• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nemzetközi Akadémiai Képző Központ lett a labor

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A képzési kurzusok alatt elsajátíthatják a pitvarfibrilláció itt alkalmazott terápiáját.

A folyamatos gyógyító munka mellett mostantól évente négy-öt hétig továbbképző centrumként működik a DE OEC Kardiológiai Intézet Szívelektrofiziológia Laboratóriuma, mivel az első kelet-európai akkreditáció mai ünnepélyes átadásával a világ legnagyobb orvostechnológiai vállalat, a Medtronic oktató központjaként vesz részt a hazai és zömmel külföldi szakemberek képzésében.

Az egyhetesre tervezett képzési kurzusok alatt 3-5 kolléga sajátíthatja el a pitvarfibrilláció itt alkalmazott terápiás megoldásait. Az egyik – ha nem a – legnagyobb hazai elekrofiziológiai labor több szempontból egyedülálló, nem csak legkorábban kezdte el itthon alkalmazni a fagyasztásos (Cryo) és égetéses (Phased RF) katéteres abláció módszerét, hanem mindkettőt végzi, a beteg speciális adottságaihoz igazodva – hangzott el.

Mint arról Dr. Csanádi Zoltán egyetemi docens, a DE OEC Kardiológia Intézet Aritmológiai Osztály és Szívelektrofiziológiai Laboratórium vezetője beszélt, a pitvarfibrilláció a XXI. század járványa, ma már a lakosság 1 százalékát érintő szívritmuszavar, amely idős korban gyakoribb. Európában 5-6 millió, Magyarországon többszázezer az érintett beteg, a kórforma előfordulási gyakorisága 2050-re akár megháromszorozódhat. Igaz, nem számít látványos, azonnali halált okozó betegségnek, ám lassan és alattomos módon nem csak az életminőséget rontja, hanem az életkilátásokat is: gyakorta első jele egy stroke vagy embólia lehet. A betegség nagy teher az egészségügyi ellátórendszernek is, mivel a teljes, egészségügyre költető források 1 százaléka csak erre megy, s bár nagy tudományos erők keresik a gyógyszerét, hatékony szert még nem sikerült kifejleszteni.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában 2008 óta végzik a betegség kezelésében áttörést jelentő új ablációs eljárásokat, a tavalyi 400 beavatkozásból 100 már a pitvarfibrilláció ilyen módszerű elhárítása volt. Mint elhangzott, a várólista nem túl hosszú, a műtétek számát nem határolja volumenkorlát, ám az erre kapott összeget rendre túllépik néhány százalékkal, hogy elláthassák a betegeket. A katéteres ablácó nem csak jóval gyorsabb (így kíméletesebb) a korábbi műtéti eljárásnál, de szövődménye is kevesebb, a beavatkozás után egy napos kórházi megfigyelést igényel csak a beteg. Kifejlesztésénél fontos szempont volt, hogy nem igényel drága térképező rendszert és könnyen elsajátítható.

Édes István professzor, a DE OEC Kardiológiai Intézetének igazgatója a tájékoztatón elmondta: a labor megalapítása előtt az elekrofiziológia terápiás iránya fehér foltnak számított, ma pedig az egyik legnagyobb hazai laborként működik jelentős nemzetközi kapcsolatokkal és presztizzsel, melyet tovább növel az akkreditáció.

Tamás Viktor, a Medtronic Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, bár a technológia fejlesztése az ő feladatuk, mit sem érne az azt használók tudása, szakmai elhivatottsága és tapasztalata nélkül. Debrecenben mindez adott ahhoz, hogy ezt a technológiát oktatva eljuttathassák a kelet-európai régióban dolgozó orvosokhoz, s így a betegekhez is.

További részletek