• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vigyázzon a fogorvosnál, ha alvadásgátlód szed!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Milyen óvintézkedésekre van szükség a túlzott vérzés elkerülése érdekében a fogászati kezeléseknél?

Szinte nincs is olyan ember, aki olykor ne esne át különböző fogászati kezeléseken. Ez általában semmilyen otthoni előkészületet nem igényel, hiszen a rendelőbe érve, miután megkapja az érzéstelenítőt, az orvos már neki is lát a procedúrának - ami olykor bizony kisebb-nagyobb vérzéssel is járhat. Igenám, de mi a helyzet akkor, ha a páciens véralvadásgátlót szed? Mit szükséges ekkor tenni a túlzott vérzés elkerülése érdekében? A kérdésre dr. Szélessy Zsuzsanna főorvosnő, a Trombózisközpont hematológusa ad választ.

Miért van szükség véralvadásgátló terápiára?
Egy egészséges ember szervezetében a vérzékenység és a véralvadás egyensúlyban van. Azonban előfordulhat, hogy a folyamat az egyik irányba eltolódik- ilyenkor vérzékenységről, illetve fokozott trombózishajlamról beszélünk. Ez utóbbi esetben szakorvosi javallatra szükség lehet időszakos, esetleg állandó jelleggel antikoaguláns (véralvadásgátló) terápiára, hogy meg lehessen előzni a vérrögök okozta, életveszélyes thromboembólias szövődmények kialakulását. Véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazását írja elő a szakorvos például súlyosabb trombofiliánál, mélyvénás trombózis/tüdőembólia után, fokozott trombózishajlam esetén, bizonyos műtétek után, egyes daganatok jelenlétekor, pitvarfibrilláció esetén, valamint várandósság során (és utána 6 hétig).

A terápiában használatos véralvadásgátlók hatásmechanizmusa a következők lehetnek, attól függően, hogy pontosan mit szeretnénk elérni: vannak, melyekkel megakadályozzuk a vérlemezkék összecsapódását, s vannak, amivel az alvadási faktorok képződéséhez szükséges K-vitamin hatását gátoljuk. De léteznek olyan készítmények is, melyek az alvadási faktorokat közömbösítő enzimeket aktiválják, és olyanok, melyek magukat az alvadási faktorokat közvetlenül gátolják - magyarázza dr. Szélessy Zsuzsanna főorvosnő.

Véralvadásgátló+fogászati kezelés
Mivel a véralvadásgátlók egyfajta „vérhígítók", ezért minden olyan beavatkozás, mely kisebb-nagyobb vérzéssel jár, magába hordozza azt, hogy az illető nagyobb vért veszít. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy vannak olyan kezelések, melyek ekkor nem végezhetőek el, viszont van pár óvintézkedés, melyet be kell tartani.

Először is fontos, hogy még a beavatkozás előtt konzultáljon kezelőorvosával, aki dönt a további teendőkről. Ekkor figyelembe kell venni, hogy milyen véralvadásgátló szert használ az illető, valamint azt, hogy pontosan milyen kezelésen fog átesni a beteg. Ugyanis ha csak minimális vérzéssel járó beavatkozásra készül, úgy az antikoaguláns terápia folytatható, ellenben nagyobb szájsebészeti/fogászati műtét esetén a szájon át szedett gyógyszer alkalmazásának felfüggesztése indokoltlehet. Bizonyos esetben a tablettás készítményről injekciós alvadásgátlóra muszáj átállítani a pacienst, mert a klinikai állapot miatt az alvadásgátlást nem szabad egyetlen napra sem kihagyni.

Dr. Szélessy Zsuzsanna szerint nagyon fontos, hogy a kezelőorvosunkkal beszélje meg az antikoaguláns gyógyszer kihagyásának lehetőségét, idejét, esetleg más készítményre történő átállításnak szükségességét minden tervezett fogászati, szájsebészeti beavatkozás előtt, legalább 1 héttel!

Legolvasottabb cikkeink