• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Razzia: sátáni gyógyszer, csempészett implantátum

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Nemcsak a gyógyszer hamis, a cukor- vagy HIV-tesztcsík, a fogászati készülék, a sebészeti eszköz is.

Igazi nemzetközi krimit vázoltak fel csütörtökön azon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben (OGYÉI) tartott tájékoztatón, amelyen az intézet mellett a rendőrség, az adóhatóság és a hamisítás elleni hivatal képviselői számoltak be a kilencedik úgynevezett Pangea akcióról.

Ezt az Interpol irányításával, 103 ország 193 hatóságának együttműködésével egyszerre, egy időben, egy hétig, május 30-tól június 7-ig tartó razziát a hamis gyógyszerek forgalmazása ellen és az illegális internetes patikák felszámolása érdekében indították.

Az akció magyar eredménye: összesen 82 ezer darab hamis tablettát foglaltak le, körülbelül 90,8 millió forint értékben. Egy embert őrizetbe vettek és egy személlyel szemben elfogatóparancsot adott ki a rendőrség.

A csütörtöki tájékoztatón bemutatták azt a kisfilmet, amelyet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megbízásából készítettek, és amely a hamis, ellenőrizetlen weboldalakról rendelt gyógyszerek veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ebből a kisfilmből is kiderült, hogy Magyarországon évente körülbelül 300 ezer ember vesz olyan, főleg Indiából, Közel-Keletről, Kínából származó szert, amely ellenőrizetlen körülmények között készült, ellenőrizetlen helyen tárolták és ellenőrizetlen a benne lévő hatóanyag, ha egyáltalán van benne.

Pozsgay Csilla az OGYÉI főigazgatója hangsúlyozta, hogy a hatóanyag nélküli szerek legalább olyan veszélyesek, sőt életveszélyesek, mint a meghamisított készítmények. Épp ezért fontos az összefogás a többi hatósággal, hogy megakadályozzák ezek terjesztését. A főigazgató a hamisítás elleni küzdelem intézeti eredményeit sorolva azt emelte ki, hogy tavaly már sikerült 31 illegális online patikát működtető oldalt blokkolniuk, és idén is már 9 esetben függesztették fel ideiglenesen ilyen tárhelyek üzemelését. Emellett még 30 hasonló ügyben folyik eljárás- tette hozzá az OGYÉI vezetője.

Pozsgay Csilla arról a nehézségről is beszélt, hogy a legtöbb ilyen weboldalt külföldről irányítanak, így nem könnyű a magyar hatóságnak fellépni ellenük. Az intézet azért megtesz minden lehetségest: a feltárt nemzetközi illegális online patikákat jelzik a külföldi társszerveknek. A főigazgató megemlítette azt is, hogy ellenőrzik a hamis gyógyszereket áruló apróhirdetéseket és fórumokat, de a sajtó segítségét is kérte, hogy szűrjék ki az ilyen veszélyes tartalmakat az oldalaikról.

A leginkább a pszichotrop szerek, a Xanax, a Frontin, és a Rivotril, valamint a Tramadol nevű fájdalomcsillapító illegális forgalma nőtt meg - derült ki a tájékoztatón. Ezek mind szigorúan vényköteles szerek, hiszen súlyos veszélyt jelenthetnek szedőikre, nem véletlenül hívják például a Rivotrilt a "sátán gyógyszerének, amelyről egyesek szerint nehezebb a leszokás, mint a heroinról". A szakemberek épp ezért figyelmeztetnek: receptköteles szereket senki ne vásároljon az internetről.

A nemzetközi eredményekről dr. Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője elmondta: ez volt eddig a legnagyobb ilyen razzia, amelynek eredményeképpen 53 millió dollár (körülbelül 14,5 milliárd forint) értékű, összesen 12,2 millió hamis tablettát foglaltak le.

A nemzetközi akció egyik legfontosabb tanulsága, hogy drasztikusan megnőtt a törvénytelenül működő online oldalak száma, a rendőrség becslése szerint az ilyen illegális patikák száma elérheti a 30-35 ezret. A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része daganatos megbetegedések elleni orvosság, fogyókúrás pirula, malária- és koleszterin elleni gyógyszereket, merevedési zavarok kezelésére alkalmas tablettákat, valamint hajhullás elleni készítményeket.

Az idei nemzetközi akció egyik érdekessége az is, hogy az egészségre ártalmas gyógyszerek mellett több mint 270 ezer orvostechnikai eszközt foglaltak le 1,1 millió dollár (körülbelül 297 millió forint) értékben. Például rossz, vagy gyenge minőségű, kétes hatású HIV- és cukorbetegség tesztelésére alkalmas eszköz, hamis fogászati készülék és tiltott sebészeti eszköz.

A 2013. óta hatályos új BTK külön rendelkezik az egészségügyi termékek hamisításáról, ez ad alapot az eljárásokra - erre hívta fel többek között a figyelmet Csákó Ibolya. Az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának alezredese külön kiemelte, hogy ebbe a kategóriába tartoznak a hamisított orvostechnikai eszközök, de például az ellenőrizetlen mellimplantátumok is.

Az eddigi rendőrségi akciók eredményeiről is beszámolt, például annak a békéscsabai házaspárnak lefüleléséről, amely nemzetközi szinten is hatalmas összegben, egy milliárd forint értékben kereskedett hamis gyógyszerekkel. Az alezredes felhívta arra is a figyelmet, hogy az illegális online patikák mellett egyre többen próbálkoznak a gyógyszercsempészettel: az utóbbi időben a kábítószerekhez hasonlóan találtak már készítményeket autókárpitban és pótkerékben is.

A tájékoztatón felhívták a figyelmet, hogy aki gyanús készítménnyel találkozik, ellenőrizheti, hogy nem szerepel-e az OGYÉI honlapján található tiltólistán. Az intézet ugyanis folyamatosan publikálja honlapján a látókörébe került hamis-és nem engedélyezett készítmények listáját és azokat az weboldalakat, amelyeknek letiltását kezdeményezte.

https://www.ogyei.gov.hu/hamisnem_engedelyezett_termekek_listaja/

https://www.ogyei.gov.hu/hozzaferhetetlenne_tett_weboldalak_listaja/

Legolvasottabb cikkeink