• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

2010-hez képest kétszeresére nőtt az egészségügy támogatása

Egészségpolitika 2022.01.14 Forrás: MTI
2010-hez képest kétszeresére nőtt az egészségügy támogatása

Kásler: 2010 óta a kötelező oltások száma 12-ről 13-ra emelkedett, az átoltottság nemzetközi összehasonlításban kiemelkedő, 99,6-99,8 százalékos.

Az egészségügy támogatása kétszeresére nőtt 2010-hez képest, és azóta nagyszabású fejlesztések indultak - mondta az emberi erőforrások minisztere a Polgári Orvoskör tagjainak tartott előadásában csütörtökön Budapesten. Kásler Miklós szerint 2010 előtt tipikusak voltak a kórházbezárások, amelyek közül "a legfájdalmasabb" az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézeté (OPNI) volt, ahol megszüntettek 16 ezer ágyat és elküldtek 6 ezer egészségügyi dolgozót. Akkoriban 600 milliárd forinttal csökkent az egészségügy finanszírozása, és nem javultak a népegészségügyi mutatók.

2010 után azonban nagyszabású fejlesztések indultak, vidéken a többi közt Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, és ez a munka folytatódik, például Salgótarjánban. A központi régió fejlesztése pedig - fűzte hozzá - valamilyen formában érinti az összes intézetet.

A humán erőforrás fejlesztése is eddig nem látott mértékű, az orvosi fizetések 2,5-szeresére nőttek, a nővérek alapbére pedig 2018 óta 72 százalékkal emelkedett. A magyar orvosok, egészségügyi dolgozók külföldi munkavállalása lényegesen csökkent. Míg 2010-ben 33 900-an dolgoztak az egészségügyben, ma több mint 38 ezren. Nagyon sok ösztöndíj, pályázat támogatja az egészségügyi tanulmányok elvégzését és a pályakezdést az orvosoknál és a nővéreknél is - ismertette a miniszter.

A népegészségügyi helyzetről szólva elmondta: a halálokok között Magyarországon a keringési rendellenességek vezetnek 50 százalékkal, ezt követik a daganatos megbetegedések 26 százalékkal. Ezek az adatok az európai átlaghoz hasonlóak - tette hozzá. Ebben az összefüggésben megemlítette, hogy két pályázat 10 milliárd forinttal támogatja a keringési és daganatos megbetegedések prevencióját.

Kásler Miklós kitért arra is: 2010 óta a kötelező oltások száma 12-ről 13-ra emelkedett, az átoltottság nemzetközi összehasonlításban kiemelkedő, 99,6-99,8 százalékos.

Legolvasottabb cikkeink