• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

2,5 milliárdos eszközfejlesztés az onkológiai intézetben

Egészségpolitika 2023.04.27 Forrás: MTI
2,5 milliárdos eszközfejlesztés az onkológiai intézetben

Az eddigi legnagyobb egy összegben elnyert támogatást több mint harminc, nagy értékű orvostechnikai eszközre és berendezésre fordították.

Lezárult az Országos Onkológiai Intézet (OOI) 2,5 milliárd forintos eszközbeszerzése; a daganatdiagnosztikai és terápiás eszközpark fejlesztése az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósult meg. Polgár Csaba, az intézet főigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón felidézte, hogy az ország gazdasági teljesítménye tette lehetővé az elmúlt években, hogy számos kormányzati és európai unió forrást lehessen fordítani a központi régió egészségügyére. Ezen belül az intézet is kiemelt támogatásokhoz jutott hozzá - mondta, kiemelve a mellkassebészeti központ kialakítását vagy a robotsebészet elindításának lehetőségét. Úgy fogalmazott, hogy ez az EFOP-projekt egy újabb mérföldkő az intézet életében, ami az eddigi legnagyobb egy összegben elnyert támogatás, amit száz százalékban több mint harminc, nagy értékű orvostechnikai eszközre és berendezésre fordítottak. Polgár Csaba kiemelte, ezzel a beruházással az intézet gépparkja 21. századi és európai színvonalú lett.  A főigazgató hozzátette, ezek az eszközök is nagyban hozzájárulnak a nemzeti rákellenes program fő célja megvalósításához: a daganatos halálozás csökkentéséhez. Kitért azonban arra, hogy hiába van megfelelő diagnosztikai és terápiás eszközpark, ha valaki nem tesz meg mindent saját egészsége védelméért.

A rosszindulatú elváltozások a második leggyakoribb haláloknak számítanak Magyarországon, a statisztika javításáért a megelőzésre kell a hangsúlyt helyezni, amihez egyéni és társadalmi felelősség is kell - hangsúlyozta.   A dohányzás és alkoholfogyasztás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a légszennyezettség mind-mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a daganatok kialakulását - hangoztatta, hozzátéve: a lakosságnak élnie kell a rákellenes védőoltások felvételével, részt kell venni az ingyenesen elérhető szűrővizsgálatokon. Polgár Csaba kiemelte, népegészségügyi szempontból újra el kell érni a koronavírus-járvány előtti részvételt a szűrővizsgálatokon, és "kutatni" azt, hogy milyen új szűrővizsgálatokat lehetne bevezetni. A főigazgató szerint azzal, hogy létrejöttek a vármegyei onkológiai centrumok, kialakultak a betegutak, valamint a folyamatban lévő fejlesztésekkel az év végére a magyar onkológiai hálózat európai szintű lesz. "Ez a nagy értékű fejlesztés biztosítja azt, hogy az elkövetkező 5-10 évben Európa élvonalában tudják folytatni a gyógyítást, a kutatást és az oktatást" - fogalmazott Polgár Csaba.

Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar kormány elkötelezett az egészségben eltöltött életévek számának növelésében. Ehhez szolgálnak a korszerű diagnosztikai eszközök, de ugyanilyen fontos, hogy a betegség kezelésében is a lehető legmagasabb legyen a színvonal - tette hozzá. Ezek az eszközök lehetőséget adnak az adott elváltozás gyors felismeréséhez, a személyre szabott terápiához, vagy a különböző terápiás alternatívák körének szélesítésére - mondta.

Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese a rendezvényen arról beszélt: ahhoz, hogy a most beszerzett eszközök megfelelő hatékonysággal működjenek, elengedhetetlen a szellemi tőke, a szakmai tudás.

Az OOI rendkívül fontos szerepet tölt be az ellátórendszerben, országos intézetként és módszertani központként irányítja az ország onkológiai tevékenységét, a gyógyításban, az oktatásban és kutatásban betöltött szerepe nélkülözhetetlen - hangoztatta.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója beszédet mond az intézet 2,5 milliárd forintos eszközfejlesztése lezárulta alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten, az Országos Onkológiai Intézetben 2023. április 27-én. Az OOI-ben a daganatdiagnosztikai és terápiás eszközpark fejlesztése az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósult meg. Előtérben Józsa Pál szobrászművész Tavaszi ébredés című alkotása. MTI/Kovács Tamás

Legolvasottabb cikkeink