• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

28 szavazással fejezi be idei munkáját a parlament

Egészségpolitika Forrás: MTI

Újra szavaznak az államfő által megfontolásra visszaküldött három, köztük a gyógyszerforgalmazásról szóló javaslatról is.

Az előző héten elfogadott huszonhat indítvány után további huszonnyolc előterjesztésről szavaz az Országgyűlés a következő két napban, várhatóan idei utolsó ülésén.
   
Az előzetes napirendi javaslat alapján az ülés hétfőn a megszokottnál korábban, délelőtt 10 óra 30 perckor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal, majd a köztársasági elnök által a közelmúltban megfontolásra visszaküldött három javaslat újratárgyalása következik.     

A képviselők az azonnali kérdések és válaszok órája után határozathozatalokkal folytathatják munkájukat, amelynek elején újra szavazhatnak az Áder János által kifogásolt indítványokról. A parlament lényegében változtatás nélkül szavaz arról az előterjesztésről, amelyről az államfő még októberben úgy foglalt állást, hogy az ellehetetleníti a szélerőművek építését, a fővárosi Erzsébet tér egyes további részeinek állami tulajdonba kerülése esetében a határidők módosulhatnak, míg a gyógyszerforgalmazási törvény esetében a köztársasági elnök fenntartásai nyomán az eredetileg elfogadottnál szűkebb jogköröket kapnak a hatóságok a gyógyszertárak házkutatására.     

Ekkor dönthetnek további nyolc javaslatról is, köztük például arról a kormánypárti előterjesztésről, amely ismét lehetővé tenné a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH), hogy rendeletben határozza meg a lakossági energia hatósági árait.    

Elfogadhatják még a kormány versenyképességi adócsomagját is. A nemzetgazdasági tárca többéves adócsökkentési programját tartalmazó javaslata a vállalkozói világ minden szegmensében adócsökkentést kíván végrehajtani, így egyebek mellett a jelenlegi 10, illetve 19 százalékról jövőre egységesen 9 százalékra csökkenti a társasági adó mértékét.     

Az első ülésnap ezt követően interpellációkkal és kérdésekkel ér véget.     

Kedden reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul a parlamenti munka, majd kizárólag szavazások várhatók. A Ház összesen tizenhét előterjesztésről dönthet ekkor, így egyebek mellett a Kúria, az OBH és az ügyészség tavalyi beszámolóiról, két gyermekvédelmi indítványról, továbbá a keresztényüldözés és a közel-keleti, afrikai népirtás elítéléséről és az üldözöttek támogatásáról szóló határozati javaslatról.

Legolvasottabb cikkeink