• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

31 díjazott a János Kórházban az ápolók napján

Regionális hírek 2018.05.11 Forrás: Weborvos
31 díjazott a János Kórházban az ápolók napján

A gyógyulás legalább felerészben az ápolás minőségén, gondosságán múlik.  Fontos lenne az, hogy egyöntetű elismerés övezze az ápolókat.

Az egészségügyi szakma országszerte küzd az ápolói létszámhiánnyal. Fontos lenne az, hogy egyöntetű elismerés övezze az ápolók nehéz, áldozatos munkáját - jelentette ki a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak ápolási igazgatója az Ápolók Nemzetközi Napján tartott ünnepségen. Felföldi Katalin szerint a hivatás gyakorlói ki kell, hogy álljanak az ápolás értékei mellett, csökkenteni kell a munkaterhelést, jobb munkakörülményeket kell biztosítani, hogy a fiatalok megláthassák jövőjüket ezen a területen. Mindennapi tapasztalatuk, hogy a jó munkahelyi közösség képes megtartani munkatársaikat, ez legalább annyira fontos, mint az anyagi megbecsülés.

Nemcsak a szakma, az egészségügyi kormányzat is megbecsüli az ápolók lelkiismeretes munkáját, amire a folyamatos bérfelzárkóztatás mellett a legjobb bizonyíték a János Kórház hamarosan beköltözhető felújított nővérszállója is, ahol méltó körülmények között pihenhetnek, készülhetnek másnapi munkájukra a dolgozók - emelte ki Felföldi Katalin, ápolási igazgató.

A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak ünnepi rendezvényén 10 ápolási igazgatói dicséret mellett 10 főigazgatói és 11 tudományos munkáért járó dicséretet is átadtak. Dr. Lukovich Péter osztályvezető főorvos beszédében hangsúlyozta, hogy az ő szakterülete, a sebészet olyan hivatás, ahol a legfontosabb a bizalomra épülő csapatmunka. Kiemelte, hogy a János Kórházban olyan összeszokott gárda dolgozik, amelynek tagjai orvostól a szakápolóig, gyakran szavak nélkül is megértik egymást és feltétel nélkül megbíznak egymásban.

A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak kommunikációs vezetője azt hangsúlyozta, hogy az ápolók töltik a legtöbb időt a betegekkel. Niczky Emőke hozzátette: a gyógyulás legalább felerészben az ápolás minőségén, gondosságán múlik. Ahogyan mondta, ez fizikailag is megterhelő munka, melyben megmutatkoznak a betegellátás nehézségei is, a mosdatástól kezdve, a tápláláson át, a bíztató szóig. Az ápolói munka az ösztönösség és a tudás, vagyis az önkéntelen segíteni akarás és a szakértelem csodálatos ötvözete – tette hozzá.

Az Ápolók Nemzetközi Napján a szakápolói képzés megalapítójáról, a brit Florence Nightingale-ről emlékszik meg az egészségügyi szakma szerte a világon. Florence Nightingale 1820. május 12-én született, ő rakta le az ápolói szakma mindenütt elismert etikai és szakmai alapjait. Már hosszú élete során legendává vált, az 1853-tól 1856-ig tartó krími háborúban a sérült katonák őrangyalaként emlegették. 1907-ben az első nőként megkapta a brit Becsületrendet is.

Legolvasottabb cikkeink