• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A betegek érdekében protestál az OSZ

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Ellehetetlenül a mindennapi élethez nélkülözhetetlen eszközök beszerzése.

Az Orvostechnikai Szövetség közleménye a gyógyászati segédeszközök házhozszállítása szabályozásának megváltozásáról

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) felhívja a magyarországi gyógyászati segédeszköz használók figyelmét, hogy egy elmúlt heti törvényváltozás miatt jelentékeny mértékben szűkül a gyógyászati segédeszközök házhozszállítása, ezen belül pedig megszűnik azok postázása.

A Magyar Országgyűlés által elfogadott és a köztársasági elnök aláírására váró jogszabályváltozás alapján, a segédeszközök házhozszállítását csak a forgalmazó (gyógyszertár, segédeszköz-bolt) vagy annak alkalmazottja végezheti, a segédeszköz beteghez történő eljuttatása során bármilyen közreműködő – szállítmányozó, futár, posta, stb. – igénybe vétele tilos lesz.

Magyarországon évente jelenleg kb. 160 ezer beteg, rászoruló jut házhozszállítás révén a számára szükséges gyógyászati segédeszközökhöz. Nagy részük szociális otthonban él vagy olyan helyen, ahol nem vagy nehezen érhető el gyógyászati segédeszköz bolt. Életbe lépése esetén a szigorítás különösen az ő számukra lesz hátrányos, és nehezíti meg illetve lehetetleníti el a mindennapi életükhöz nélkülözhetetlen eszközök beszerzését.
A vonatkozó rendelkezés minden előzetes szakmai egyeztetés nélkül került elfogadásra, és egyik napról a másikra szünteti meg a segédeszköz-ellátás egy jól és hatékonyan működő formáját. Az OSZ kezdeményezte a vonatkozó jogszabályi hely módosítását, a rendelkezés korrekcióját.

Az OSZ főtitkárának levele az egészségügyi államtitkárhoz
Dr. Szócska Miklós államtitkár úr részére
Szám: 1035/2013
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Egészségügyi Államtitkárság
1051 Budapest
Arany János u. 6-8.

Tisztelt Államtitkár Úr!

Magyarország Országgyűlése 2013. június 26-án fogadta el az „Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról" szóló T/11107 számú törvényjavaslatot.

Az egységes javaslat 110. §-a szerint úgy módosul a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) 11. § (2a) bekezdése, hogy a gyógyászati segédeszközök házhozszállítását csak a forgalmazónak illetve a forgalmazó alkalmazottjának engedélyezi. Azaz a házhozszállításból a törvény kizár minden közreműködőt, tehát megtiltja a házhozszállítás során alvállalkozó (szállítmányozó, futár, posta, stb.) igénybe vételét.

Ez a rendelkezés nem szerepelt az április 18-án közigazgatási egyeztetésre bocsátott, és általunk is véleményezett tervezetben.
Az elmúlt években a jogalkotó többször is módosította illetve módosítani tervezte a gyógyászati segédeszközök házhozszállításának szabályozását. A segédeszköz-ellátás sok tekintetben eltér a gyógyszerellátástól, ezért szükségszerű a házhozszállítás nagy aránya az ellátásban. Szövetségünk minden alkalommal kifejtette, hogy a házhozszállítás különösen a bentlakásos intézményekben ellátottak, a postázás pedig azon betegek, rászorulók miatt fontos és elkerülhetetlen, akik egészségi állapotuk vagy más ok miatt nem tudják személyesen vagy meghatalmazott útján, a gyógyászati segédeszköz boltokban átvenni a számukra szükséges eszközöket.

A jelen szabályozás életszerűen kezeli mindazokat az elemeket (tájékoztatás, betanítás, stb.), amelyekre hivatkozással a törvényjavaslat a fölösleges szigorítást indokolja. A bentlakásos intézmények nagy volumenű gyógyászati segédeszköz ellátása pedig olyan logisztikai feladat is, melynek ellátása során szükséges harmadik fél igénybe vétele.

A gyógyászati segédeszközök házhozszállításának sajátosságait is több alkalommal összefoglaltuk, például a 2010. október 26-án a hasonló jogszabály-véleményezés tárgyában írt, 1029/2010 számú levelünkben, a következőképpen:
A házhozszállítás a gyógyászatisegédeszköz-ellátás körében több okból is kiterjedtebb, mint a gyógyszerellátásban. Az eszközök egy része nagy terjedelmű és súlyú, lényegében műszaki eszköz, vagy olyan terjedelmű csomag (pl. tipikusan a három hónapra kiváltott nadrágpelenkák, kötszerek, sztómaeszközök), amelyek házhozszállítása szükségszerű. Különösen igaz ez a bentlakásos szociális intézményekben élő idős emberek ellátásának körében.

Másrészt az eszközöket vagy kipróbálás után vagy a krónikus betegségben szenvedők esetén hosszú idejű használat során ismerik a betegek, a rászorulók, a szociális intézményekben pedig az eszközök használatát szakképzett személyzet segíti.

Harmadrészt a gyógyászati segédeszköz boltokban általában egy segédeszköz tanfolyamot végzett eladó áll a betegek rendelkezésére, aki nem lehet képes a házhoz szállítás ellátására is.

Figyelemre méltó, hogy a tervezet részletes indoklása semmilyen magyarázatot nem ad a gyógyászati segédeszköz házhoz szállítás jelenlegi bevált rendszerének megváltoztatására.
A hatályos szabályozás megváltoztatása teljesen ellehetetlenítené a segédeszköz-ellátás számos területét, különösen vidéken és a szociális intézményekben. Ezért a jelenlegi szabályozás fenntartását elengedhetetlennek tartjuk a gyógyászati segédeszköz házhoz szállítás tekintetében.

Tisztelt Államtitkár Úr!
A törvény hatályba lépésével, egyik napról a másikra több tízezer beteg, rászoruló gyógyászati segédeszközökkel történő ellátása kerül veszélybe illetve lehetetlenül el. Ezért soron kívüli intézkedését kérjük a véleményünk szerinti jogalkotási hiba kijavítása valamint annak érdekében, hogy minden magyarországi gyógyászati segédeszköz felhasználó hozzájuthasson a számára szükséges eszközökhöz!

Budapest, 2013. június 28.

Kedvező válaszát várva tisztelettel köszönti: Rásky László főtitkár