• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A COVID-19 válság hatása a privát egészségügyre

Egészségpolitika 2020.03.19 Forrás: Praxisakadémia
A COVID-19 válság hatása a privát egészségügyre

A vezető elképzelések között szerepel az online konzultáció bevezetése, valamint a home office munkavégzés ott, ahol lehetséges.

A világjárvány minden gazdasági szereplőt súlyosan érint, a magánegészségügyi vállalkozások is egyre nehezebb helyzetben vannak. Az országban kihirdetett veszélyhelyzet tapasztalható visszaesést okozott a privát ellátásban. A napokban közel 100 intézmény vezetőjét kérdezték meg tapasztalataikról, a válság gyors hatásáról, egy online kutatásban. 

Bár Európa déli és nyugati feléről már rendkívül riasztó hírek éreznek, a hazai privát egészségügyi vállalkozások 18%-a még nem érzékelte a koronavírus aggasztó gazdasági hatását, ugyanakkor a többség (63%) működőképes maradt, de egyértelműen érzi a világjárványt praxisa forgalmán. 

Ha a járványhelyzet betegforgalomra gyakorolt hatását vizsgáljuk, a vállalkozások közel fele nagy mértékű visszaesést tapasztalt, 38%-uk azonban 25%-nál kisebb csökkenésről számolt be. A kérdések összeállításakor a leginkább arra voltunk kíváncsiak, hány rendelő tart zárva a kutatás kezdetén, március 16-tól. Bár idővel ez minden bizonnyal változik, ezen a héten a válaszadó praxisok közel harmada már zárva tart, míg 52%-a próbál talpon maradni, biztonsági és ésszerűsítési intézkedésekkel – számolt be a kutatás egyik legfontosabb megállapításáról, Straub Fanni, a kutatást indító FoglaljOrvost.hu és Praxisakadémia alapítója. 

Ha azonban a praxisok jövőben terveit nézzük, kiderül, 66%-uk egyértelműen az időleges bezárásról döntött, vagy tervez dönteni. A vezető elképzelések között szerepel az online konzultáció bevezetése (41%), valamint a home office munkavégzés ott, ahol lehetséges. Kis mértékben bár, de felmerül a szakorvosok, szakdolgozók elbocsátása (11%), illetve a marketinges kiadások csökkentése (20%).

A még nyitva tartó rendelőknél a 3 leggyakoribb biztonsági intézkedés a sűrűbb fertőtlenítés, a váróban kihelyezett kézfertőtlenítő, valamint az ott maximalizált létszám. De ugyanígy jellemzőnek tekinthetjük a bejelentkező páciensek előszűrését, egyrészről a koronavírus-fertőzést kizárandó, másrészt arra törekedve, hogy csak valóban indokolt esetben menjen a rendelésre a páciens. 

Bár környezetünk napról napra, óráról órára változik, a válságtervezést és hangulatot nagyban befolyásolja, milyen hosszú válságra számítanak a szereplők. A privát egészségügyben a kutatás során megkérdezett vállalkozások vezetőinek döntő többsége 3 hónapnál rövidebb krízissel számol, a válaszadók mindössze 24%-a gondolja úgy, hogy akár 6 hónapig is eltart, mire a járványhelyzeten és a vele együtt járó mélyebb válságon túllesz az iparág.

További információ itt.

A nem reprezentatív kutatás 2020. március 15-17. között zajlott, az értékelés 99 válaszadó véleményét tükrözi. A válaszadók 45%-a egyszemélyes praxist képviselt, 21%-uk maximum 5 fős rendelőt, 11%-ban voltak a 6-10 fős rendelők, 14%-ban a 11-30 fős ellátók, végül 8%-ot adtak a 30 főnél nagyobb szakorvosi létszámot foglalkoztató privát egészségügyi szolgáltatók.

Legolvasottabb cikkeink