• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A háziorvosunk is sokat segíthet

Egészségpolitika 2018.04.26 Forrás: Weborvos
A háziorvosunk is sokat segíthet

Kompetenciájuk túlmutat receptek, beutalók felírásán, állítja az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma.

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jut, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel figyelmet, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.  

,,Most zárult az Oktató Családorvosok XIX. Továbbképző Konferenciája, amelyre eddig soha nem látott létszámban jöttek el kollégák és kiállítók. Több mint 560 résztvevőnk volt, 39 kiállító és 55 előadás négy nap alatt. Központi segítséggel az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér használatát is gyakorolhatták a résztvevők, választ kaptak azokra a kérdéseikre, amelyek a napi munka során problémát okoznak számukra” – mondta dr. Tamás Ferenc családorvos, egyetemi tanársegéd, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának főtitkára. ,,Olyan tudásanyagot adtunk itt a kollégáknak, amelyekről laikusok azt gondolnák, csakis szakorvos kompetenciája lehet. Fájdalomcsillapítás gyerekeknél, reumatológiai betegeknél, probiotikumok használata, magnéziumkezelés, D-vitamin pótlás, az elhízás, kardiológia, krónikus vénás betegek gondozása, diabetológia, depresszió, a csontritkulás, magas vérnyomás, érbetegek ellátása, alvászavar, fejfájás, hepatitis C vírus, vagy HIV fertőzés. Csak néhány példa a sokszínű munkánkból. A háziorvosok kompetenciája ma már messze túlmutat a receptek, vagy beutalók felírásán" – részletezte a főtitkár. 

Arról is beszélt, hogy hozzájuk megy még az is – például adminisztratív okokból a gépjármű vezetői engedély meghosszabbítása miatt –, aki amúgy egyáltalán nem jár orvoshoz. Ezért fontos, hogy ne csak az aktuális panaszait figyeljék a háziorvosok, hanem holisztikusan szemléljék a páciensüket.  Nagyon sok betegséget tudnak észlelni és akár alapszinten kezelni is, de mindenképp látják, mikor és hová kell küldeni a beteget. 

,,Mindenkinek érdeke, hogy a rászorulókat mi lássuk el, s csak a legszükségesebb esetben utaljuk tovább betegeinket járóbeteg- vagy akár fekvőbeteg intézeti ellátásra” - hívta fel a figyelmet Tamás Ferenc.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink