• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kormány döntött, mégsem fizetnek

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Az Orvostechnikai Szövetség közleménye a kórházak adósságának megfizetéséről.

Szövetségünk üdvözölte a Kormány azon szándékát és döntését, hogy a kórházak több éve felgyülemlett adósságának megfizetése érdekében többletforrást biztosít számukra.

A kórházak orvostechnikai-, diagnosztikai-, telemedikai-, és információtechnológiai eszközellátásának több mint kétharmadát biztosító tagvállalataink érdekképviseleti szervezeteként mi is fontos javaslatot tettünk november 15-én, vállalva, hogy ha 2011. december 31-ig megfizetik a beszállított áruk és az elvégzett szolgáltatások ellenértékét jelentő, lejárt határidejű tartozások 90%-át, 2012. március 31-ig pedig a fennmaradó 10%-át, a cégek elengedhetik a késedelmi kamatokat és továbbra is biztosítják a zavartalan gyógyító munkához szükséges készenléti raktárak folyamatos feltöltését.

Az egészségügyi intézmények lejárt adósságállományáról legutóbb közzétett, 2011. III. negyedévi 43,3 milliárd forintos adat alapján feltételezhető, hogy az év végén a kórházaknak juttatott összesen 46 milliárd forint jelentékeny segítséget jelenthet ahhoz, hogy valóban „tiszta lappal" kezdhessék az ez évi gazdálkodásukat.

Azonban az, hogy a többletforrás valóban elégséges-e a teljes adósságrendezéshez, függ attól, hogy 2011 utolsó negyedévében milyen mértékben növekedett az adósságállomány.

Ezért kérjük, hogy hozzák nyilvánosságra minden egyes kórház 2011. december 31-i lejárt tartozásállományáról rendelkezésre álló tényadatokat, hiszen ezeket az adósságokat is közpénzekből kell megfizetni.

Kérjük ezt azért is, mert úgy tűnik, hogy a Kormány döntésének végrehajtása során a rendelkezésre álló összeg elosztása nem biztosítja a Miniszterelnök úr által is bejelentett cél, a teljes adósságrendezés elérését, emellett Szövetségünk azt is érthetetlennek tartja, hogy a Kormány döntésének végrehajtását gyakorlatilag felfüggesztették, és a kórházak a lejárt határidejű beszállítói tartozásokat csak az egészségügyi kormányzat, illetve a GYEMSZI előzetes engedélyével fizethetik ki.

A kórházi beszállítók arra is felhívják a figyelmet, hogy ezt a forrást, a kormányrendeletben deklarált módon, kizárólag a velük szembeni tartozások kiegyenlítésére lehet fordítani.

Kérjük a Miniszterelnök urat, rendeljen el rendkívüli vizsgálatot az általunk felvetett végrehajtási rendelkezések tekintetében és hozzon megfelelő intézkedéseket a Kormány döntésének maradéktalan végrehajtása érdekében.

Szövetségünk ismét kinyilvánítja, hogy támogatja az egészségügy strukturális és funkcionális átalakításának kormányzati programját, segítjük annak megvalósítását.

Tagvállalataink szükségesnek tartják, hogy a jövő héten az előzetes kormányzati ígéreteknek megfelelően tárgyalásra kerüljön sor az egészségügyi kormányzat és az Orvostechnikai Szövetség általuk választott és felhatalmazott vezető képviselői között az adósságrendezés kialakult helyzetéről, a felgyülemlett problémák megoldásához és a jövőbeni elkerülésükhöz szükséges szakmai vélemények megismerhetősége érdekében.

Ugyanakkor elengedhetetlennek tartjuk, hogy a tárgyalást megelőzően a kormányrendelet végrehajtása akadálytalanul folytatódjék, azaz a kórházak a rendeletben meghatározott és nekik már kiutalt összegeket a tartozásaik megfizetésére fordítsák.

Az intézkedések eredményeinek hatékonyágát lemérendő kérjük, hogy a szokásos, negyedéves periódustól eltérően, az Egészségügyi Államtitkárság 2012. január 31-i határnappal is mérje fel az egészségügyi intézmények adósságállományát, és arról mihamarabb tájékoztassa a nyilvánosságot.

Budapest, 2012. január 6.

Az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége elnökeinek egyetértésével:

Dr. Tóth Zoltán
főtitkár