• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nesze semmi, fogd meg jól?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Dr. Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és Szociális bizottsága szocialista alelnökének közleménye.

Nesze semmi, fogd meg jól!

Szócska Miklós államtitkár ismét bebizonyította, hogy alkalmatlan az egészségügy egyre növekvő feszültségeinek kezelésére. Több mint másfél éve volt arra, hogy az egészségügyi dolgozók bérezésére megnyugtató, hosszú távú megoldást találjon. A bevezetett chipsadóról - amit bérkompenzációra szánt a tárca -, már 2011 novemberében kiderült, hogy nem folyik be annyi, amennyit reméltek. 2011-re 5 milliárd forintot vártak, ezzel szemben a tény az, hogy november elejére 566 millió forint realizálódott.

Mindaz, amit Szócska Miklós tegnap bejelentett egy cinikus és felelőtlen politika része, amit a Fidesz-kormány megalakulása óta folytat. Modellszámításokat kérni a civil és szakmai szervezetektől cinikus és pikáns. Ezeket a számításokat az államtitkárságnak kellett volna a tegnapi tárgyalásra elkészítenie, hiszen minden költségvetési adat náluk van.

Miközben minden kórház a fennmaradásért küzd, miközben soha nem hagyta el annyi orvos hazánkat, mint 2011-ben az államtitkár hiteget és ígérget.

Felelőtlen ígéreteit az általa is megszavazott 2012-es költségvetés leplezi le. Egyetlen plusz forint sincs betervezve a béremelésre. A chipsadó megbukott, ahogyan az egészségpolitikai államtitkár is.

A Fidesz fejezze be a szakmai és civil szervetek hitegetését. Szócska Miklós végre nézzen szembe azzal a ténnyel, hogy megbukott.

Szava, tekintélye semmit sem ér. A folyamatos, feje felett meghozott, az ágazatot sújtó intézkedések is ezt bizonyítják. Az elmúlt egy hónapban több olyan esetről sem volt tudomása, mint ahogy Réthelyi Miklósnak sem, amelyek súlyosan hatnak az egészségügyi ágazatra és a betegekre egyaránt.

Ilyen például azoknak a kórházaknak az esete, amelyeknek vissza kell fizetniük azt a gyorssegélyt, amit nemrég adott a kormányzat. Ez közel 10 milliárdos összeget jelent. A jól gazdálkodó kórházak jutalma" ez!

Vagy nézzük azt az államtitkár által megdöbbenéssel fogadott törvényt, miszerint egy nem európai uniós tagországból érkező, a továbbiakban Magyarországon dolgozó orvosnak - szakmai gyakorlattól függetlenül- 246 000 forintos minimum bért kell adni. Ez azt jelenti, hogy a kormány végleg leszámol a magyar orvosokkal és már külföldi orvosokra kívánja alapozni a magyar betegek ellátását.

Megemlíthetjük még azt a zavaros javaslatot, ami a külföldiek magyarországi gyógykezelését illeti. Az amúgy is háromszáz milliárddal csökkentett kasszát nem a magyar, hanem a külföldi gyógyítására akarja fordítani a kormány. Ide sorolható a társadalombiztosítási járulékok adóvá minősítése is.

Ezekről Szócska Miklós elmondása szerint nem is tudott. Hogy mindez mit jelent? Senki nem egyeztet az egészségüggyel kapcsolatos döntésekben az egészségügyért felelős államtitkárral.

Azzal tenné a legjobbat, ha lemondana és a Fidesz olyan embert ültetne a helyére, aki valóban az egészségügy jobbáttételéért dolgozik, és akit esetleg a kormányülésekre is meghívnak, valamint tájékoztatnak az ágazatot érintő döntésekről.

Azok az intézkedések, amikről pedig tudomása volt, súlyos helyzetbe hozzák a hazai egészségügy teljes rendszerét. „Egészségügyi válsághelyzet" címén bárkit bárhova vezényelhetnek az országban, vagy ingyen ügyeltethetnek.

Egyre világosabbá válik, hogy az államosítás fő célja a központosított beszerzésen keresztül - a saját embereiket odaültetve - a vagyon lenyúlása.

Miközben a központosított, hamisításoktól sem visszariadó MTVA-nak 77 milliárd forintot adnak erre az évre, addig az egészségügyben dolgozóknak egyre nagyobb terheket kell viselniük, a bérük növekedés helyett drasztikusan tovább csökken. Egy bruttó 120 000-et kereső dolgozó 2012-ben 78 600 forintot fog kapni, míg 2011-ben 86 716 forint volt a fizetése.

Szócska Miklós és a kormány végleg lemond a dolgozókról és a betegek ellátásáról Magyarországon.

Budapest, 2012. január 6.