• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kormány kihátrál az akadálymentesítés mögül?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Valótlan az indoklás azon állítása, hogy a módisítást a civilek javasolták és hagyták jóvá.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elfogadhatatlannak tartja a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény pénteken benyújtott módosító javaslatainak jelentős részét, mert az megszüntetné az akadálymentesítés és a fogyatékos emberekkel folytatott társadalmi egyeztetés törvényi garanciáját, valamint az Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának országgyűlési ellenőrzését. Az intézkedések több évtizedes visszalépést jelentenek a fogyatékosügy terén és szembe mennek a nemzetközi és európai normákkal - írták közleményükben.

A tervezet tervezet kiveszi a törvényből az akadálymentesítésre vonatkozó határidőket, így a már működő, közszolgáltatásokat nyújtó intézmények esetén az akadálymentesítés elmulasztása miatt nem lehetne bírósághoz fordulni. A törvényben szereplő határidők alapján a MEOSZ 2004-2005-ben több próbapert is indított, amelyek felgyorsították az akadálymentesítést, új forrásokat nyitottak meg és a jogi fenyegetettség miatt ösztönzőleg hatottak a kötelezettekre.

A javaslat a jövőben az akadálymentesítés ütemezését országgyűlési-, illetve kormányhatározatban szabályozná, amelyek csupán a közigazgatás szereplői számára jelentenek feladat-meghatározást, rendelkezéseik sem az önkormányzatokra, sem a köz- és közüzemi-, sem a közösségi közlekedési szolgáltatókra nem vonatkoznak. Törvényi határidők híján esetükben nem lesz kikényszeríthető az akadálymentesítés, ami rendkívüli módon le fogja lassítani az eddig is akadozó folyamatot.

A tervezet megszüntetné az Országos Fogyatékosügyi Program parlamenti ellenőrzését is, így kizárólag a mindenkori kormánytól függne, hogy a fogyatékos emberek esélyegyenlőségének megteremtésére milyen programot alkot és azt hogyan tartja be.

A módosítás felszámolja az Országos Fogyatékosügyi Tanácsot (OFT) is, így az érdekképviseleti szervezetekkel folytatott társadalmi párbeszéd garanciája is kikerül a törvényből. Bár a testület a kormányváltás óta gyakorlatilag nem működött, a javaslat szerint a kormány immár legálisan is kihagyhatná a fogyatékos embereket a róluk szóló döntéshozatalból.

A most benyújtott módosítások jelentős részét a civilek nem ismerték előzetesen, ezért valótlan az indoklás azon állítása, hogy ezeket ők javasolták és hagyták jóvá. A MEOSZ több százezer mozgáskorlátozott ember nevében arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a módosító javaslat azon részeit, amelyek eltörlik az akadálymentesítési határidőkre, az Országos Fogyatékosügyi Program Országgyűlési ellenőrzésére, valamint az OFT működésére vonatkozó törvényi garanciákat. A Szövetség azt kéri a kormánytól, hogy készítsen új módosító javaslatcsomagot, amely elfogadható, reálisan betartható törvényi határidőket tartalmaz az akadálymentesítésre vonatkozóan, továbbá nyújtsa be azokat a módosító javaslatokat is, amelyeket a több hónapos egyeztetés során a civilekből és kormánytisztviselőkből álló bizottságok dolgoztak ki.

A benyújtott javaslat ugyanakkor pozitív intézkedéseket is tartalmaz, amelyet a Szövetség elfogad és támogat. A nyugdíjakhoz hasonló éves emelés megállítja a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás elértéktelenedését. Időszerű és üdvözlendő lépés a fogyatékosság fogalmának a vonatkozó ENSZ egyezménynek megfelelő pontosítása, valamint az is, hogy a jövőben a hazai és uniós finanszírozású esélyegyenlőségi programokat egységesen a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) koordinálja majd - ismeri el a közleményben a Szövetség.