• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A magánegészségügy tisztességes kompenzációt vár

Lapszemle 2021.03.11 Forrás: InfoStart
A magánegészségügy tisztességes kompenzációt vár

A Covid miatt a közellátásból kiszorulók ellátására lehetne használni a magánegészségügyet, beleértve a diagnosztikát, egynapos sebészetet.

Csaknem egy éve vesz részt a Covid-ellátásban a Budai Egészségközpont. Az intézmény önként ajánlotta fel kapacitásait, ám állami kompenzációt ehhez azóta sem kapott. Közben a szolgáltatókat tömörítő PRIMUS Egyesület jelezte, önköltségi áron ajánlja fel kapacitásait az állami ellátás tehermentesítésére tíz magánegészségügyi szolgáltató, írja az InfoStart.

A Budai Egészségközpont tavaly március 16. óta folyamatosan benne van a Covid-ellátásban, közreműködve a szűrővizsgálatokban, a fekvőbeteg-ellátásban, az oltási programban, valamint az utógondozásában. Vagyis ugyanolyan tagja az ellátórendszernek, mint például a Szent János Kórház, a Korányi Kórház vagy a Dél-pesti Centrumkórház.

Varga Péter Pál alapító-főigazgató szavai szerint a kórház önkéntes feladatellátása társadalmi életekben mérve nagy nyereséget jelent, ugyanakkor a kórház költségeit egyelőre senki nem térítette meg számukra. Tehát, míg a társadalomnak nyereség, addig a cégnek természetszerűleg veszteség az a ráfordítás, amiért még nem kaptak kompenzációt. Miközben a normál működéshez képest a járványellátásnak fokozott költségei vannak.

Miután a Budai Egészségközpont gerincgyógyászati központként dolgozik, a gerincbetegek ellátására kap egy meghatározott összeget, ezen túl az ágyaik egy részét kötelezően koronavírusos betegek ellátására kell fordítaniuk. Ezeknél a betegeknél ugyanúgy vannak személyi (ápolók, szakápolók, gyógytornászok és orvosok), dologi (élelmezés, logisztika, a védőfelszerelések), valamint gyógyszerelési költségek. Mindemellett tíz intenzív ágyat is üzemeltetnek, amelyek aktuálisan tele vannak – tette hozzá. Ezek napi költsége körülbelül 280 ezer forint ágyanként. „Végigszorozva tehát látható, hogy ez nem olcsó mulatság.” Ráadásul szeptember végén az intézmény tizenöt dolgozóját más kórházakba vezényelte át a kormányhivatal, miközben a fizetésükről továbbra is a BEK-nek kell gondoskodnia.

Varga Péter Pál kiemelte, ő a kapacitásokat ajánlotta föl, nem pedig azt, hogy a finanszírozza a betegellátást, amire a magyar kormány járványügyi alapot is létrehozott. Annak ellenére, hogy havonta elszámol az Emmi irányába, eddig a percig egyetlen fillér kompenzáció sem jutott el az intézményhez.

Bár a magánszektor nem rendelkezik az állam által bírt sürgősségi háttérrel, arra viszont képes lehet, hogy tehermentesítse azokat az ellátásokat, amelyekhez most nem jutnak hozzá a betegek, emelte ki Leitner György. A szakember szerint a magánegészségügy nagyon sok szolgáltatás át tudna venni, akár járóbeteg-, akár kórházi ellátás tekintetében. Ilyenek lehetnek például a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok, az egynapos sebészeti beavatkozások, a gyerekgyógyászati kezelések, vagy az ortopédiai műtétek, amelyek esetében a várólisták duzzadnak.

Fekvőbeteg-ellátóként nem, de oltópontként el tudja képzelni intézményét a Rózsakert Medical Center vezérigazgatója, Csermely Gyula. "Ha emberéleteket kell menteni, akkor készen állunk rá, erre esküdtünk. A lényeg, hogy akkor kell igénybe venni a szakemberek tudását, amikor az tényleg szükséges, és olyan szakembereket kell kérni, akik értenek az adott feladathoz – hangsúlyozta az InfoRádióban Csermely Gyula.

Nem a koronavírussal kapcsolatos feladatokra használná a magánegészségügyet, hanem az egyéb betegségek kezelésére irányítaná át a Doktor24 Medicina Zrt. elnöke, Kóka János. "Magyarországon van vélhetően néhány százezer Covid-fertőzött, nekik kell az ellátás, az orvosok, az intenzív ágyak, a lélegeztetőgépek, ez nem kérdés. Az is világos, hogy minden lehetséges állami kapacitást be kell vetni, erről nagyon sokat hallunk. Amiről kevesebbet beszélünk, az az, hogy Magyarországon rajtuk kívül van még 3 millió ember magas vérnyomással, egymillió cukorbeteg, fél millió asztmás, évente egy nagyvárosnyi embert veszítünk el keringési betegségek következtében. Mindezek a betegségek, és még az akut bajok, és még a Covid szövődményeivel élők itt vannak velünk, ők is ellátást igényelnek, az ő ellátásukat ugyanúgy meg kell szervezni" – mutatott rá Kóka János. Szerinte a Covid miatt a közellátásból kiszorulók ellátására lehetne használni tehát a magánegészségügyet, a gyors és pontos diagnosztikát, egynapos sebészetet, a járóbeteg-ellátást, a mozgásszervi műtéteket, ezzel csatlakozna a PRIMUS felajánlásához.

Legolvasottabb cikkeink