• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság állásfoglalása az OGYÉI beolvasztásáról

Egészségpolitika 2023.11.28 Forrás: Weborvos
A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság állásfoglalása az OGYÉI beolvasztásáról

A bonyolulttabbá és időigényesebbé váló irányításnak és a szervezeti változásoknak több nem várt, hátrányos következménye lehet - figyelmeztet a META.

"Úgy hazánkban, mint az Európai Unió más tagállamaiban a gyógyszerészeti államigazgatási szervek tevékenysége a klinikai kutatásoktól a forgalombahozatal engedélyezésén át a kiskereskedelemi forgalmazásig végigkíséri az egészségügyi technológiák termékéletciklusát. Ennek célja, hogy a gyógyszerek (és adott esetben orvostechnikai eszközök, tápszerek) biztonságosságáért egyetlen kompetens, megfelelő erőforrásokkal és felhatalmazással rendelkező államigazgatási szerv feleljen. Egyes állami szolgáltatások centralizációja rejthet magában hatékonysági tartalékokat, de az egészségügyi szektor komplexitása megnehezítheti a szakértői feladatok integrálását" - áll a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság állásfoglalásában.

Mint írták, "a nagyobb szervezetek működtetése szerte a világban jellemzően hosszabb jóváhagyási útvonalakat eredményez, főleg a kezdeti időszakban. Emiatt előfordulhat, hogy az ügyfelek kitolódó ügyintézési határidőkkel fognak szembesülni Magyarországon is. A feltorlódó feladatok magukban rejtik az eljárásrendi hibák kockázatának emelkedését is, melyek elkerülése az ügyfelek és a hatóság közös érdeke. A leterheltség okán, a presztízsveszteség mellett előfordulhat, hogy egyes (egyébként a tagállam számára jövedelmező) hatósági feladatokat a egészségipari vállalatok nem a hazai, hanem más tagállam hatóságával végeztetnek el.

A gyógyszerészeti államigazgatási szerv önállósága az egészségügyi ágazat irányításával kapcsolatos vízió függvénye lehet. Az intézményi átszervezések, valamint az önmagukat kormányzó közigazgatási szervezetek elfogadottságának hiánya az irányítási autonómia kiteljesedését lehetetlenítik el.

A bonyolulttabbá és időigényesebbé váló irányításnak és a szervezeti változásoknak nem kívánt következménye lehet a munkaerő fluktuációjának további felgyorsulása, ami egyes szervezeti egységeken koncetrálódva a döntés-előkészítési, ill. államigazgatási képességek elsorvadásához vezethet. A nemzeti gyógyszerészeti államigazgatási szerv esetében ez különösen érzékenyen érintheti a hiányjelenségek és a gyógyszerbiztonsági aggályok gyors és hatékony kezelését.

Társaságunk az egészségügyi közgazdaságtan, illetve az egészségügyi technológiaértékelés tudományos módszertanával kapcsolatos hazai párbeszéd megalapozójaként, illetve a hazai szakértői közösség nemzetközi fórumokon megjelenő képviselőjeként kiemelten az e területet érintő változások véleményezésében kompetens. Az egészségügyi technológiaértékelés módszereivel az egyes bevatkozásokkal (így például az innovatív gyógyszerek) alkalmazásával felmerülő költségek és az azok révén elérhető klinikai előnyök, ill. egészségnyereség aránya mérlegelhető, segítve a rendelkezésre álló erőforrások felelősségteljes felhasználását. Elnökségünk álláspontja, hogy a társadalombiztosítási döntés-előkészítéshez szükséges technológiaértékelési képesség lehetőségeit nem szűkíteni, sokkal inkább bővíteni lenne szükséges – a magas színvonalú és tudományos bizonyítékokon alapuló döntéshozatal elősegítése érdekében.

A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság felhívja a figyelmet az  fontosságára a biztonságos egészségügyi ellátás és az anyagi erőforrások felelős elköltése érdekében" - zárta állásfoglalását a Társaság.