• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság állásfoglalása az OGYÉI beolvasztásáról

Egészségpolitika 2023.11.28 Forrás: Weborvos
A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság állásfoglalása az OGYÉI beolvasztásáról

A bonyolulttabbá és időigényesebbé váló irányításnak és a szervezeti változásoknak több nem várt, hátrányos következménye lehet - figyelmeztet a META.

"Úgy hazánkban, mint az Európai Unió más tagállamaiban a gyógyszerészeti államigazgatási szervek tevékenysége a klinikai kutatásoktól a forgalombahozatal engedélyezésén át a kiskereskedelemi forgalmazásig végigkíséri az egészségügyi technológiák termékéletciklusát. Ennek célja, hogy a gyógyszerek (és adott esetben orvostechnikai eszközök, tápszerek) biztonságosságáért egyetlen kompetens, megfelelő erőforrásokkal és felhatalmazással rendelkező államigazgatási szerv feleljen. Egyes állami szolgáltatások centralizációja rejthet magában hatékonysági tartalékokat, de az egészségügyi szektor komplexitása megnehezítheti a szakértői feladatok integrálását" - áll a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság állásfoglalásában.

Mint írták, "a nagyobb szervezetek működtetése szerte a világban jellemzően hosszabb jóváhagyási útvonalakat eredményez, főleg a kezdeti időszakban. Emiatt előfordulhat, hogy az ügyfelek kitolódó ügyintézési határidőkkel fognak szembesülni Magyarországon is. A feltorlódó feladatok magukban rejtik az eljárásrendi hibák kockázatának emelkedését is, melyek elkerülése az ügyfelek és a hatóság közös érdeke. A leterheltség okán, a presztízsveszteség mellett előfordulhat, hogy egyes (egyébként a tagállam számára jövedelmező) hatósági feladatokat a egészségipari vállalatok nem a hazai, hanem más tagállam hatóságával végeztetnek el.

A gyógyszerészeti államigazgatási szerv önállósága az egészségügyi ágazat irányításával kapcsolatos vízió függvénye lehet. Az intézményi átszervezések, valamint az önmagukat kormányzó közigazgatási szervezetek elfogadottságának hiánya az irányítási autonómia kiteljesedését lehetetlenítik el.

A bonyolulttabbá és időigényesebbé váló irányításnak és a szervezeti változásoknak nem kívánt következménye lehet a munkaerő fluktuációjának további felgyorsulása, ami egyes szervezeti egységeken koncetrálódva a döntés-előkészítési, ill. államigazgatási képességek elsorvadásához vezethet. A nemzeti gyógyszerészeti államigazgatási szerv esetében ez különösen érzékenyen érintheti a hiányjelenségek és a gyógyszerbiztonsági aggályok gyors és hatékony kezelését.

Társaságunk az egészségügyi közgazdaságtan, illetve az egészségügyi technológiaértékelés tudományos módszertanával kapcsolatos hazai párbeszéd megalapozójaként, illetve a hazai szakértői közösség nemzetközi fórumokon megjelenő képviselőjeként kiemelten az e területet érintő változások véleményezésében kompetens. Az egészségügyi technológiaértékelés módszereivel az egyes bevatkozásokkal (így például az innovatív gyógyszerek) alkalmazásával felmerülő költségek és az azok révén elérhető klinikai előnyök, ill. egészségnyereség aránya mérlegelhető, segítve a rendelkezésre álló erőforrások felelősségteljes felhasználását. Elnökségünk álláspontja, hogy a társadalombiztosítási döntés-előkészítéshez szükséges technológiaértékelési képesség lehetőségeit nem szűkíteni, sokkal inkább bővíteni lenne szükséges – a magas színvonalú és tudományos bizonyítékokon alapuló döntéshozatal elősegítése érdekében.

A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság felhívja a figyelmet az  fontosságára a biztonságos egészségügyi ellátás és az anyagi erőforrások felelős elköltése érdekében" - zárta állásfoglalását a Társaság.

Legolvasottabb cikkeink