• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A Magyar Genom Program indulásáért fogtak össze

Egészségpolitika 2023.11.21 Forrás: MTI
A Magyar Genom Program indulásáért fogtak össze

Vállalták, hogy 2024. március 31-ig közösen kidolgozzák a Magyar Genom Program megvalósításának részleteit és javaslatot tesznek annak elindítására.

A Magyar Genom Program megvalósításáért fogott össze a Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet - közölte utóbbi kedden az MTI-vel.

Az intézet közleménye szerint az intézmények képviselői együttműködési megállapodásban vállalták, hogy 2024. március 31-ig közösen kidolgozzák a Magyar Genom Program megvalósításának részleteit és javaslatot tesznek annak elindítására.

A program keretében tízezer egészséges, illetve beteg magyar ember genomszekvenciájának meghatározása történhet meg öt év alatt. A fókuszban a betegségben nem szenvedő, a hazai lakosságra jellemző (reprezentatív) sokaság vizsgálata mellett, rosszindulatú daganatos, szív- és érrendszeri, anyagcsere- és egyes, magas genetikai kockázatot hordozó, például ritka kórképekben szenvedő betegek és családtagjaik egyéni, illetve népesség (populációs) genomikai adatfeldolgozása áll - ismertették a részleteket.

Hozzátették: az adatok ismeretében, a kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködés eredményeként országos egészségmegőrző, prevenciós, szűrési és egyénre szabott terápiás programok indíthatók.

Emellett lehetőség nyílhat új, az egyes betegségekre jellemző genetikai jellemzők kutatására, a már felfedezett betegségek követésére és rosszabbodásuk megelőzésére - jegyezték meg.

Kiemelték, céljuk átfogó, összehangoltan működő, multidiszciplináris és nemzetgazdasági érdekeket is képviselő program kezdeményezése, ami nemcsak Magyarországon, hanem a kelet-közép-európai régióban is egyedülálló.

Az egészségügyi szolgáltatóknál összegyűlt hatalmas mennyiségű adatból kinyerhető információk megfelelő technológiai háttérrel és elemzési képességgel megteremtik annak feltételrendszerét, hogy a Széchenyi István Egyetem a meglévő kompetenciáit és készségeit az egészségügyben is hasznosítsa - idézték a közleményben Palkovics Lászlót, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet működtető Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány elnöke arról beszélt a közleményben írtak szerint, hogy az egyetem öt évvel ezelőtt stratégiai célként tűzte ki a genomika és bioinformatika területek fejlesztését és ennek köszönhetően alakította ki a Magyar Genomika és Bioinformatika Központot.

A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet olyan adatgenerálási, -gyűjtési, -tárolási és analitikai értékláncot alakított az elmúlt időszakban, amely a kialakítandó Magyar Genom Program orvosszakmai és módszertani gerincévé válhat - idézték Vályi-Nagy Istvánt, a centrumkórház főigazgatóját.

Legolvasottabb cikkeink