• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A MOK Területi Szervezetek Tanácsának határozata

Egészségpolitika Forrás: MOK Online

Megfelelő politikai döntéssel a szükséges források rendelkezésre állnak a feltételek nélküli bérrendezéshez.

A Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezetek Tanácsa teljes ülést tartott 2015. 02. 25-én, melyen egyhangú határozatot hozott és közzétette a kamara honlapján:

"A Magyar Orvosi Kamara az egészségügyi kormányzat szakmai együttműködő partnereként igyekszik tevékenykedni, az ágazat helyzetének javítása céljából e kapcsolat fenntartásában és a kitűzött népegészségügyi célok megvalósulása érdekében, továbbfejlesztésében egyértelműen érdekelt. Mindennek érdekében azonban szükségesnek látja leszögezni a következőket:

1.) Az intézményi adósságkonszolidáció nem merülhet ki a költségérzéketlenül alulfinanszírozott gyógyító tevékenység nyomán újra és újra felhalmozódó adósság rendezésében. Annak újratermelődését csak hiteles szakmai alapokon nyugvó, reális költségelemzésre alapozott ráfordításokkal lehet megakadályozni, melyet régóta és újólag szorgalmazunk.

2.) A költségek tervezésénél a maximális betegbiztonság a legfőbb szempont, ezért a szakmai minimumfeltételek bárminemű fellazítása – megtakarítási vagy egyéb gazdasági céllal - nem jöhet szóba.

3.) Haladéktalanul meg kell szüntetni azt a külön törvény által fenntartott negatív diszkriminációt, melynek nyomán az egészségügyben dolgozók a hazai munka világában egyedülállóan hátrányosan kapják meg mozgó bér elemeiket (ügyeleti díj, műszakpótlékok, túlmunkadíj, stb.). A gyógyítás során a legtöbb, legnehezebb feladatokat vállalók számára ügyeleti díjaik 2011-es szinten befagyasztásának megszüntetése nem jelentéktelen jövedelemnövekedést eredményezve hozzájárulhatna pályán és itthon tartásukhoz.

4.) Az ágazati munkaerő helyzet sajnálatosan tovább romlik, a statisztikák úgy a migrációs trend, mind a bérszínvonal különböző szakmák közötti elhelyezkedése tekintetében kedvezőtlen képet mutatnak, ami egyértelműen jelzi a 2012-2013 bérintézkedések átmenetileg pozitív hatásának kifulladását. Ezért haladéktalanul folytatni kell a valamennyi orvosra és egészségügyi szakdolgozóra kiterjedő bérfelzárkóztatási programot.

5.)Hazánk örvendetesen javuló gazdasági eredményeit folyamatosan megismerve meggyőződésünk, hogy megfelelő politikai döntéssel a szükséges források rendelkezésre állnak

6. )Nem tartjuk elfogadhatónak a bérfelzárkóztatást bármilyen egyéb feltételhez kötni!

7.) Köztestületünk továbbra is egyértelműen kiáll a hálapénzrendszer megszüntetésének szükségessége mellett, és készen áll az ehhez szükséges feltételek kidolgozására, érdemi egyeztetésre. Mindez azonban nem akadályozhatja, és különösen nem várathatja az orvosi életpályaterv, javadalmazási rendszer bevezetését, mivel annak eddigi halogatása is igen súlyos károkat eredményezett."

A MOK Területi Szervezetek Tanácsa

Budapest, 2015. február 25.