• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A MOK TSZT Nyilatkozata 2015 június 3-án

Egészségpolitika Forrás: MOK Online

Értelmes megállapodás az egyetlen járható út, ami a most készülő költségvetés okán halaszthatatlanul sürgős.

A Magyar Orvosi Kamara két hete tette közzé elemző-szolidaritási nyilatkozatát az egészségügyben kialakult tarthatatlan helyzet okán joggal elégedetlenkedőket támogatva. A Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezeteinek Tanácsa gondosan és részletesen elemezve a betegellátás jelen állapotát, áttekintve a mára egyes helyeken a kritikus szintet meghaladó munkaerőhiány következtében kialakuló és kezeletlen helyzetet, a következő megállapításokat teszi:

Elismeri, hogy a közelmúlt és a jelen beruházásai a gyógyítás fizikai körülményeit jelentősen javítják, korszerűsítik. Ugyanakkor e modernizált intézményrendszer fenntartására, működtetésére évről évre kevesebbet költenek, mint amennyi arra minimálisan szükséges, ezért az egyre nagyobb és mindig megújuló adósság. Az adósság kimondatlan, de legnagyobb tétele pedig az a munkabérhiány, mely miatt a szakdolgozók méltatlanul alacsony az orvosok pedig még ma is versenyképtelen, önkizsákmányolásra ösztönző és a hálapénz megszüntetését lehetetlenné tevő bérezést kapnak. Mindennek következménye a szakma szabályainak mind gyakoribb kényszerű betarthatatlansága, késve ellátott betegek, szomorú emberi sorsok sokasága. Hivatásunk adta kötelesség szót emelnünk mindez ellen, a halaszthatatlan és érdemi jobbítás érdekében. Támogatjuk mindazokat, akik jogosan és szakszerűen kritizálnak, tegyék ezt akár egyeztetések során, akár demonstratív eszközökkel is.

Meggyőződésünk, hogy a jelen helyzetben érdemi tárgyalásokat követő értelmes megállapodás az egyetlen járható út, ami a most készülő költségvetés okán halaszthatatlanul sürgős. Érdekünk az ágazati munkabéke fenntartása, ami azonban kizárólag a jelenleg súlyos bajban lévő betegellátás munkavállalói körülményeinek jelentős javításán keresztül képzelhető el. Álláspontunk szerint, ha a döntéshozók a lényegesen nehezebb gazdasági körülmények között is fontosnak tartva láttak lehetőséget 2012-ben és 2013-ban ágazati bérjavításra, úgy ennek az elkövetkezendő három évben semmilyen értelmes gazdasági akadálya nem lehet. Elmaradása viszont az egészségügyi ágazaton messze túlmutató, általános társadalmi és politikai károkkal fog járni! Magyarország gazdasági érdekeit, teljesítményét veszélyezteti a lakosság rossz egészségi állapota, melynek érdemi javítására az egészségügy jelen állapotában képtelen!

Budapest, 2015. június 3.

Magyar Orvosi Kamara
Területi Szervezeteinek Tanácsa