• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A pszichiátriai osztályok lesznek az első áldozatok?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Több mint fél éve nem került ki a fiókból a magyar pszichiátriai ellátásról szóló WHO jelentés.

Egyes felmérések szerint Európa lakosságának több mint egyharmada szenved valamilyen enyhébb vagy súlyosabb lelki bajtól, Magyarországon például csak a depressziósok száma eléri az évi 700 ezret. Prognózisok szerint másfél évtized múlva, megelőzve a szív-érrendszeri betegségeket a mentális zavar lesz az első számú ok, ami lecsökkenti az emberek egészségben eltöltött éveit. „Senki sem látta előre, hogy a mentális betegségek a 21. században ilyen mértékben érintik az emberiséget, épp ezért az egész világot, és nemcsak az egészségügyet felkészületlenül érte ez a probléma" – mondta dr. Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) leendő elnöke azon a keddi tájékoztatón, amelyen kollégáival beszámoltak a társaság január 28-31 között, Szegeden tartandó XIX. vándorgyűléséről.

A kongresszus mottója: „A szinapszistól a szintézisig", főbb témái: az öngyilkosság és megelőzése, a depresszió, valamint a pszichiátria és a többi tudományág kapcsolata. Az eddigi adatok alapján az MPT 1500 tagja közül körülbelül 1300-an vesznek majd részt a vándorgyűlésen, 180 előadás hangzik majd el 16 munkacsoportban, de 6 nagy plenáris előadás is lesz. Beszámolók hangzanak el többek között a művészetterápia, a szexuál-farmakológia, a sportterápia legújabb tapasztalatairól, ülésezik a fiatal pszichiáterek köre, és a négy nap alatt több könyvbemutatót is tartanak.

A vándorgyűlést beharangozó keddi tájékoztatón részt vett az MPT egykori, jelenlegi és leendő elnöke, valamint főtitkára. A jelenlegi elnök, dr. Molnár Károly a vándorgyűlés két fő témájával kapcsolatban több friss adatot is megosztott. Eszerint a magyar lakosság körülbelül 7,1 százaléka szenved a depressziótól, de csak 40-45 százaléka jut el orvoshoz. Ez azért is baj, mert ez a betegség megelőzéssel, megfelelő ellátással körülbelül 80 százalékban kezelhető. Ráadásul az öngyilkosságok hátterében főleg a depresszió áll. Nem véletlen, hogy bár az utóbbi évtizedekben kevesebben vetnek véget önkezükkel az életüknek itthon, az Európai Unióban Magyarország még mindig a második helyen áll Litvánia után a befejezett öngyilkosságok tekintetében.

A negatív adatoknak számos, az ellátástól független oka lehet, de valószínűleg azért az ellátás egyenetlensége is közrejátszik kialakulásukban. A szakma aktuális problémái között az elnök megemlítette, hogy miközben folyamatosan nő a betegszám, aközben folyamatosan csökken a pszichiátriai gondozók száma. A szakmát – mind az orvosok, mind a szakdolgozók szintjén – továbbra is súlyosan érint az elvándorlás, és továbbra is megoldatlan a még megmaradt gondozók finanszírozása. A pszichiátriát ugyan 2013-ban hiányszakmának nyilvánították, de egyelőre nem növekedett a rezidensek száma sem.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy 2013-ban Orbán Viktor miniszterelnök találkozott Margaret Chan-nal, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnökével. A megbeszélésen a magyar kormányfő kijelentette, hogy prioritásként kezeli majd a mentális ellátást, és ehhez segítséget is kért a nemzetközi szervezettől. A WHO ennek alapján tavaly szakembereket küldött Magyarországra, akik alapos vizsgálódás után részletes elemzést készítettek. A tanulmány 42 pontban foglalja össze a feltárt hiányosságokat és ajánlásokat a magyar pszichiátriai ellátással kapcsolatban. Bár a WHO jelentése már több mint fél éve elkészült és eljutott a miniszterelnökségre, egyelőre valószínűleg egy fiókban hever, és még csak nem is publikus – hangzott el egy kérdésre válaszolva a tájékoztatón.

Pruebl György, leendő elnök többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy egész Európában egyre több a mentális zavarral küzdő ember, ami gazdasági problémákat is okoz, hiszen inaktivitásuk rontja a termelékenységet, növeli a táppénzkiadásokat. Ebből is következik, hogy nemcsak az egészségügy, hanem az egész társadalom feladata odafigyelni, megelőzni ezeket a betegségeket.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a médiának is van felelőssége például abban, hogy az öngyilkossági híreket hogyan tálalja, hiszen egy nem megfelelően nyilvánosságra hozott ilyen tragédia akár mintaként is szolgálhat.

Lehóczky Pál, a társaság előző elnöke a pszichiátriáról, mint az orvostudomány egyik ágáról, elmondta: talán ez az egyetlen szakma, amely még egyben látja az embert. „Itt nem mondják, hogy a betegnek csak ezt vagy azt a szervét vizsgálom, a lelkét hagyja kinn, vagy fordítva, hogy csak a lelkét analizálom, a testét ne hozza magával". Épp ezért is fontos, hogy élő maradjon a pszichiátria és más tudományágak kapcsolata. A kongresszuson ezekről az interdiszciplináris kapcsolatokról is szó lesz – tette hozzá az elnök.

Az egészségügyi ellátást érintő jelenlegi nagy változásokról az MPT vezetői kérdésre válaszolva csak annyit mondtak, hogy nem tudják, hogyan érintik ezek a pszichiátriai szakmát. Félő azonban, ha egy kórház majd valóban arra kényszerül, hogy bezárjon egy osztály, az a pszichiátria lesz, hiszen ez a szakma az, amely a legkevesebb bevételt hozza az intézményeknek.