• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

A rezidensszövetség elégedett a gesztussal

Egészségpolitika Forrás: MTI

Rezidensszövetség: az egészségügyi béremelések fontos jelzéssel bírnak a dolgozóknak.

A Magyar Rezidens Szövetség szerint sem elegendő az eddig bejelentett bérrendezés mértéke ahhoz, hogy megállítsák az orvosok elvándorlását, s "varázsütésre" megoldódjanak a problémák, de a lépés fontos jelzéssel bír valamennyi dolgozó számára. A szervezet ezt annak kapcsán közölte pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy a kormány csütörtökön bejelentett döntése értelmében már novembertől 14 százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását.

Mint ismert, ez a felnőtt- és gyermek-háziorvosok mellett érinti a vegyes praxisokat, a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is. Ennek alapján egy átlagos háziorvosi praxis finanszírozása 70-80 ezer forinttal emelkedik novembertől.

Az emelés mértékét kevesellte az MSZP, az LMP és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is. Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke egy egészségügyi rendezvényen nyilvánosan mondott köszönetet az egészségügyi államtitkárnak az emelésért, de megjegyezte: szeretnék, ha még szeptemberben megkezdenék a tárgyalásokat az akár még erre az évre vonatkozóan is további, valamint a jövő évre és 2014-re szólóan jelentős, az alapellátás helyzetét stabilizáló felzárkóztatásról.

A rezidensszövetség közleménye szerint ezzel teljesül az általuk, illetve az "Élhető Magyar Egészségügyet" mozgalmuk által 2012-re meghatározott kompromisszumos célkitűzés, amelyben valamennyi egészségügyi dolgozóra kiterjedő bérrendezés megkezdését várták a kormányzattól.

Mindezek az intézkedések azt mutatják, "hogy a kormányzat 2012-ben megkülönböztetett figyelemmel kezeli az ellátórendszer működőképességét és a sorsunkat" - fogalmaztak a rezidensek, hozzátéve, hogy remélik: a megkezdett lépéseket 2013-ban újabbak követik, és nem szükséges ennek inspirálására újabb markáns érdekképviseleti eszközökkel élniük.

Kiemelték: a magyar egészségügy további sorsa azon múlik, hogy a kormányzat 2013-ban, 2014-ben is megteszi-e a szükséges következő intézkedéseket. A rezidensszövetség szerint ha "folytatódik a bérrendezés, és közben sikerül rendbe tenni a munkakörülményeket, valamint a szakorvosképzés anomáliáit, akkor létrehozható egy olyan egészségügy, ami valódi perspektívát kínál az elvándorlással szemben". Ennek révén lesz felszámolható a hálapénz rendszere is - tették hozzá.

Legolvasottabb cikkeink