• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A traumatológia szervezése ma és holnap

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Pro

Milyen remények, célok és gondok fogalmazhatóak meg 2011-ben a traumatológiai ellátásban?

Gazdasági szempontból a leglényegesebb probléma, hogy a traumatológia alulfinanszírozott. Ebben a kérdésben konszenzus van a szakma képviselői és az egészségügyi szervezés egyéb szereplői között. Az új Szakmai Kollégium összetétele és a Szócska Miklós, valamint Török Krisztina által felvázolt tervek bizakodásra adnak okot, amennyiben realizálják a finanszírozás alapját nyújtó HBCS-kódok, és az ezekhez rendelt térítések anomáliáit. Eddig is létezett kódkarbantartási tevékenység, de ez nem volt megfelelő, mert a különböző szakmák nem egyenlő mértékű érdekegyesítő képességgel rendelkeztek, másrészt a kódok elavultak - mondta el a KÓRHÁZ szaklap vele készült interjújában Prof. dr. Hangody László a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központ szakmai igazgatója.

A mozgásszervi sebészeti szakma öntevékeny – az elmúlt évtizedben a szakmai társaságokban és kollégiumokban végzett felmérések alapján számos alkalommal hívtuk fel a döntéshozók figyelmét a szakma alulfinanszírozottságára. Törekvéseink a korábbi ciklusokban elhaltak, sokszor választ sem kaptunk a benyújtott anyagokra. Komoly adatbázisokkal rendelkezünk – ilyen pl. az endoprotézis regiszterünk – melyeket a jelenlegi ágazatvezetés úgy tűnik, hogy hasznosítani kíván. A múlt évből az idei évre realizálódó, címzett várólista-juttatás is ennek a szakmai háttéranyagainkat alapul vevő közös munkának az eredménye volt.

Az elmúlt évtizedre jellemző negatív hatások a mi szakmánkban is érvényesültek. Az infrastrukturális problémák mellett komoly humán erőforrás gondjaink is vannak. A magyar mozgásszervi sebészek rendkívül jó hírnek örvendenek az Európai Unióban, az Egyesült Királyság mellett különösen a Skandináv országokban és Németországban. Hozzávetőleg 1100 mozgásszervi sebész dolgozott az országban – ortopéd szakemberek és baleseti sebészek egyaránt. Az elmúlt időszakban közel kétszáz szakember hagyta el az országot, és nem jobb a helyzet a szakasszisztenseket és szakápolókat tekintve sem. Az ágazatvezetés próbál erőfeszítéseket tenni a pályakezdők itthon tartására, ám az országot elhagyók között a legtöbben éppen a legértékesebb generáció képviselői: azok a 6-7-8 éve képesítést szerzett szakorvosok, akik már kintre is specialistának, konzultánsoknak mennek. Ezt a réteget a legnehezebb pótolni. A magyar traumatológia korfája elszomorító.

A Teljes interjú a Weborvos Pro-n olvasható.