• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A V4-ek megerősítették az egészségügyi együttműködést

Egészségpolitika Forrás: MTI

A visegrádi országok sokat segíthetnek egymásnak az alapellátás, a háziorvosi szolgálat fejlesztésében is.

A visegrádi országok az egészségügy területén is együttműködnek, fontos a közös fellépés a gyógyszerpolitikában, az alapellátás fejlesztésében és a táplálkozással összefüggő betegségek elleni küzdelemben is - mondta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere pénteken, a V4 országok egészségügyi minisztereinek konferenciáján Budapesten. Balog Zoltán hangsúlyozta: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország megtette az első lépéseket az együttműködés felé a gyógyszerek tisztességes árazása, a közös vakcinabeszerzések, és az innovatív gyógyszerekhez való hozzájutás ügyében.

Hozzátette: a visegrádi országok sokat segíthetnek egymásnak az alapellátás, a háziorvosi szolgálat fejlesztésében is. Jelezte: a táplálkozás-egészségügy, az antimikrobiális rezisztencia kihívására adott válaszok, az elektronikus egészségügyi szolgáltatások, az egészségtudatosság pozitív befolyásolása, a betegek aktív bevonása és a személyes egészségügyi adatok kezelése mind olyan ügyek, amelyekről érdemes közösen beszélni.

A miniszter óriási innovációnak nevezte a magyar egészségügyben bevezetett elektronikus ügykezelést és jelezte, hogy ezzel kapcsolatban Magyarország szívesen megosztja jó és rossz tapasztalatait is.

Hangsúlyozta: ebben a régióban az országok hasonló problémákkal küzdenek a mozgásszegény életmódot, a táplálkozással összefüggő betegségeket és az elhízást illetően. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar lakosság körben körében is súlyos népegészségügyi problémát jelent az elhízás, ugyanakkor pozitív fejleménynek tartotta, hogy a WHO felmérése szerint Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a 7 éves gyerekek körében megállt az elhízás előfordulásának növekedése. Jelenleg a 7 évesek között minden negyedik lány, és minden ötödik fiú túlsúlyos - tette hozzá.
A miniszter szerint a kormány egy sor intézkedést tett ezzel kapcsolatban, így bevezette a népegészségügyi termékadót, egészségesebbé tette az iskolai közétkeztetést, átalakította az iskola büfék kínálatát és szigorú keretek közé szorította a gyerekeknek szóló étel és ital reklámokat is. Úgy vélte: a mindennapos iskolai testnevelés bevezetése - amelyet szerinte szeretnének az óvoda felé is elvinni - szintén hozzájárult ahhoz, hogy jobb eredmények vannak e téren, mint 8-10 évvel ezelőtt.

A konferencián Balog Zoltán, valamint Adam Vojtech, cseh egészségügyi miniszter, Zbigniew J. Król, lengyel egészségügyi miniszterhelyettes és Stanislav Spánik, szlovák egészségügyért felelős államtitkár közös nyilatkozatot írt alá arról, hogy a V4 országok megerősítik együttműködésüket a nem fertőző, krónikus betegségek, a táplálkozás okozta kockázati tényezők és a gyermekkori elhízás elleni küzdelemben.

(A képen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter, Zbigniew J. Król lengyel egészségügyi miniszterhelyettes és Stanislav Spánik szlovák egészségügyért felelős államtitkár (b-j) közös nyilatkozatot ír alá - MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink