• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A várakozás és a rossz tapasztalatok miatt mennek a nők magánorvoshoz

Egészségpolitika 2024.05.14 Forrás: Weborvos
A várakozás és a rossz tapasztalatok miatt mennek a nők magánorvoshoz

Minden második nő járóbeteg-ellátást, és minden tizedik egynapos ellátást vagy ambuláns műtétet vett igénybe magánszolgáltatónál.

A 20-64 éves korosztályban több nő (a válaszadó nők 54 százaléka) vett igénybe legalább egyszer az elmúlt két évben magánegészségügyi ellátást, mint férfi (46%) – derült ki az NN Biztosító kutatásából, amely a magán-, illetve állami egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők arányát és a páciensek elégedettségét vizsgálta.*

Minden második nő járóbeteg-ellátást, és minden tizedik egynapos ellátást vagy ambuláns műtétet vett igénybe magánszolgáltatónál. Az egyik legköltségesebb ellátási formát, a több napos kórházi ellátást a válaszadó nők 3 százaléka igényelte magánellátás keretében. A férfiak körében ezek az arányok így alakultak: magán járóbetegellátás 38%, egynapos ellátás vagy ambuláns műtét magánszolgáltatónál 7%, többnapos magánkórházi ellátás 5%.

Miből fizetik a nők a magánorvost?

A privát ellátást igénybe vevő nők túlnyomó többsége (83%) saját maga fizette készpénzzel vagy bankkártyával a magánegészségügyi számláit, de már 11, illetve 14 százalék azok aránya, akik egészségbiztosítás vagy egészségpénztár segítségével finanszírozták a magánellátást. Érdekes, hogy a férfiak dupla annyian használtak egészségpénztárat és egyharmadával többen egészségbiztosítást a számlák kifizetésére, mint a nők.

Azon nők közül, akik maguk finanszírozták az ellátást, 60 százalék mondta, hogy megterhelő volt a számlák kifizetése, és mindössze 10 százalék állította, hogy semmilyen anyagi megterhelést nem okozott számára a magánorvos költsége.

„A kutatásunkból az látszik, hogy megállíthatatlanul folytatódik a magánegészségügy térnyerése. Az is kiderült, hogy a nők gyakrabban vettek igénybe magánorvosi ellátást, mint a férfiak, ugyanakkor körükben alacsonyabb volt azok aránya, akik ehhez korszerű pénzügyi megoldást - egészségbiztosítást vagy egészségpénztárat használtak” – mondta Holló Bence, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója.

A nőknek pozitív a véleménye a magánellátás minőségéről, ám az állami egészségügy megítélése már jóval negatívabb

Ötből négy nő elégedett a magánellátással, az elégedetlenek aránya pedig elenyésző (2%). Ugyanez azonban nem mondható el a tb-finanszírozott egészségüggyel kapcsolatban: a válaszadó nők 28 százalékának rossz a véleménye az ellátásról és csak kevesebb mint ötödük elégedett, a legtöbben (51%) vegyes tapasztalatokról számoltak be.

A legtöbben (54%) azért fordultak magánorvoshoz, mert nem vagy csak sokára kaptak időpontot az állami rendszerben, 42% pedig a tb ellátásban szerzett rossz tapasztalatait említette az indokok között. A kényelem (24%) és az esély a teljeskörű kezelésre (22%) pedig csak tovább növeli a magánellátórendszer vonzerejét. Ezért aztán nem meglepő, hogy a megkérdezett nők 63 százaléka mondta azt, hogy a következő 1-2 évben szívesen venne igénybe magánegészségügyi szolgáltatást.

Magasan a legkeresettebb magánegészségügyi ellátás a nők körében a fogászat és a nőgyógyászat/szülészet (a megkérdezettek 54 és 52 százaléka vette igénybe legalább egyszer az elmúlt két évben), ezt követik a különféle laborvizsgálatok (28%). Nagyjából minden negyedik nő járt magán szemészeten, ultrahangvizsgálaton és bőrgyógyásznál. Érdekesség, hogy minden tizedik nő volt pszichológusnál magánszolgáltatás keretében legalább egy alkalommal az elmúlt két évben.