• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szenior Akadémia - fókuszban a sportkardiológia

Egészségmagazin 2024.05.14 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szenior Akadémia - fókuszban a sportkardiológia

A szabadidősport kardiovaszkuláris események megelőzésében játszott szerepéről és a hirtelen szívhalál okairól is szó esett az előadáson.

A Szenior Akadémia 2023/24-es tavaszi szemeszterének tizenkettedik, záró alkalmán dr. Vágó Hajnalka, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Sportorvostan és Kardiológiai Tanszékének professzora beszélt a sportkardiológiai kivizsgálásról, a különböző rizikócsoportokról és a hirtelen szívhalálról is.

Dr. Vágó Hajnalka A sportkardiológia aktuális kérdései – a szabadidősporttól az élsportig című előadásában bemutatta az Európai Kardiológus Társaság sportkardiológiai ajánlását, ami az élsportolók rizikóminializálása mellett a szabadidő-sportolók magasabb száma miatt megnövekedett rizikóra és a rendszeres fizikai aktivitásnak a legtöbb szív-érrendszeri betegség prevenciójában betöltött szerepét hangsúlyozva a testmozgásra való bátorításra is kitér.

A sportolói csoportokat meghatározva elmondta, hogy elkülöníthetünk élsportolói, versenysportolói, illetve szabadidő-sportolói csoportokat. Szólt a testmozgás fontosabb jellemzőiről, mérőszámairól: egyebek mellett a gyakoriságról és az intenzitásról. Kiemelte, hogy az intenzív fizikai terheléshez a légzőrendszer és a szív is alkalmazkodik. Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a kamra és a pitvar térfogata nő, a szívizom vastagabb lesz a rendszeres sportolás hatására, a sportolók nyugalmi pulzusa pedig alacsonyabb. A gyermekkorban elkezdett sport jobb koszorúér-hálózatot eredményez – emelte ki.

Dr. Vágó Hajnalka elmondta, a sportkardiológiai vizsgálat során a fiziológiai és a kóros sportadaptációt elkülönítik, kiszűrik a patológiás eltéréseket, és betegségeket, terhelés-élettani vizsgálatokkal felmérik a sportoló edzettségét. Ezek egyik fontos célja, hogy megelőzzék a hirtelen szívhalált – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy egészséges emberek számára hetente legalább 150 perc közepes intenzitású, vagy 75 perc magas intenzitású testmozgást javasolnak az ajánlások, és az egészséges felnőttek esetében ezek fokozatos emelése javasolt az említett tartamok kétszeresére. A heti mozgásmennyiséget ajánlott legalább 4-5 napra elosztani – tette hozzá.

Dr. Vágó Hajnalka előadásában szólt még egyebek mellett a szabadidősport kardiovaszkuláris események megelőzésében játszott szerepéről, a különböző rizikócsoportokról, az elhízás, a cukorbetegség, magas vérnyomásbetegség esetén betartandó szempontokról, a 65 éven felüli sportolásról, a sportkardiológiai vizsgálat módszereiről és a hirtelen szívhalál okairól is.

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)