• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A WHO üzenete az Egészségügyi Világnapon

Egészségpolitika 2020.04.07 Forrás: Weborvos
A WHO üzenete az Egészségügyi Világnapon

A WHO felszólítja a kormányokat, hogy az egészséges Európa érdekében invesztáljanak a betegápolói szakmába.

A COVID-19 világjárvány kiemeli a világ egészségügyi dolgozóinak megerősítését sürgető igényt. Az Egészségügyi Világnap alkalmából kiadott The state of the world’s nursing 2020 című új jelentés alapos betekintést nyújt az egészségügyben dolgozó munkaerő legnagyobb szegmensébe. A vizsgálat eredménye rámutat az ápolói munkaerő jelentős hiányosságaira, és a betegápolás világszerte történő megerősítése, és mindannyiunk jobb egészsége érdekében meghatároz prioritást élvező területeket a célzott fejlesztésekhez, melyek a betegápolók képzése, az ápolói munkahelyek, és a vezetés.

Az ápolók a világ egészségügyi dolgozói létszámának több mint a felét teszik ki, és életfontosságú szolgáltatásokat nyújtanak az egészségügyi rendszeren keresztül. A WHO Európai Régiójában az egészségügyi munkaerő 57%-a betegápoló. A történelem során mindig és ma is a betegápolók vannak az egészséget fenyegető járványok és a világjárványok elleni küzdelem frontvonalán. A Régióban a betegápolók nagy bátorságot mutatnak a COVID-19 világjárvány elleni harcban: soha ilyen világosan nem látszott még, hogy milyen jelentős értéket képviselnek.

“A COVID-19 elleni küzdelmünk újra tudatosítja bennünk az ápolói hivatás alapvető fontosságát a társadalom és mindannyiunk számára. Az Európai Régió és a világ ápolószemélyzete a legszokatlanabb körülmények között és a legnehezebb munkafeltételek mellett bátran, együttérzően és professzionális módon néz szembe a kihívással. Őket, de ugyanígy a világ valamennyi élvonalban küzdő egészségügyi dolgozóját legmélyebb hálánk és tiszteletünk illeti meg,” mondta Dr Hans Henri P. Kluge, a WHO európai regionális főigazgatója.

„Ideje végre megadni a betegápolói szakmának azt a figyelmet, melyet megérdemel. Az országok ma, amikor az Egészségügyi Világnapot ünnepeljük, de a jövőben is kötelesek többet invesztálni a betegápolókba, és támogatni őket, hogy képesítésüket és gyakorlati lehetőségeiket a legteljesebb mértékig kihasználva végezhessék munkájukat. Eközben a megfelelő készségekkel felvértezett és elkötelezett betegápolói munkaerő erőt és erőforrásokat kap egy egészségesebb Európa felépítéséhez,” zárta szavait.

Az ápolók világméretű hiánya A WHO az Ápolók Nemzetközi Tanácsával (ICN) és a Nursing Now programmal együtt kidolgozott The state of the world’s nursing 2020 című jelentése feltárja, hogy manapság kevesebb mint 28 millió ápoló dolgozik az egész világon.

Az Európai Régióban 7,3 millió ápoló van, vagyis körülbelül 79 betegápoló jut 10 000 emberre. Bár ez nagyjából a globális átlag duplája, a szakértők szerint az ápolószemélyzet Régión belüli korszerkezete, illetve az ápolók nemzetközi toborzása miatt néhány magas jövedelemszintű országban, ez nem kielégítő.

Bár az ápolók körülbelül 90%-a nő, a nők a vezetői pozícióknak csak 25%-át töltik be. Ez olyan szakpolitikák szükségességét hangsúlyozza, melyek magasabb szintre emelik a vezetés szerepét a betegápolásban, és támogatják a nők vezetői szinteken való részvételét. Ha az egyes országok lehetővé teszik, hogy az ápolók vezető szerephez jussanak, például úgy, hogy a kormányba kineveznek egy tisztifőápolót (vagy ennek megfelelő titulusú személyt), és bevezetnek ápolói vezetőképző programokat, javulni fog az ápolóképzés és a munkafeltételek.

„A betegápolók kulcsfontosságú szerepet töltenek be számos egészségügyi problémánk gyógyításában. Amennyiben erős egészségügyi szolgáltatásokat szeretnénk, invesztálnunk kell az ápolószemélyzetbe, oktatni, képezni kell őket a nemzetközi szabványoknak megfelelően és egyetemi szinten, illetve el kell látni őket megfelelő felszereléssel és erőforrásokkal. Az ápolók kapjanak tisztességes fizetést munkájukért, és kapjanak lehetőséget a további szakmai fejlődésre. Ez majd segít az egészségügyi eredmények javításában, fejleszti az ellátás minőségét, és támogatja az egyetemes egészségügyi lefedettséget,” mondta Dr Ledia Lazeri, a WHO magyarországi képviselője.

Tíz ajánlás az ápolószemélyzet erősítésére

Annak érdekében, hogy elláthassuk a világot olyan ápolókkal, melyre a világnak szüksége van, a WHO és partnerei azt javasolják, hogy valamennyi ország:

1. növelje a több ápoló oktatását és foglalkoztatását célzó finanszírozást;

2. erősítse az egészségügyi dolgozókra vonatkozó adatok elemzésének és gyakorlati alkalmazásának képességét;

3. kísérje figyelemmez az ápolók mozgását és munkaerővándorlását, és azt kezelje felelősséggel és etikusan;

4. nyújtson oktatást és képzést az ápolóknak olyan tudományos, technológiai és szociológiai készségek területén, melyekre szükségük van az alapellátás fejlesztésének támogatásához;

5. hozzon létre vezetői pozíciókat, többek között kormányzati tiszti főápolói pozíciót, és támogassa a fiatal ápolók vezetésfejlesztését;

6. adjon lehetőséget arra, hogy az alapellátásban dolgozó egészségügyi csapatok teljes mértékig kihasználhassák lehetőségeiket, például a nem fertőző betegségek leküzdésében és kezelésében;

7. javítson a munkafeltételeken, alakítson ki biztonságos állományi szinteket, tisztességes fizetéseket és tartsa tiszteletben a munkahelyi biztonsághoz való jogot;

8. vezessen be olyan ápolói állományra vonatkozó szakpolitikákat, melyek mindkét nemet figyelembe veszik;

9. modernizálja a hivatásos ápolókra vonatkozó szabályozást az oktatás harmonizálásával, gyakorlati sztenderdekkel és olyan rendszerek alkalmazásával, melyek világszerte elismerik és figyelembe veszik az ápolók végzettségét igazoló okmányokat; és

10. erősítse az ápolók szerepét az ellátást végző csapatokon belül úgy, hogy összehozza a különböző (egészségügyi, oktatási, bevándorlási, pénzügyi és munkaügyi) ágazatokat az ápolási szakma szereplőivel szakpolitikai párbeszéd és munkaerő tervezés céljából.

A jelentős üzenete világos: a kormányoknak invesztálniuk kell az ápolók oktatásának és képzésének fokozásába, ápolói munkahelyek teremtésébe, és az ápolók vezetői szerepre történő felkészítésébe.

Ápolók, szülésznők és más egészségügyi dolgozók nélkül az országok nem nyerhetik meg a járványok elleni háborút, illetve nem képesek elérni az egyetemes egészségügyi lefedettséget, vagy a Fenntartható Fejlődési Célokat.

„Az ápolók képezik minden egészségügyi rendszer gerincét. Jelenleg sok betegápoló találja magát a COVID-19 elleni harc frontvonalában,” mondta Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. „A mostani jelentés éles figyelmeztető, mely felhívja a figyelmet egyedülálló szerepükre, és felszólítja az országokat szükséges támogatásuk biztosítására a világ egészségének megőrzése érdekében".

 

Legolvasottabb cikkeink