• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egyre nagyobb az esély, hogy bárki megfertőződjön

Egészségpolitika Frissítve 2020.04.07 Forrás: MTI
Egyre nagyobb az esély, hogy bárki megfertőződjön

31 millió maszk, 133 ezer teszt és 152 lélegeztetőgép érkezett. Meghaladta a 15 ezret a hatósági házi karanténban lévők száma.

Budapest góccá válhat, ha nem tartják be a korlátozásokat - hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a koronavírus-fertőzöttek számának növekedésével egyre nagyobb veszélyben van mindenki, egyre nagyobb az esély, hogy bárki megfertőződjön. Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet a szociális intézmények dolgozóinak, fenntartóinak felelősségére, s kérte a szigorított korlátozások fokozott betartását.

Hozzátette: az idősotthonokban korábban elrendelt intézkedések - látogatási és kijárási tilalom, felvételi zárlat - ellenére sem tudták megakadályozni, hogy a vírus bejusson ezekbe az intézményekbe. Jelezte, ezen otthonokra vonatkozóan új eljárásrend született, amelyek segítenek megakadályozni a fertőzés terjedését. Ennek része, hogy ki kell jelölni egy felelőst, vagy munkacsoportot, aki, amely kizárólag a beteg emberek ellátásáért felel.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy az ezen intézményekben dolgozók munkába járásukhoz lehetőség szerint kevésbé vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket, és a 24 órás munkarend 48 órás pihenőidővel is a napi mozgások csökkentését hivatott csökkenteni.

Elmondta azt is, hogy a Pesti úti idősek otthonában a járványügyi kivizsgálás jelenleg is tart, a legutolsó adatok alapján 53 ápoltnál és 12 ápolónál mutatták ki a fertőzést. Leszűrik az egész otthont - tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy Kínából 400 ezer favipiravir hatóanyagú gyógyszer érkezett Magyarországra. A készítmény csökkenti a vírusos állapotot, rövidíti a fertőzöttség időtartamát. Akiknél alkalmazták ezt a készítményt,azok négy napig voltak pozitívak, míg nélküle 11 napig tart ez az időszak. A favipiravirt Japánban engedélyezték, azóta alkalmazták influenza és ebola-fertőzés ellen is. A gyógyszer hazai engedélyezése folyamatban van, annak alkalmazásáról a kezelőorvosok döntenek.

Arra a kérdésre, hogy a magyarországi halálozási arány mennyire magas a többi ország adatihoz képest, Müller Cecília azt mondta, a magyar adatok nem térnek el jelentősen a környező országokétól, de összehasonlíthatatlanok. A különböző országok különféleképpen számolnak be a megbetegedettekről, elhunytakról. A leginkább jellemző adat a lakosságszám arányos halálozási szám lenne, és ha így nézzük, akkor Magyarország az alsó harmadban van a többi országhoz képest - ismertette.

Azzal kapcsolatban, hogy terveznek-e reprezentatív lakosságmintán szerológiai vizsgálatot végezni, felmérve a járvány valós méreteit, az országos tisztfőorvos igennel válaszolt. Hozzátette: készült egy kutatási terv, amely arra ad majd választ, hogy milyen az átfertőződése a lakosságnak.

Arra vonatkozóan, hogy a mostani koronavírus-járvány lezajlása után lesz-e második, harmadik hullám, Müller Cecília azt válaszolta, számos kutatás zajlik ezzel kapcsolatban, vannak olyan szakmai anyagok, amelyek szerint több hulláma is lesz a járványnak. Ha így is lesz, akkor abban bíznak, hogy az már enyhébb lefolyású lesz, de biztosat jelen pillanatban nem tud senki - emelte ki az országos tisztifőorvos.

Meghaladta a 15 ezret a hatósági házi karanténban lévők száma
Meghaladta a 15 ezret a hatósági házi karanténban lévők száma. Magyarország minden területén van karantén, a legtöbb a fővárosban és Pest megyében - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert elmondta: készletfelméréseik alapján kedden kilenc kórházba szállítanak egyéni védőfelszereléseket, köztük sebészeti és speciális orvosi maszkokat, védőruhát, arcvédő pajzsokat, védőszemüvegeket.

Közölte: a hatósági házi karanténban lévők negyede Budapesten és Pest megyében van.

Ismertette: jelentős forrásokat különített el a kormány a járvány elleni védekezésre, a védekezési alapba 663 milliárd forint értékű kezdő pénzügyi keretet különítettek el, emellett létrejött az Európai Unióból érkező járvány elleni támogatások alapja is.

A kórházparancsnokok továbbra is ellátják a kijelölt 108 kórházban feladataikat. Készletfelméréseik alapján kedden kilenc kórházba szállítanak egyéni védőfelszereléseket, köztük sebészeti és speciális orvosi maszkokat, védőruhát, arcvédő pajzsokat, védőszemüvegeket. A kiszállításban a Waberers logisztikai vállalat nyújt segítséget - ismertette.

Beszámolt arról is, hogy a hatósági házi karanténokra vonatkozó szabályok betartását 122 268 alkalommal ellenőrizték. Emelkedett e szabályok megsértőinek száma: eddig 499 feljelentést tettek, 389 emberre róttak ki helyszíni bírságot, 65-öt pedig figyelmeztettek.

Az üzletek korlátozott nyitvatartásának szabályait megszegőkkel szemben eddig 67 szabálysértési feljelentést tettek, 32 helyszíni bírságot szabtak ki, 51 esetben pedig figyelmeztetést alkalmaztak.

Kiss Róbert ismertette azt is: 166-ra emelkedett a járvánnyal összefüggésben elkövetett bűncselekmények száma, ebből 38 csalás, 11 járványügyi szabályszegés, 21 közveszéllyel fenyegetés, és 44 esetben rendeltek el nyomozást rémhírterjesztés miatt. Eddig 39 gyanúsítottat hallgattak ki. Megemlítette: legutóbb egy harmincas éveiben járó budapesti párt fogtak el, mert szájmaszkokat kínáltak az interneten, de csak eltették a vételárat, terméket nem küldtek. Tízmilliókkal károsítottak meg magánszemélyeket, orvosokat és gyógyszertárakat.

Arra a kérdésre, amely szerint külföldi sajtóhírek szerint Nyugat-Európában leköpik a rendőröket, hogy megfertőzzék őket, Kiss Róbert azt mondta: ilyesmi Magyarországon nem történt, a magyar rendőrség társadalmi megbecsülése jó. Hozzátette: a magyarok igénylik a közterületeken a rendőri jelenlétet, ezzel is igyekeznek megfelelő szinten tartani az emberek biztonságérzetét.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: a kijárási korlátozások bevezetése óta több mint 5000 emberrel szemben intézkedtek, ebből 3587-et figyelmeztetésben részesítettek, 701 helyszíni bírságot szabtak ki és 843 feljelentést tettek. Az adatok alapján a szabályszegéseket zömmel a fővárosban követik el. Budapesten csak hétfőn 273 embert figyelmeztettek, 11-re szabtak ki helyszíni bírságot, és 21 feljelentést tettek.

A hamis hírek bejelentési lehetőségeit firtató kérdésre Kiss Róbert azt mondta: a rendőrség honlapján is megtalálható erre az űrlap, de a 112-es segélyhívón és e-mailben is lehet jelezni az ilyen eseteket. Azt kérte, hogy ha e-mailben teszi ezt valaki, akkor az álhír linkjét is másolják be az a levélbe.

Kérdésre válaszolva megerősítette: a védelmi feladatok ellátására és az általános rendőri feladatok elvégzésére a magyar rendőrségnek megvan a megfelelő létszáma.

Felidézte: 58 szállodát jelöltek ki arra a célra, hogy a védekezésben segítő egészségügyi dolgozókat helyezzenek el bennük. Megköszönte, hogy nagyon sok szálloda maga ajánlotta fel ezt a lehetőséget.

Kérdésre elmondta: bár díjmentessé tette a kormány a várakozást az utakon, ez nem jelenti azt, hogy lehetne tilosban parkolni - ez közlekedési szabályszegés, amellyel szemben továbbra is fellépnek.

Szijjártó: 31 millió maszk és 133 ezer teszt érkezett
Csaknem 31 millió maszk, 133 ezer teszt és 152 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatóján az Országgyűlés külügyi bizottságában kedden.

Magyarország 116 millió maszkot rendelt, ebből csaknem 31 millió érkezett meg keddig, és a héten várhatóan még 8 millió fog érkezni. Lélegeztető gépből 14 490-et rendelt az ország és eddig 152 érkezett, tesztből 3,3 milliót, és 133 200 érkezett meg eddig, védőfelszerelésből pedig 47,753 milliót és 27 millió érkezett. Kedden délelőttig érkezett 137 400 izolációs köpeny és még a nap folyamán megjön 100 lélegeztető gép, 200 betegőrző monitor és 135 ezer teszt.

A hétvégén érkezett Kínából 400 ezer tabletta, amelynek hatóanyaga a kutatások szerint hatásos lehet koronavírusos megbetegedés esetén. A kínai-magyar légihídon várhatóan még a héten további 8 millió maszk érkezik - ismertette a külügyminiszter.

Sátoraljaújhelyen már szerelik azt a kínai gépsort, amely a napokban megkezdi működését, és havonta 2,8 millió maszkot tud gyártani - tette hozzá.

Elmondta, a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök kivétel nélkül Kínából érkeznek. Egész Nyugat-Európa és az Egyesült Államok is - ott áll sorba maszkért, lélegeztetőgépért. Ebben a válsághelyzetben a nemzeti válaszok "működnek", a nemzetközi szervezetek csak a helyüket keresik - jegyezte meg az unióra utalva Szijjártó Péter.

A külügyminiszter képviselői kérdésekre válaszolva hangsúlyozta, hogy készek segíteni a határon túli magyaroknak, erről konzultálnak szervezeteikkel.

Legolvasottabb cikkeink