• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Alapellátás: 40 százalékos béremelésre van lehetőség

Egészségpolitika 2021.12.27 Forrás: OKFŐ - Weborvos
Alapellátás: 40 százalékos béremelésre van lehetőség

Az orvosi bértámogatás összege ekkora mértékű emelést tesz lehetővé háziorvosok, fogorvosok számára.

Jelentősen emelkedik a háziorvosi és fogorvosi praxisokban elérhető orvosi bértámogatás összege 2022. január 1-től. Az emelkedés mértéke szinte minden kategóriában meghaladja a 40 százalékot, és ezen felül a bért terhelő közterhek is csökkennek, írja az OKFŐ honlapján.

A finanszírozási rendeletben szereplő orvosi bértámogatás teljes összege akkor illeti meg az érintett háziorvosi és fogorvosi szolgáltatókat, ha az orvost heti 40 órában foglalkoztatják. A finanszírozási rendelet csak azt írja elő, hogy az orvosi bértámogatás teljes összegét az orvost közvetlenül megillető munkabérére és annak közterheire kell fordítani. Ebben a jogszabályban nincs olyan további rendelkezés, amely a finanszírozótól érkezett más összegekből az orvos számára kötelezően munkabérre fordítandó kötelezettséget állapítana meg. Tehát a fentiek alapján, ha az orvos után a munkáltatónak a 2022-ben csupán 13 százalékos szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor a munkáltató az orvosi bértámogatás „Szociális hozzájárulási adó nélküli bruttó összege” szerinti részénél kisebb havi bruttó fizetést nem adhat a heti 40 órában foglalkoztatott orvos számára.

Mivel heti 40 órás foglalkoztatás esetén a garantált bruttó bérminimum összegénél kevesebb havi bruttó munkabér egy orvos számára továbbra sem állapítható meg – akkor sem, ha a finanszírozótól az új orvosi bértámogatás jogcímen ennél kisebb összeg érkezik pluszban –, ezért az orvos havi munkabérének bruttó összege 2022-től sem lehet kevesebb a 260 000 forintnál havonta.

Ha az orvos 40 óránál kevesebb időtartamban kerül foglalkoztatásra, akkor az orvosi bértámogatási finanszírozási elem és az orvos alább szereplő legkisebb bruttó bére arányosan kevesebb (pl. heti 20 órás foglalkoztatás esetén a fele).

Az orvosok további jövedelmüket a korábbi gyakorlatnak megfelelően egyéb formában is felvehetik. Az orvosi bértámogatás összegének megállapításakor a finanszírozó figyelembe veszi a praxisközösségi szerveződés szintjét, annak mértéke ettől is függ, ezért ezeket az eseteket külön táblázatokban mutatják be (praxisközösségen kívül maradók; egyesült, integrált praxisközösségben és praxisközösségi konzorciumban dolgozók, illetve a leggyakoribb forma, a kollegiális praxisközösségben dolgozók – lásd a táblázatot).

 

 

Legolvasottabb cikkeink