• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ápolási díj: komplex megoldás körvonalazódik

Hírek 2018.09.13 Forrás: MEOSZ
Ápolási díj: komplex megoldás körvonalazódik

Kérték az ápolási díjhoz kapcsolódó szolgáltatási gyűrű (nappali ellátás, támogató szolgálat) kiépítését.

Szerdán folytatódott a kormányzati szintű egyeztetés az ápolási díj rendszerének felülvizsgálata ügyében az EMMI, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége valamint a Siketvakok Országos Egyesülete képviselői részvételével. Az érdekvédelem üdvözli, hogy az egyeztetések eredményeként körvonalazódik az ápolási díj ügyének tényleges megoldására törekvő komplex kormányzati intézkedés, ugyanakkor ezzel párhuzamosan fontosnak tartja, hogy a költségvetési forrásokat kezelő Pénzügyminisztérium, valamint a Miniszterelnökség képviselőivel is egyeztetést kezdeményezzen – mondta Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke. 

Az érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy az ápolási díjban részesülők jogviszonyát munkaviszony jellegű egyéb jogviszonyként kell rendezni – mondta az egyeztetést követően Kovács Ágnes. Hozzátette: a megbeszélések több lépcsőben folynak, az első alkalommal elsősorban azokról a pénzbeli ellátásokról egyeztettek a kormányzati oldal képviselőivel, amelyek az ápolási díj mellett, vagy annak megszűnése után illetnék meg az érintetteket.

Szó volt arról is, hogy a megváltozott munkaképességű embereknek járó ellátások vonatkozásában az ápolási díj folyósításának időszaka számítson bele a biztosítási időbe. Hasonlóképpen, a nők részére járó kedvezményes öregségi nyugdíj jogosultsági idejének számításánál is az ápolási díj teljes időtartamát számítsák be. Felvetődött a gyermekek után járó ellátások, így a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj ápolási díjjal összefüggő szabályozásának igénye is. A minisztérium képviselői jelezték, hogy a kormány nyitott ezekben a kérdésekben, melyek megoldása a rövid távú terveik között szerepel.

Az érdekvédelem ismételten kérte az ápolási díjhoz kapcsolódó szolgáltatási gyűrű – így például a támogató szolgálat, nappali ellátás, köznevelési intézmények – kiépítését, a meglévő szolgáltatások fejlesztését és szabályozásuk felülvizsgálatát. Mindezt úgy, hogy a szolgáltatási gyűrű országos lefedettséggel, az igényeknek megfelelő mennyiségben és minőségben kerüljön kialakításra. A kormányzat részéről nyitottak ezekben a kérdésekben, azonban nem tudják egy időben megvalósítani azokat. A szolgáltatási gyűrű a középtávú intézkedések része – tájékoztatott Kovács Ágnes. Hozzátette: kérte, hogy ez utóbbi esetében progresszív megoldás szülessen.

Az érdekvédelem bízik ápolási díj ügyének mielőbbi rendezésében, tekintve, hogy valódi megoldására törekvő konstruktív egyeztetések zajlanak, melynek során az érintett tárcák képviselői a korábbi kereteket átlépve előre mutatóan gondolkodnak a probléma megoldásán – összegezte az egyeztetésen tapasztaltakat Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink