• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Megjelent a Magyar statisztikai évkönyv, 2017

Hírek 2018.09.13 Forrás: Weborvos
Megjelent a Magyar statisztikai évkönyv, 2017

Idén az alkalmazásban állók létszámára, keresetére és munkajövedelmére vonatkozó adatok bővültek.

A Magyar statisztikai évkönyv átfogó képet ad az ország társadalmi és gazdasági viszonyairól, az aktuális év részletes adatai mellett a legfontosabb mutatók esetében biztosítja az időbeli és térbeli összehasonlítás lehetőségét.

A Központi Statisztikai Hivatal legnagyobb múltra visszatekintő kiadványa évről évre új információkkal egészül ki, idén az alkalmazásban állók létszámára, keresetére és munkajövedelmére vonatkozó adatok bővültek a közfoglalkoztatottak nélkül számított értékekkel, a területi adatokban Budapest és Pest megjelenik önálló régióként, Közép-Magyarország pedig nagyrégióként.

A 2017. évről szóló kiadvány főbb adatai:

·   Magyarország népessége 2018. január 1-jén 9 millió 778 ezer fő volt, egy év alatt 19,2 ezer fővel – körülbelül Keszthely város lakosságszámával megegyező nagyságrenddel – csökkent. A 2017. évi népmozgalmi folyamatokban kedvező és kedvezőtlen változások egyaránt történtek. A termékenység kismértékű emelkedése ellenére csökkent a születésszám, ugyanakkor az év eleji influenzajárvány következtében nőtt a halálozások száma, így emelkedett a természetes fogyás mértéke. Az ebből eredő népességcsökkenést azonban a pozitív vándorlási egyenleg mérsékelte.

·   2017-ben a 15–74 éves népesség 61,8%-a, 4,6 millió fő volt jelen a munkaerőpiacon. A foglalkoztatottak száma 4,4 millióra nőtt, a munkanélkülieké 192 ezerre csökkent. Az elhelyezkedési esélyek javultak, a tartós munkanélküliek aránya mérséklődött a teljes létszámon belül. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete egy év alatt 12,9%-kal nőtt, és elérte a 297,0 ezer forintot. A közfoglalkoztatottak nélkül számított átlagkereset 310,8 ezer forintot tett ki.

·  Nyugdíjban, ellátásban, járadékban 2018. januárban közel 2,6 millióan részesültek az országban, átlagos ellátásuk összege 125,1 ezer forintot tett ki.

·  A 2017/2018-as tanévben összesen 1 millió 686 ezer óvodás és nappali tagozatos tanuló volt az országban, a 3–22 évesek 81%-a. (A 16–17 évesek 88, a 18–22 évesek 47%-a tanult nappali oktatásban.)

·  A bruttó hazai termék (GDP) 4,0%-kal nőtt 2017-ben (ez számottevően felülmúlta az Európai Unió átlagát). A bővüléshez elsősorban a szolgáltatások járultak hozzá, miközben a mezőgazdaság teljesítménye mérsékelte a GDP növekedését.

A kiadvány elérhetősége itt. 

Infografika.

 

KSH

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink