• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

ÁSZ-utóellenőrzés: hiányos kórházi megoldások

Egészségpolitika Forrás: Állami Számvevőszék

Sem a szaktárca, sem az intézmények nem tudták teljes körűen végrehajtani intézkedési tervüket.

Kórházakat érintő utóellenőrzést fejezett be az Állami Számvevőszék, tudatja a szervezet saját honlapján. Az ÁSZ öt egészségügyi intézménynél, valamint az irányító szervi feladatokat ellátó Emberi Erőforrások Minisztériumánál értékelte a 2013 februárjában nyilvánosságra hozott jelentésének intézkedést igénylő megállapításai és javaslatai alapján, az ellenőrzött szervezetek által készített intézkedési tervek végrehajtását. Az utóellenőrzés megállapította, hogy az EMMI és a kórházak az intézkedési tervekben önmaguk által meghatározott feladatokat határidőben nem teljes körűen hajtották végre, amely kockázatot hordoz a kórházak működési pénzügyi egyensúlyi helyzetének helyreállításában és fenntartásában, valamint a felelős vezetői magatartásban.


Az ÁSZ a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében az emberi erőforrások miniszterének és a működési pénzügyi egyensúly 2011. évi hiánya miatt öt kórház – a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház, a Keszthelyi Kórház, valamint a szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház – főigazgatójának tett javaslatokat, amelyek alapján az ellenőrzöttek intézkedési terveket készítettek.

Az ÁSZ megállapította, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma az intézkedési tervében meghatározott összesen hat feladat végrehajtásáról nem teljes körűen gondoskodott, két feladatot határidőn túl, egy feladatot részben, egy feladatot nem hajtott végre, két feladat pedig okafogyottá vált.
A kórházak az intézkedési tervükben a működési pénzügyi egyensúlyi helyzetük helyreállítása és fenntartása érdekében határoztak meg eltérő számú feladatokat. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI), a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház (SZIK) és a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház (SZKDRSZK) az intézkedési tervükben a bevétel-növelés és kiadáscsökkentés érdekében vállalt feladataikat összességében végrehajtották.

Az ÁSZ utóellenőrzése megállapította, hogy a Keszthelyi Kórház (VKK) és a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház (BIK) vezetői nem tették meg az intézkedési tervükben önmaguk által meghatározott feladatok végrehajtására a megfelelő intézkedéseket.

Az ÁSZ felhívta a figyelmet a megtett intézkedések működési folyamatokba való beépülésére és azok folyamatos alkalmazására, valamint a határidőn túl és a részben, illetve egyáltalán nem végrehajtott feladatok kockázataira.

A teljes jelentés az ÁSZ honlapján olvasható.