• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az egészségügy is terítékre került a parlamenti ülésnapon

Egészségpolitika 2019.12.18 Forrás: MTI
Az egészségügy is terítékre került a parlamenti ülésnapon

Nincs alapja annak a félelemnek, hogy a kormány össze akarja vonni a miskolci városi és megyei kórházak szülészeti osztályait. 

Kedden is sok szó esett az egészségügyről a parlament ülésén. Több interpelláció, azonnali kérdés és kérdés foglalkozott az ágazat aktuális helyzetével.

MSZP: mi lesz a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház sebészeti ellátásával?

Korózs Lajos (MSZP) arra kért választ, hogy a kormány miként kívánja fenntartani a sebészeti ellátást a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, ahol hét ügyeletet ellátó szaksebészből hat felmondott és jelenleg felmondási idejét tölti. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára válaszában azt mondta, a jelenlegi kormány a korábbi szocialista kabinetekkel szemben nem bezárja, hanem fejleszti a kórházakat. Tájékoztatása alapján ez igaz a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházra is, ahol két éve 125 millió forintból újult meg a teljes sürgősségi részleg. Azt is mondta, a kórházban senki nem szüntette be a munkát, hat szaksebész valóban tárgyalásban van az intézmény vezetésével a béremelésekről, velük együtt pedig összesen 23 orvos dolgozik a kórházban.

Párbeszéd: sokan elesnek az ingyenes egészségügyi ellátástól

Tordai Bence (Párbeszéd) arról beszélt, hogy nagyon sokaknak nem jár az ingyenes egészségügyi ellátás, pedig ha csak egy emberélet is elvész emiatt, már az is sok. A törvényi változások miatt még többen esnek el az ingyenes egészségügyi ellátástól, ezért arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt. Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára kijelentette: a képviselő szándékosan vagy tudatosan félreérti a törvényt és félrevezeti a közvéleményt. Hamis és megalapozatlan állítás, hogy sokan elesnének az ingyenes egészségügyi ellátástól, azt ugyanazok vehetik igénybe, akik eddig is - közölte.

Jobbik: a kormány össze akarja vonni a miskolci szülészeteket?

Jakab Péter (Jobbik) kérdésében arra várt választ, hogy a kormány össze akarja-e vonni a miskolci városi és megyei kórházak szülészeti osztályait. Elmondása alapján az összevonási tervek ellen a szakma és a lakosság is tiltakozik. Rétvári Bence államtitkár úgy fogalmazott, nincs alapja a félelmeknek, a kormány ugyanis összesen mintegy 500 millió forintból kívánja fejleszteni a miskolci és borsodi szülészeti szolgáltatást annak érdekében, hogy azok még biztonságosabban, természetesebben és családbarátabban működhessenek.

Fidesz: mire készül a kormány a fogyatékosügy területén?

Tapolczai Gergely (Fidesz) arra kérdezett rá, hogy a kormány milyen további lépéseket tervez a fogyatékosügy területén a következő öt évben. Rétvári Bence válaszában jelezte, a kabinet továbbra is mindent megtesz, hogy a fogyatékkal élő emberek másokkal azonos esélyekkel vehessenek részt a társadalom életében. Emlékeztetett, ennek a célnak a keretét az az országos fogyatékosságügyi program adja meg, amelyet az Országgyűlés fogadott el. Az államtitkár tájékoztatása alapján ma mintegy 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, a kormány pedig évente 43,5 milliárd forintot fordít az ő jövőbeni foglalkoztatásuk támogatásukra.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink