• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az én Húsvéti üzenetem: MARADJ OTTHON!

Egészségpolitika 2021.04.03 Forrás: Weborvos Szerző:
Az én Húsvéti üzenetem: MARADJ OTTHON!

…és oltasd be magadat!

Ki vagyok én az Örökkévalóhoz képest, hogy Húsvéti üzenetet mondjak? Egy senki, egy porszem. Hogy merem én tegezni az Olvasóimat és a magyar embereket? Mert szeretném a fülükbe kiabálni az üzenetet.

Szokás szerint irigylem az angolokat, most éppen az egyenesen, szókimondó nyelvükért: STAY HOME! Csak így parasztosan. A királynőtől a koldusig üzenve. Magyarul: kérem szépen, maradjanak otthon! Legyenek szívesek otthon maradni, de ha okvetlenül ki kell lépniük, vegyenek maszkot. És szeretném még nagyon szépen megkérni (Önöket, magukat), hogy a maszk takarja el az orrukat is, mert különben semmi értelme nincs az arcuk melegítésének.

Rendszeresen fizikai fájdalmat élek meg, amikor Müller Cecília, országos tisztifőorvosi minőségben, szeretetteljes lágy hangon, magához ölelő féltéssel mondja el, ma is, többször is, hogy vigyázzunk magunkra, szíveskedjünk és próbáljuk betartani … (mit is), ja a védekezés előírásait, amelyek sorozatos megsértéséről korábban a mellette álló fegyelmezett rendőrtisztek beszámolnak. Nem túl nagy számok, a lakosság viselkedésének többsége a „horizont alatt” marad.

Fókuszban a vakcina

A COVID-19 vírus járvány összes többi kommunikációja a vakcináról, az immunizálásról szól. Félreértés ne essék, A VÉDŐOLTÁSSAL A MAGAM RÉSZÉRŐL TELJESEN EGYETÉRTEK! Magamnak, szeretteimnek igyekeztem beadatni, gyakran szorongva betartani és kivárni a törvényes és lehetséges időpontokat.

Nagyon komoly aggodalommal kísértem fiatal rokonaim és barátaim küzdelmét az elkapott betegséggel, és mély fájdalommal láttam, látom, hogy barátom, tanítványom, szakmai ismerősöm is van az áldozatok között. És most keményen zuhognak körülöttünk a sors mennykövei, áldozatokat követelve, súlyos sérüléseket okozva.

Korábbi cikkemben (például ebben: Ez a COVID nem az a COVID) megpróbáltam nyomatékosan jelezni, hogy egy fertőzés ellen három eszköz van a kezünkben:

1. A járvány megelőzése társadalmi szintű intézkedésekkel, de ezeknek az alapja is az egyéni védekezés. Mivel a most szétrobbant brit mutáns, és sajnos a világot továbbá veszélyeztető mutánsok, sokkal súlyosabb betegséget okoznak, mint az elsőként a világot beterítő vírus, és sokkal ragályosabbak is. Bár ma még mondták a tájékoztatókban, hogy „többnyire idős, krónikus betegek az áldozatok”, sajnos közben az is kiderült, hogy a megbetegedettek átlagos életkora már 45,7 év. És köztük egyre több, aki nem volt krónikus beteg.

2. Aktív védekezés, immunizálás, vakcinák. Napjainkra ez lett a kormányzat számára a legfontosabb prioritás. Nem vitatom, támogatom, mert ez mindenképpen hosszabb távú biztonságot jelent, és visszahozhat valamit az élhető életből, az azt megalapozó munkából, és a fiatalok életének, fejlődésének színteréből, a szervezett tanulásból. Örömmel láttam, hogy az ünnepi hétvégén gőzerővel folyik a pedagógusok, és nagyon helyesen az összes iskolai dolgozó oltása.

3. A megbetegedett COVID-fertőzőttek gyógyítása. A tünetmentesek vagy enyhe betegséggel rendelkezők otthoni ellátása, háziorvosi segítséggel, a súlyosabb vagy romló állapotú betegek kórházi felvétele COVID-osztályokra, vagy intenzív osztályokra. A járvány harmadik hulláma, az új mutáns itt valóban nehéz helyzetet teremtett, és mint minden tapasztalt orvos, aggódva figyelem, hogy meddig tart, és milyen szintig fog eljutni a járvány a következő napokban, hetekben. A miniszterelnök úr a minél több beoltott állampolgárt helyezi a védekezés középpontjába. Igen, ez a stratégiai megoldás. De ADDIG is élni kell, hajózni kell.

Összeomlik-e?

Ez a gondolat már átvezet egész életem természetes helyszíneire, a gyógyító egészségügyre, a mentéstől a sürgősségi ellátáson át a szervezett és szofisztikált ellátásig és a rehabilitációig.

Egyes ellendrukkerek szerint már összeomlott, de ez nem igaz, mert másképp működik. Szeretném messze elkerülni most azokat a statikus szavakon, fogalmakon csattogó politikai és médiavitákat, hogy: „Összeomlik-e?” „Túltelítődött vagy túlcsordult-e?”. Politikusi és újságírói merészség kell hozzá, hogy egy százas nagyságrendű helyszínen zajló küzdelemről, amelyik mind egyedi helyszínen, egyedi megbetegedési viszonyok és életkori összetételek, egyedi technikai lehetőségek között zajlik, egyértelmű véleményt mondjon. Ahol egyedi és konkrét a szakember-ellátottság, ott nem lehet a valóságban megjelenő tudásról és gyakorlati felkészültségről egyetlen mondatban, vagy egyetlen cikkben sommás véleményt mondani.

Másképp működik. És nem „pecsovics kormánypárti duma”-ként, és nem „szoft-ellenzéki okoskodás”-ként mondom ezt, hanem egyszerűen csak konkrét tapasztalatokon alapuló véleményként, amit számos tömegbaleset, vagy csak egy ónos eső okozta drámai helyzet ellátásában segédorvostól ügyeletvezetőig, majd ágazati középirányítói helyeken szereztem.

A kórházi és mentős szervezetek ráadásul folyamatos önregeneráló képességgel rendelkeznek. Olyan belső szakmai kultúrával és kohézióval, amelyik újra és újra „főnixmadárként” éled újra, hiszen az agyonfáradt szakembereket és segítőiket valamilyen rendszerességgel új emberek váltják, hogy minden tudásukat, erejüket beleadva a következő órákban fenntartsák a gyógyító ellátást, reagáljanak a segélykérésre, majd fogadják a mentőket az új betegekkel, és nem ritkán a szkafander mögött egy könnycseppet ejtve búcsúznak azoktól, akik minden erőfeszítésük ellenére elhagyták a földi létet. Különleges világ. Nem gondoltam volna, hogy egy tavaszi cikkem, „A gyógyítók lelke” még egy év múlva is ilyen aktuális lesz.

Húsvéti üzenet

Olvasóinknak is ajánlom a hét egészségügyi szakmai szervezet vezetőjének és az Országos Kórházi Főigazgatóság főnökének közös, Húsvéti videoüzenetét. Jó, hogy elkészítették. Látni kell, hogy milyen szakmai csoportok küzdenek a betegekért, de végzik az egyre szélesedő immunizálási feladatokat. És az külön érdekes, hogy mennyire hangsúlyozták a járvány elleni védekezés, az egyéni megelőzés szükségességét.

Részben nyilván azért, mert a tömegessé váló járvány valóban próbára teszi az egészségügyet, annak teherbíró képességét. De másfelől, ők közvetlenül látják, hogy milyen terheket cipelnek a megmentett betegek, bent a kórházban, de még utána is a poszt-COVID szövődményekkel. És ezekből minél többet el kell kerülni. Ezért ez a jegyzetem legfontosabb üzenete.

Mindennapi imáink

Eközben az idő nem áll le, körülvesz bennünket a kereszténység legnagyobb ünnepe. A Megváltó Jézus keresztútja, megfeszítése és feltámadása. A legnagyobb fájdalom, édesanyja és szerettei fájdalma, és a csoda, ahogy bűneink alól feloldozást ígérve feltámad, elhagyja a földi világot, hogy sokak szerint egyszer még visszatérve egy jobb világ ígéretét hozza vissza a Földre, annak népeire. Egy csodálatos történet, a világ egy részében maga a HIT, de az egész emberiség számára a legismertebb történet, a leggyakrabban olvasott könyv és talán a művészetekben is a legnagyobb hatású, ihletett üzenet. Kép, szobor, vers, könyv, zene, minden, ami az emberi kultúra alapja.

Ám a mostani a hétvégén szinte minden formális ünnep zárójelbe kerül. A legnagyobb katolikus országokban sem nyitnak ki a templomok, a Via Dolorosán nincsenek zarándokok, csak néhány tucat szerzetes cipeli a keresztet az ódon épületek övezte hosszú úton. Róma is üres, a Colosseum körül nem lesz hagyományos körmenet, és a pápa is a lezárt Szent Péter téren és az üres Bazilikában imádkozik, legszűkebb környezetével körülvéve.

A WEBORVOS munkatársai áldott békés Húsvéti ünnepeket kívánnak minden kedves Olvasójuknak!

Van miért imádkozni, van miért könyörögni:

Múljon el ez a minden embert próbára tevő vész.

Gyászoljuk meg az áldozatokat, gyógyuljanak meg a betegeink.

Térjünk vissza valamilyen normálisabb élethez, ami biztosan nem olyan lesz, mint a járvány előtt.

Reménykedjünk abban, hogy a közösségeink jobbak, szolidárisabbak, megértőbbek lesznek, mint a járvány előtt. Ebben nagy a természetes és választott vezetők felelőssége.

MARADJ OTTHON!

VÉDEKEZZ MINDEN ESZKÖZZEL, MERT ÍGY A CSALÁDODAT ÉS A KÖZÖSSÉGEDET IS VÉDED!

VÉDD, ÓVD, SEGÍTSD AZ ÉRTED IS KEMÉNYEN KÜZDŐ EGÉSZSÉGÜGYET!

Legolvasottabb cikkeink