• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az Intézkedési Terven nem lehet aludni

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A kerekesszékes fiataloknak szinte lehetetlen megfelelő szállást találniuk a sikeres felsőoktatási felvételit követően.

Bár sokaknak okoz gondot, a súlyosan mozgássérült, kerekesszékes fiataloknak szinte lehetetlen megfelelő szállást találniuk a sikeres felsőoktatási felvételit követően, a főiskolai kollégiumok és az albérletek döntő többsége ugyanis nem akadálymentes. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a székház akadálymentes vendégszobájában szeptembertől ideiglenesen lakhatást biztosít egy mozgássérült főiskolásnak, a probléma azonban ennél többeket érint - tudatta közleményben a szövetség.

A Szövetség a fogyatékos emberek helyzetének javítását célzó, nemrég elfogadott Intézkedési Tervbe is javasolta, hogy a kormány Budapesten és a felsőoktatási intézményeknek helyt adó nagyobb vidéki városokban hozzon létre és működtessen a súlyosan fogyatékos fiatalok számára olyan kollégiumokat, ahol minden szükséges segítséget megkapnak ahhoz, hogy más fiatalokhoz hasonlóan elvégezhessék a főiskolát, az egyetemet. Az akadálymentes környezet mellett biztosítani kell számukra a személyi segítést, a szállítást, és – az állapottól függően – egyéb, a tanulást segítő szolgáltatásokat.

Ezek kialakításában a MEOSZ szerepet is vállalna, hisz a Szövetségnek több évtizedes tapasztalata van abban, hogy mire van szüksége egy súlyosan mozgássérült, fogyatékos embernek. Növelni kell az akadálymentes kollégiumi férőhelyek számát is, hogy az önálló életvitelre képes mozgássérült diákok integráltan, ép társaikkal együtt lakhassanak.

Endrédi Bálint két hónapja keres kollégiumi helyet, akadálymentes szállást Budapesten, sikertelenül. Ha a MEOSZ nem segít neki, kétséges, hogy folytatni tudja-e felsőfokú tanulmányait. A kormány azonban jól láthatóan még nem érzékeli a probléma súlyát.

A 2015-2018-es időszakra szóló Intézkedési Tervbe ugyan a MEOSZ javaslatára már bekerült az említett kollégiumok megteremtésének a lehetősége, a konkrét lépéseket azonban nem látni.

Elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon egy jó képességű, súlyosan fogyatékos fiatal csak azért ne tudjon továbbtanulni, mert nem állnak rendelkezésére a tanulását segítő szolgáltatások és az akadálymentes szállás. A magyar államot hazai és nemzetközi jogszabályok, egyezmények kötelezik arra, hogy a fogyatékos emberek oktatását másokkal egyenlő módon biztosítsa, ennek azonban nem tesz eleget. Jól mutatják ezt a legutóbbi népszámlálási adatok is: míg a 15 éves és idősebb teljes népesség 17%-a rendelkezik felsőfokú végzettséggel, addig a mozgássérült emberek mindössze 9%-a mondhatja el ugyanezt magáról - áll a közleményben.