• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az OEP szerint gyógyul a gyógyszerpiac

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A korábbi káosz és bizonytalanság rendeződni látszik az utóbbi időkben – hangzott el.

Szokatlanul nagy harmónia uralkodott a felek között a „Javult-e a gyógyszerpiac helyzete?" – címmel a Nézőpont Intézet mai konferenciáján megrendezett kerekasztal-beszélgetés során.  A „Gyógyuló egészségügy" konferencián Dr. Feller Antal a Hungaropharma vezérigazgatója, Dr. Ilku Lívia a MAGYOSZ igazgatója, Dr. Sélleiné Márki Mária az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója az elmúlt három évben a gyógyszerfronton történteket summázta. Abban egységes volt a szakemberek véleménye, hogy a korábbi káosz és bizonytalanság rendeződni látszik az utóbbi időkben.

Az egészségbiztosítási pénztár főigazgatója például azt mondta – beszélgetőpartnerei igenlése mellett -, hogy a gyógyszerfronton az önszabályozó kódex etikai tisztuláshoz vezet. A nagykereskedő a kintlévőségek csökkenéséről szól, igaz, a patikák száma is 10%-kal kevesebb lett, így legalább ennyien kiestek a tartozók köréből, hiszen mindenekelőtt a gazdálkodásukban csőd szélén lévők hullottak ki.

Elhangzott, hogy míg a világban 4%-kal nőtt a gyógyszerpiac 2012-ben, addig hazánkban drámai helyzetbe került, hiszen 10 százalékkal csökkent a gyógyszertári forgalom. A generikus árverseny soha addig nem látott méreteket öltött, s bizony nem lehetett tudni, hogy a betegek, akik bizonyos esetekben csupán 200 forintnyi összeget fizetnek a generikus készítményekért, vajon hisznek-e a patikaszer hatékonyságában, egyáltalán beveszik-e ezeket a gyógyszereket? Sélleiné hangsúlyozta, hogy a gyógyszerpiac résztvevői heroikus utat jártak be 2012 augusztusáig. Kiszámíthatatlan volt minden, s feltétlen beavatkozást igényelt. A Széll Kálmány Terv végre valahára – ahogy fogalmazott – átfogó szabályozást hozott.

A vaklicit minden várakozásnak megfelelt. Hatékony, költségkímélő metódus. A tételes finanszírozást szeretik, mert konkrét, egyértelmű, mérhető regisztrációt tesz lehetővé.

A Hungaropharma vezérigazgatója az idei évet értékelve elmondta, hogy 2013-ban nem csökkent a piac. Az OEP főigazgatója pedig hangsúlyozta, a generikus készítményeknél a nemzetközi elvásásokat és a hazai piac sajátosságait a vaklicit bevezetésével sikerült egyensúlyba hozni, a gyógyszerkasszát nem túllépni. Tavaly 7 milliárddal csökkent a kiadás. Már 5 vakliciten vannak túl. Míg az elsőnél 1,19 százalékos volt az árcsökkenés, addig az utolsónál már 15 százalékot sikerült elérni.

Végül, de nem utolsó sorban a gyógyszerbiztonság kérdését tárgyalták. Valamennyien közös nevezőn voltak arról, hogy Magyarországon hamis gyógyszer nem kerül forgalomban, nem jut ellátóhelytől a fogyasztóig ilyen. 2014-től pedig dobozonként történik a gyógyszerkövetés. Egyetlen ilyen regisztrációs folyamat 1,6 centbe kerül majd. Ehhez adatbázisokat építenek ki, szakembereket képeznek, leolvasó készüléket üzemeltetnek. A regisztráció természetesen szélessávú internetkapcsolatot igényel. Tetemes költséggel jár majd az újdonság, de tovább a bevezetése nem odázható el.

Optimistán készülnek a jövő évre. Pozitív, tervezhető a jövő, a kassza egyensúlya öröm, az úgynevezett salátatörvényekben a vaklicitet árnyaltabban szabályozzák majd. Az OEP gyógyszerkasszájában idén 237 milliárd forint volt, s ugyanennyi lesz 2014-ben is, amit tarthatónak ítélnek.

Az más kérdés, hogy az új, befogadásra váró innovatív készítmények listája mikor csökken?

Legolvasottabb cikkeink