• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Józsefváros civilcserével oldja meg a drogproblémát

Regionális hírek Forrás: MTI

Van olyan kerületi óvoda, ahol a dolgozók reggelente tíz fecskendőt is találnak.

Józsefváros nem mondott le a droghasználók helyzetének rendezéséről, mindössze a lakosság érdekeit érvényesíti és új partnerekkel folytatja a munkát - jelentette ki Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere egy pénteki sajtóbeszélgetésen. A polgármester hangsúlyozta, a kerületben élők érdekeit, biztonságát szeretnék érvényesíteni, s elérni azt, hogy senki ne ütközzön játszótereken, közparkokban, kapualjakban a droghasználat után eldobott szemétbe. Példaként említette, hogy van olyan kerületi óvoda, ahol a dolgozók reggelente átvizsgálják a kertet és adott esetben tíz fecskendőt is találnak.

Mint mondta, a Kék Pont Alapítvánnyal azért bontották fel az együttműködési megállapodást, mert a szervezet saját statisztikái szerint is csak töredékét gyűjtötte vissza a kiosztott tűknek, vagyis nem végezte el a vállalt munkát. Emiatt több volt az eldobott tű, ami fertőzésveszélyt jelent - magyarázta a részleteket.
Kocsis Máté elmondta, hogy a kerület megbízható, hozzáértő szakmai partnerekkel folytatja a munkát, s nem tett le arról, hogy a droghasználók helyzetével foglalkozzon, mindössze a kerületben élőket, gyerekeket szeretné biztonságban tudni.

Megemlítette azt is, hogy a Kék Pont Alapítvány három éve kap támogatást HIV-szűrésre, ennek ellenére csak 2-3 hete kezdte meg a munkát.

A polgármester szólt arról is, hogy a kormánytól több tízmillió forint forrást kap az önkormányzat a drogszemét begyűjtésére, s szeretné, ha minden polgármester kivenné a részét saját települése, kerülete drogproblémáinak rendezéséből.

Ferencz Orsolya (Fidesz-KDNP), Józsefváros önkormányzati képviselője egyértelműnek nevezte a kiosztott és visszavett tűk közötti több tízezres különbséget. Úgy vélte, a tűosztás vonzotta a városrészbe a Budapest más részeiből és az agglomerációból érkező droghasználókat, s kifogásolta, hogy a programból csak minimális számban jutottak el rehabilitációra. Mint mondta, csak a gyógyulás lehet valódi megoldás, a tűosztás csak a függőség fenntartásához, illetve halálhoz vezet.

Ujhelyi Eszter, a Szent László Kórház Immunológiai Laboratóriumának vezetője a tűszúrásos balesetek gyakoriságáról beszélt, felhívva a figyelmet arra, hogy egyebek mellett HIV- és hepatitis-fertőzés veszélye fenyegeti az érintetteket, sőt gyakran pályaelhagyásra is kényszerülnek. Elmondta, hogy az állam évente 2,4 milliárd forintot fordít HIV-fertőzöttek, s 7,4 milliárd forintot hepatitises betegek kezelésére.

Gávay Zoltán, a kerületi drogprobléma megoldásába bekapcsolódó FECSKE, azaz Fiatalokat Egészséget Családot Segítő Közhasznú Egyesület képviseletében arról beszélt, hogy a továbbiakban közvetlen megkereséssel, iskolai előadásokkal segítik a kerületben a drogprevenciót és bekapcsolódnak a drogszemét gyűjtésébe, amelyre egy lakossági bejelentő vonalat is szeretnének működtetni.

A VIII. kerület december 31-i hatállyal szünteti meg a Kék Pont Alapítvánnyal kötött megállapodást. Korábban a szervezet kuratóriumi elnöke, Rácz József azt nyilatkozta: a szervezet állami támogatásból és magánadományokból végzi tevékenységét, de az utóbbi időben csökkent finanszírozásuk, így a klasszikus, köztéri utcai munkára nem tudnak vállalkozni. Elmondta azt is: a közterületeken eldobott tűk miatt többször egyeztetettek a közterület-fenntartóval és a városüzemeltetéssel.

Legolvasottabb cikkeink