• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az OGYÉI visszautasítja az MSZP-s vádakat

Egészségpolitika 2020.01.03 Forrás: MTI
Az OGYÉI visszautasítja az MSZP-s vádakat

A tanácsadó testület tagjai nem vehetnek részt a magyar gyógyszerpiacot befolyásoló döntések meghozatalában.

Visszautasította Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő gyógyszerbiztonságot érintő kijelentéseit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Bangóné Borbély Ildikó csütörtöki sajtótájékoztatóján gazdasági összefonódást emlegetett az emberi erőforrások minisztere, valamint a Borsod megyei kórház vezetője, Révész Tamás között. Az ellenzéki politikus Kásler Miklós közvetlen bizalmasának nevezte Révész Jánost, akit - elmondása szerint - a gyógyszerészeti intézet "ötfős vezető testületébe" is delegált a tárcavezető, megjegyezve: a testület tagjai máig nem estek át "az előírt nemzetbiztonsági átvilágításon".

Az OGYÉI azt írta: a képviselő "lejárató célzatú sajtótájékoztatóját követően" egyes médiumokban olyan híresztelések jelentek meg, amelyek alkalmasak a közvélemény megtévesztésére az OGYÉI-ben folyó - a magyar gyógyszerbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű - szakmai munkával kapcsolatban. Az OGYÉI Magyarország gyógyszerbiztonsága szempontjából olyan kiemelt jelentőségű szakmai intézet, amely hatósági tevékenységét a vonatkozó nemzetközi és magyarországi normák és a jogszabályi környezet maradéktalan betartása mellett végzi - tették hozzá.

Azt írták: minden alapot nélkülöz a szocialista politikus azon állítása, amely szerint az OGYÉI-t ötfős - "laikusokból álló" - vezető testület irányítaná vagy irányította volna a múltban. Az OGYÉI-nek nem vezető, hanem tanácsadó testülete van, amely a főigazgató felkérésére nyilvánít szakmai véleményt egyes esetekben. A tanácsadó testület tagjai - a szocialista képviselő állításával ellentétben - munkájuk és az általuk hozzáférhető információk jellegéből következően nem tartoznak bele a nemzetbiztonsági átvilágításra kötelezettek körébe - jegyezték meg.

Az OGYÉI hatósági munkáját - még a vezetőváltások idején is - "kiváló, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek irányították és irányítják". A vezetői döntéseket minden esetben az intézet főigazgatója (távolléte esetén a kijelölt főigazgató-helyettes) saját hatáskörében eljárva hozza meg, a szakmai főigazgatóságok, főosztályok véleménye alapján, a jogszabályi előírások legszigorúbb betartása mellett - fejtették ki.

Éppen ezért - mint kiemelték - visszautasítanak minden olyan feltételezést, amely szerint a tanácsadó testület tagjai - beleértve Révész Jánost is - "bármilyen formában részt vehetnének a magyar gyógyszerpiacot, vagy hazánk gyógyszerbiztonságát befolyásoló döntések meghozatalában".

Kitértek arra is: az OGYÉI nem dönt gyógyszerbefogadásokról, vagyis egyes készítmények társadalombiztosítási támogatásáról, csupán - mint gyógyszerekkel foglalkozó hatóság - a forgalomba hozatali engedélyezési eljárás során a készítményeket gyógyszerré nyilvánítja; a készítmények ezután forgalmazhatók Magyarországon.

"Az OGYÉI nem politikai szervezet, hanem magyar emberek érdekében szakmai, tevékenységet folytat" - fogalmaztak, hozzátéve: "éppen ezért a leghatározottabban visszautasítjuk azokat a feltételezéseket, amelyek szerint intézetünkben bármilyen politikai indíttatású tevékenység zajlana".

Legolvasottabb cikkeink