• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A sejtek oxigén elleni védekezésének új útvonalát tárták fel

Regionális hírek 2020.01.03 Forrás: Weborvos
A sejtek oxigén elleni védekezésének új útvonalát tárták fel

A sejtek önvédelme – avagy hogyan mentik meg a kénatomok a fehérjéket a végleges károsodástól.

„Az élet nem más, mint nyugvó helyét kereső elektronok összessége” – Szent-Györgyi Albert magyar származású Nobel-díjas szavai jól megragadják az élő szervezetekben lezajló redukciós és oxidációs folyamatoknak és azok egyensúlyának esszenciális jelentőségét. A sejtek egészséges működéséhez elengedhetetlen az oxidatív és reduktív folyamatok dinamikus együttműködése, amelyet számtalan anti- és pro-oxidáns enzim vezérel. Ezért is fontos, hogy védjük magunkat az oxidációs károsodásoktól (gyulladás, napfény, sugárzás stb), de az antioxidáns táplálékkiegészítőket se vigyük túlzásba.

Az Országos Onkológiai Intézet kutatói a sejtekben működő új védekező mechanizmust találtak, amely hozzájárul a fehérjék védelméhez oxigén által kiváltott maradandó károsodással szemben - tudatta az intézet közleménye.

A kutatáshoz a feltételeket Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere (az Intézet akkori főigazgatója) biztosította. A tanulmány meghatározó szerzői az Intézet Molekuláris Toxikológia és Immunológia Osztályáról kerülnek ki, amely kutatócsoport 2011-ben alakult Miniszter Úr támogatásával. Az Osztályon innovatív analitikai és proteomikai létesítményt alakítottak ki, amely lehetővé tette olyan világszínvonalú kutatások elindítását, amelyek a mostani felfedezéshez is vezettek. A kutatás résztvevői eredményeiket a színvonalas Science Advances folyóiratban publikálták, japán, svéd és amerikai tudósokkal együttműködésben.

A tanulmányban megmutatták, hogy az általuk feltárt mechanizmus nem csak megvédi a sejteket, de vezérli is egyes létfontosságú funkcióit. Fontos, hogy leginkább azok a sejtfunkciók érintettek, amelyek rendellenes működést mutatnak oxidatív stresszel járó folyamatok során, itt említhető az öregedés, számos szív- és érrendszeri illetve neurodegeneratív megbetegedés valamint a daganatos megbetegedések. Prof. Nagy Péter, a kutatás vezetője elmondta, hogy az általuk ismertetett védőhatás hozzájárulhat ezen betegségek káros hatásainak ellensúlyozásához.

A Dóka és munkatársai által közölt tanulmány közelebbről olyan fehérje módosulatok képződését és visszaalakulását írja le, amelyek további kénatomok beépülésével járnak a cisztein (Cys) aminosavak, a fehérjék legsérülékenyebb építőegységeinek, oldalláncaiba. A szerzők azt találták, hogy a fehérjék Cys aminosav komponensei sejtekben és szövetekben alapállapotban is nagy arányban tartalmaznak egy extra kénatomot és emiatt az érintett fehérjék ideiglenesen inaktivált állapotban fordulnak elő. A vizsgálatok alapján ez az inaktív fehérje állomány a sejtek egyfajta “tartalékának” tekinthető, amely megvédi őket az oxidatív károsodások ellen. Ugyanis erős oxidatív hatás esetén ezekből a fehérjékből olyan új módosulatok képződnek, amelyek a stressz elmúltával enzimatikus utakon visszaalakíthatók sértetlen aktív fehérjékké.

A felfedezés felhívja a figyelmet a betegségek és az egészséges életfunkciók finomhangolt oxidatív vonatkozásaira, valamint alátámasztja korábban nem ismert, jelentős sejten belüli védekező mechanizmusok létezését oxidációs károdosások ellen - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink