• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Az OKFŐ határon átívelő egészségügyi projektet indít

Egészségpolitika 2021.04.27 Forrás: MTI-OS
Az OKFŐ határon átívelő egészségügyi projektet indít

A projekt célja, hogy hosszú távon kiszélesítse és növelje az intézményi együttműködést a balassagyarmati és nagykürtösi kistérségek két kórháza között.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezető partnerként vesz részt " A Szlovák- magyar határon átívelő együttműködési projekt az egészségügyben Balassagyarmat és Nagykürtös kórházai között" címet viselő #CrossCoop Interreg projektben.

A projekt célja, hogy a határon átívelő és hangsúlyosan hosszú távú együttműködés kereteinek kialakításával kiszélesítse és növelje az intézményi együttműködés mértékét a balassagyarmati és nagykürtösi kistérségekben működő két kórház között. Ennek érdekében a kórházak egy közös konzultációs, diagnosztikai és terápiás mechanizmust hoznak majd étre, amellyel a helyi lakosság körében csökkenthető, illetve kellően és hatékonyan megelőzhető a szív- és érrendszeri és agyi érrendszeri betegségek terjedése, továbbá a lehető legrövidebb időn belül biztosíthatóvá válik az orvosi beavatkozás az akut ellátásra szoruló betegek számára.

A szív-és érrendszeri kórképek világszerte az első számú vezető halálokok közé tartoznak, WHO adatok alapján 17,9 millió emberéletet követelnek évente, amely a globális halálozás 31%-a. Ezek közé a kórképek közé tartoznak a szívkoszorúér betegségek, valamint az agyi érrendszeri betegségek is, melyek együttesen a szív- és érrendszeri megbetegedések halálozásának 85 %-át teszik ki, és ezeknek a haláleseteknek közel egyharmada 70 éves kor előtt következik be.

A megbetegedéshez vezető rizikófaktorok az Európai Unió tagállamait egyaránt sújtó tényezők, amelyek mind Magyarország, mind pedig Szlovákia lakosságát egyaránt veszélyeztetik.

A projekt keretében korszerű kardiológiai és neurológiai diagnosztikát és kezelést lehetővé tevő orvosi felszereléseket szereznek be a projekt szlovák és magyar kórházi helyszíneire. Mindkét kórházban bevezetik a határon átívelő egészségügyi együttműködés keretében kidolgozott helyi protokollok és új betegúti eljárások (SK: kardiológiai lokális komponens; HU:neurológiai lokális komponens), amelyeket a projektben közreműködő szlovák és magyar szakemberek közös erőfeszítéssel harmonizálnak és véglegesítenek majd, a különböző határon átnyúló képzéseken és workshopokon, ezzel is segítve az új mechanizmusok kezdeti felépítését, működésbe helyezését és együttes működtetését, valamint a fokozatos tudásmegosztást.

A megvásárolandó orvosi felszerelések nem csak növelik majd a kórházi kapacitást, de egyben elősegítik a gyorsabb diagnosztikát, bevezetik a gyorsreagálású terápiát, csökkentik a betegellátásban az átadási/betegforgalmi időt és a várólistákat. A projektben megszerzett kardiológiai és neurológiai új eljárások és tapasztalatok képzik majd a tudásmegosztás elemeit a kórházakon belül és határokon átnyúlóan egyaránt.

A szlovák szakértők a projektben szintén elkészülő sürgősségi ellátásra vonatkozó szakpolitikai ajánlások kardiológiai fejezetéért, míg a magyar szakértők az ajánlások neurológiai fejezetének kidolgozásáért lesznek felelősek. Az így elkészülő ajánlási dokumentumot (white paper) a projekt további felhasználás céljából megküldi a nemzeti döntéshozók számára.

A projekt megvalósítási időszaka: 2021.01.01 - 2022.12.31.

Teljes megítélt költségvetés: EUR 399 995,40

ERFA támogatás EUR 339 996,09

Az OKFÖ-re jutó teljes összeg: EUR 192 351,09

Az OKFŐ-re jutó támogatás a programból (%) 85

Az OKFŐ-re jutó hazai társfinanszírozás (%) 15

A projekt az Interreg V A Szlovákia-Magyarország Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Legolvasottabb cikkeink