• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az operatív törzs beszámolója pénteken

Egészségpolitika 2020.04.17 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Az operatív törzs beszámolója pénteken

A járványgörbe ugyan lapos, ám napról-napra emelkedik a fertőzöttek száma, vagyis várhatóan belépünk a tömeges megbetegedések szakaszába.

Fontos az együttműködés az orvosok és a hozzátartozók között a koronavírus-járvány miatt a kórházból hazabocsátott betegekkel kapcsolatban - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken. Müller Cecília közölte, hogy az idősotthonokban zajlik a járványügyi ellenőrzés, kiemelt figyelmet fordítanak a magasabb létszámú intézményekre. Ez azonban nem kizárólag ellenőrzést, hanem segítségnyújtást is jelent - emelte ki.

A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy ezekbe az intézményekbe már jelentős mennyiségű védőeszközt szállítottak ki. Példaként említette, hogy budapesti intézményeknek a Fővárosi Kormányhivatal 36 800 kesztyűt és 262 600 maszkot osztott ki, a jövő héten pedig újabb egyéni védőeszközöket juttatnak el hozzájuk.

Mint elmondta: a járványgörbe ugyan lapos, ám napról-napra emelkedik a fertőzöttek száma, vagyis várhatóan belépünk a tömeges megbetegedések szakaszába.

Közlése szerint 1776 a regisztrált fertőzöttek száma és újabb 14 haláleset történt, amivel 156-ra emelkedett az elhunytak száma. A Pesti úri idősotthon lakói közül 18-an váltak a fertőzés áldozatává. Eközben 847 embert ápolnak korházban, akik közül 63 személynek súlyos az állapota, őket géppel lélegeztetik - sorolta.

Felidézte, hogy az elmúlt napokban nagy visszhangot keltett a kórházi ágyak felszabadítása. Mint mondta Magyarországon 66 ezer kórházi ágy van, amelyeknek általában csak 65-70 százaléka foglalt. Mindez pedig azt jelenti, hogy csupán az ágyak 15 százalékát kell felszabadítani ahhoz, hogy az ágyak fele üres legyen. Hangsúlyozta, hogy a betegek áthelyezéséről, illetve hazabocsátásáról minden esetben orvosszakmai alapon döntenek.

Vagyis az nem történhet meg, hogy úgy küldjenek haza egy beteget, hogy az kedvezőtlenül befolyásolja az egészségügyi állapotát - szögezte le.

Ezzel kapcsolatban arra bíztatott mindenkit, hogy probléma esetén jelezze azt az intézménynek, a betegjogi képviselőnek vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy országszerte 1035 idősotthoni egységet tartanak nyilván. Az ellenőrzést a legnépesebbekkel kezdik és a jövő héten várhatóak a vizsgálatok előzetes eredményei. Eddig 12 intézményben jelent meg a koronavírus és 31 haláleset történt - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bevett gyakorlat válsághelyzetek esetén az egészségügyi dolgozók átcsoportosítása, így ebben az esetben is egy meghatározott terv szerint sor kerülhet ilyen intézkedésekre és történtek is már átirányítások.

A Debreceni Egyetem központi raktárába érkezett, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges egészségügyi védőeszközöket pakolják 2020. április 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Operatív törzs: ma 60 kórház kap védőeszközöket

Pénteken 17 fővárosi és 43 vidéki kórházba szállítják ki azokat - az összesen 53,4 tonnányi - egyéni védőfelszereléseket, amelyeket előző nap Pekingből öt Wizz Air járattal hoztak Magyarországra - közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a március 28-án bevezetett kijárási korlátozás óta 21 ezer 93 szabálysértés ügyében intézkedtek a rendőrök közterületen és nyilvános helyeken. A rendőrség 11 ezer 705 esetben figyelmeztetést, 4 ezer 871 esetben helyszíni bírságot alkalmazott, illetve 4 ezer 517 esetben szabálysértési feljelentést tett. Budapesten az elmúlt 24 órában 530 szabálysértés ügyében intézkedtek a rendőrök.

A járványüggyel kapcsolatban elrendelt büntetőeljárások száma is emelkedett: eddig 234 büntetőeljárást kezdeményeztek, ebből 59-t rémhírterjesztés, 65-t csalás, 26-t közveszéllyel fenyegetés, 13-t járványügyi szabályok megsértése miatt. Ezekben az ügyekben eddig kihallgattak 48 gyanúsítottat - közölte Kiss Róbert.

A BRFK elfogott és őrizetbe vett két embert, akik ellen lopás gyanújával indított eljárást. A gyanú szerint az elkövetők időseket keresetek fel azzal az ürüggyel, hogy az önkormányzattól jöttek fertőtleníteni, majd értékeket tulajdonítottak el az áldozatoktól - ismertette a rendőr alezredes, aki fokozott óvatosságot kért az idősektől.

Az alezredes közölte: miután az önkormányzatok által a húsvéti hétvégén elrendelt szigorúbb magatartási szabályok beváltak, a következő, április 18-19-ei hétvégén is lesz lehetőségük az önkormányzatoknak ilyenek meghatározására.

A beérkezett újabb egészségügyi védőfelszerelésekből álló szállítmányt veszik át az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet raktárában Budapesten 2020. április 17-én. MTI/Balogh Zoltán

Budapesten különleges szabályok kellenek

A koronavírus-járvány miatt Budapestre különleges szabályoknak kell vonatkozniuk a fővárost érintő fokozott kockázatokra tekintettel, és szoros együttműködés szükséges a kormány, a városvezetés és a járványügyi hatóságok között - írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújára reagálva.

A főpolgármester úgy fogalmazott, egyetért a miniszterelnökkel, mondja is már egy ideje, hogy Budapestre különleges szabályoknak kell vonatkozniuk. "Hiszen nem kell ahhoz infektológusnak lenni, hogy tudjuk: mindenhol a világon a nagyvárosokban van fokozott kockázat, Budapest tehát a járvány szempontjából is különleges hely. Éppen ezért van szerte a világban szoros együttműködés és információátadás a kormányok, a városok vezetése és a járványügyi hatóságok között."

Most, hogy a miniszterelnök azt mondta, "a lehető legszorosabb együttműködésre" törekszik, várjuk az eddigi gyakorlat gyökeres megváltoztatását. "Mi készen állunk" - írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint fontosak a katonai akciótervek, de itt az ideje a humánus akcióterveknek is. A "fertőzöttek" és az "elhunytak" nem kategóriák, hanem édesanyák, édesapák, nagyszülők, testvérek, barátok, szomszédok, akik pár hónapja még a vírus létezéséről sem tudtak. Az "ágyszámok" pedig orvosokat jelentenek, nővéreket, egészségügyi és szociális dolgozókat, akik egészségüket kockáztatva küzdenek a betegekért és a rájuk bízott ellátottakért - írta Karácsony Gergely, hangsúlyozva: "ne csak a számokat és statisztikai adatokat vegyük észre, hanem az emberi sorsokat is, és ne csak a tisztekről beszéljünk, hanem a tesztekről is végre."

Karácsony Gergely szerint is következményeinek kell lennie az idősotthonokban kialakult helyzetnek. Az első és legfontosabb következménynek szerinte annak kell lennie, hogy a kormány azonnal elrendeli az ország összes idősotthonban lakó emberének és az ott dolgozóknak a tesztelését. A másik, szintén azonnali következmény, hogy a kormány számon kéri a kormányhivatalt, amelynek "vezetése gyakorlatilag megtiltotta a kórházakból az idősotthonokba visszaszállított betegek tesztelését, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy a fertőzés így és emiatt terjedhetett el az idősotthonokban" - írta a főpolgármester, aki szerint elengedhetetlen, hogy az állam az eddigieknél sokkal jobban megbecsülje a szociális ágazatban dolgozókat, mostani erőfeszítéseiket és áldozatvállalásukat külön is honorálni szükséges.

A szűrés fontosságát kiemelve azt közölte: Budapest a saját erőforrásaiból 10 ezer gyorstesztet szerzett be, folyamatos az úgynevezett PCR tesztek beszerzése, valamint a laborkapacitás biztosításával szűrik az ellátottakat és a dolgozókat a szociális ágazatban és a hajléktalanellátásban.

A főváros által beszerzett védőeszközök elosztásáról pénteken egyeztetek a kerületi polgármesterekkel - olvasható Karácsony Gergely bejegyzésében.

A beérkezett újabb egészségügyi védőfelszerelésekből álló szállítmányt veszik át az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet raktárában Budapesten 2020. április 17-én. MTI/Balogh Zoltán

Legolvasottabb cikkeink