• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az országban egyedülálló ergoterápiás képzés indult Egerszegen

Lapszemle 2022.01.31 Forrás: zaol.hu
Az országban egyedülálló ergoterápiás képzés indult Egerszegen

Elhelyezkedni a rehabilitációs intézeteken túl a kórházak hasonló részlegein tud, és nagy szükség van rá a szociális és idősellátásban, a gyermekotthonokban is.

Talán bele sem gondolunk, hogy egy fogyatékkal élő vagy sérülésből felépülő embernek átmenetileg milyen gondot okozhat az olyan egyszerű napi tevékenység, mint az evés, a tisztálkodás vagy az öltözködés, a közlekedésről már ne is beszéljünk. Jó hír, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának egerszegi campusán úgynevezett ergoterapeuta szakembereket képeznek, akik az előbb említett helyzetekben segítik a pácienseket - írta a zaol.hu.

Az ősszel indult szakirány egyedülálló az országban, s remélhetőleg tíz-húsz éven belül utolérjük Nyugat-Európát, ahol minden országban dolgoznak ilyen szakemberek, s a legtöbb helyen a felsőoktatásban képzik őket - írták.

– Nagy igény van erre a képzésre, ugyanis az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) és a hasonló intézmények folyamatosan keresik a képzett szakembereket. A konduktorok és gyógypedagógusok főleg a pedagógiai vonalat közelítik meg és nagyobbrészt fiatalokkal, gyerekekkel foglalkoznak. A felnőttek ilyen ellátása egyáltalán nem lefedett. Az ergoterapeuta mindig az önálló, értelmes tevékenységet helyezi előtérbe. Nem arra törekszik, hogy tökéletesen visszaállítsa az eredeti mozgásformát, hanem arra, hogy a páciens képes legyen egyedül kivitelezni az ellátásához legfontosabb dolgokat. Intézetünkben az ápolás és betegellátás alapszakon belül folyik a négyéves képzés. A diplomájukat megszerzők az orvosi diagnózisra és a saját vizsgálataikra alapozva önállóan kezelési célokat határoznak meg, rövid és hosszú távú kezelési tervet készítenek, elvégzik a tevékenységalapú ergoterápiás kezelést, beavatkozást, majd azt önállóan értékelik. A terápia során a lehető legmagasabb szintű funkciót és önállóságot éri el a beteg. Az ergoterapeuta képes az egyes segédeszközök elkészítésére, módosítására, emellett egyéni és csoportos tanácsadást nyújt -  mondta a lapnak Dr. Császár Gabriella adjunktus, a PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központjának igazgatója. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink