• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az orvosi kamara felhívása a felelős döntéshozóknak!

Egészségpolitika 2019.02.05 Forrás: Weborvos
Az orvosi kamara felhívása a felelős döntéshozóknak!

A sorra jelentkező orvosi és fogorvosi csoportok kritikái az egészségügy állapotával kapcsolatban megalapozottak.

A Magyar Orvosi Kamara hosszú évek óta az egészségügyi kormányzat korrekt szakmai tárgyalópartnere. A 2016-2017-ben elért eredmények rámutattak a tárgyalásos módszer eredményességére. Az elmúlt, napjainkig tartó egy esztendő viszont sajnos rácáfol erre - áll a MOK ma kiadott felhívásában.

Mint írták, a sorra jelentkező orvosi és fogorvosi csoportok közzétett megnyilvánulásai, kritikái az egészségügy állapotával kapcsolatban megalapozottak. Követeléseik jogosak! Az általuk vázolt problématérkép minden egyes elemét a Magyar Orvosi Kamara testületi dokumentumaiban, tanulmányokban deklarálta, nyilatkozataiban, tárgyalási alkalmai során kivétel nélkül rögzítette, sürgősen megoldandó feladatként. Immár 15 éve! Úgy tűnik, mindhiába. Az egészségügyben a munkaerőhelyzet továbbra is kritikus. A mindennapi gyógyításban és ápolásban nélkülözhetetlen, nyugdíjasként is munkát vállaló kollégáink megalázott helyzetét nemhogy nem orvosolják, de január 1-től példátlan anyagi diszkrimináció is sújtja őket. Éppen kétszer annyi közterhet vonnak a bérükből, mint a más területen dolgozó nyugdíjasoktól. Mindeddig hiába minden írásos és szóbeli tiltakozásunk!

A mindenkit sújtó paraszolvenciahelyzet megszüntetésére tett többszöri határozott indítványunk rendre érdemi visszhang nélkül marad, hangzatos szólamokon túl érdemi intézkedésre mutató jelet nem látunk. A korábban elért bérfejlesztés eredményeit rohamosan emészti fel az évenkénti jelentős minimálbér-emelés. A kompenzáció elmarad, orvosi bérfelzárkóztatásról már gyakorlatilag szó sem esik. A következő esztendőkre nyilvánosságra került költségvetési számok az egészségügy további mellőzését jelzik, holott az alapvető problémák végleges és rendszerszerű orvoslására a megfelelő gazdasági-pénzügyi helyzet adott. Az egészségügyi ágazat hazai közállapotokhoz mérten elfogadhatatlan lemaradása nemcsak európai mércével mérve, de a környező országokhoz képest is jelentős. A haladéktalan felzárkóztatás nemzeti közérdek!

Tárgyalási készségünk fenntartása mellett követelünk:

-          a Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttközgyűlésének 2018. novemberi határozatában foglaltak végrehajtásáról haladéktalan és érdemi tárgyalásokat;

-          a tárgyalások lebonyolításához a szükséges politikai és gazdasági kompetenciával felruházott kormányzati tárgyalófelet;

-          a nyugdíjas munkavállalóink számára valamennyi korlátozás haladéktalan megszüntetését, az MT hatálya alá tartozókkal mindenben azonos bánásmódot és feltételeket;

-          az egészségügy valamennyi munkásának – beleértve a teljes alapellátást és a gazdasági-műszaki háttérszemélyzetet is – a társadalmi megbecsülés rangsorában elfoglalt helyüknek megfelelő méltó bérezést.

Az, hogy az ágazat méltatlan helyzetének rendezése elmarad, politikai szempontból több mint bűn, hiba! - áll a felhívásban.

Legolvasottabb cikkeink