• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Bárkinél elszakadhat a cérna!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A bűnözőket indokolatlanul pszichiátriai esetként kezelő híradások fokozzák a kirekesztettséget.

A mentális problémával küzdő emberek áldozatai a társadalmi diszkriminációnak, mely hozzájárul ahhoz, hogy a lelki vagy pszichoszociális segítségre szorulók nem mernek segítségért fordulni. A médiában szereplő, sok esetben a bűnözőket indokolatlanul pszichiátriai esetként kezelő híradások csak fokozzák a kirekesztettséget. Ez történt a közelmúltban is, amikor a Magyar Televízió Híradó című műsorának június 11-i esti adásában elhangzottak szerint „valószínűleg szkizofrén az a férfi, aki a rendőrökre támadt, ezért lábon lőtték".

A pszichiátriai gondokkal küzdők stigmatizációja ellen harcoló NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, hogy az ilyen és hasonló esetek kapcsán konzultáljanak a jövőben - tudatták közleményben.

Az egyenlő bánásmódról szóló 2003. évi 125 tv. tételesen felsorolja a védendő adatok közt a fogyatékosságot és az egészségkárosodást külön-külön. A NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés szorgalmazza, hogy egy-egy híradás csak megalapozottan, orvos vagy igazságügyi szakértő jóváhagyásával állapítsa meg, hogy az adott bűncselekmény összefüggésbe hozható-e az elkövető pszichés állapotával. A zavart viselkedés hátterében nagyon sokféle, átmeneti vagy tartós pszichés zavar, drog-, vagy alkoholhatás állhat. Leggyakrabban az utóbbiak, az esetek többségében nem szkizofrénia.

A Magyarországon bűnelkövetés miatt elzárt emberek között nem lényegesen gyakoribb a szkizofréniával élők aránya, mint ami a lakossági arányukból adódik (1%). Ráadásul az is előfordulhat, hogy valakinek van, vagy volt valamilyen mentális problémája, de nem ezzel összefüggésben történt a sértő vagy kriminális viselkedés. A mentális problémák szerepének megítélése tehát sokkal nehezebb, mint egy testi fogyatékosságé. Bízzuk ezt egy jól felkészült igazságügyi szakértőre!

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy „elszakad a cérna". A mentális zavarban bajt okozó ember maga is sokszor áldozata valaminek, amely pillanatnyilag vagy tartósan befolyásolta az ítélőképességét, áldozata továbbá a hatóságok, intézmények méltatlan bánásmódjának is. Miért is kell valakire rálőni, ha beteg és ha – a Híradó tudósítása szerint már régóta bosszút forralt a rendőr ellen, aki börtönbe juttatta? Ha pedig agresszív volt és nehéz volt megfékezni, akkor miért is következik ebből a pszichiátriai diagnózis?  Az ehhez hasonló híradások tehát kárt okoznak – mindannyiunknak!

A NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés az ilyen károkozás ellen harcol, megvalósítva az Európai Unió kiemelt irányelveit a mentális problémákkal összefüggő stigma és diszkrimináció csökkentése érdekében. „Szeretnénk megóvni a pszichiátriai betegeket a megbélyegzéstől, amely sokat ronthat a problémáikon. A mentális zavarok bármelyikünket elérhetnek, jogunk van az emberséges bánásmódhoz. Segítség kell nem pedig kirekesztés" – mondta dr. Harangozó Judit pszichiáter, a NYITNIKÉK vezető munkatársa.

„Sajnos Magyarországon a média rendkívül gyakran, elhamarkodottan minősíti az agresszív, vagy zavart viselkedésű személyeket "schizofrénnek". Pedig az ilyen viselkedés hátterében számtalan, a központi idegrendszer működését befolyásoló tényező, pl. anyagcserezavar, keringési zavar is állhat (természetesen az alkoholprobléma mellett). Az impulzuskontroll zavarai is agresszív viselkedést vonhatnak maguk után, és szintén nincs közük a schizofréniához.

Valamely viselkedés hátteréről vélemény csak részletes kivizsgálást követően mondható. Éppen ezért az elhamarkodott kijelentések károsak, mert a médiának a közhiedelmet befolyásoló szerepe van, így a mentális zavarral élő egyének jogait sérti, és alapvetően téves megítélését sugallja„– mondta Dr. Bodrogi Andrea addiktológus-pszidchiáter, a NYITNIKÉK önkéntese.

Legolvasottabb cikkeink