• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Befejeződött a skill-laborhálózat létrehozása az egészségügyben

Egészségpolitika 2022.10.21 Forrás: MTI
Befejeződött a skill-laborhálózat létrehozása az egészségügyben

Európában először jött létre országos skill-laborhálózat, amely a nemzetközi összekapcsolódásra is lehetőséget teremt

Az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnerségben országos skill-laborhálózatot hoztak létre: a három egyetemi központban és a tizenhat megyei oktatókórházi laborban lehetővé vált a diagnosztikus, terápiás és életmentő beavatkozások gyakorlati oktatása szimulációs környezetben - hangzott el a beruházás projektzáró rendezvényén csütörtökön Debrecenben.

A Debreceni Egyetem MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a projekt célja a betegbiztonság és az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságának növelése a szimulációs skill-képzés gyakorlatának általánossá tételével a hazai egyetemi orvosképzés, valamint az egészségügyi szakképzés teljes spektrumában. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 13,5 milliárd forintos támogatásával valósult meg.

Az egyetemi klinikákon, egészségügyi intézményeknél korábban nem állt rendelkezésre az orvosképzés és az egészségügyi szakképzés gyakorlati oktatásához korszerűen illeszkedő és rendszerbe szervezett klinikai demonstrációs bázishálózat. Hiánypótlásként olyan skill-laborhálózat létrehozása vált szükségessé, amely országszerte alkalmazható az egészségügyi ellátórendszerben, és segítségével minimalizálhatók a földrajzi, társadalmi, gazdasági eltérések - írták, hozzátéve: a skill-laborok kialakításának szükségességét és jelentőségét napjaink legégetőbb egészségügyi kihívása, a Covid-19 járvány megjelenése még inkább megerősítette.

Három egyetemi skill-központ (Debrecen, Pécs, Szeged) és a hozzájuk tartozó 16 oktatókórházi skill-labor jött létre. A projekt kiemelt eleme volt egységes oktatási program kidolgozása és bevezetése az ellenőrzés és minőségbiztosítás módszereinek megteremtése érdekében. A gyakorlati oktatásban módszertani kézikönyv, módszertani útmutató és oktatófilmek is segítenek a tudás átadásában.

Európában először jött létre országos skill-laborhálózat, amely a nemzetközi összekapcsolódásra is lehetőséget teremt a kutatás-fejlesztés területén - jelezték a közleményben.

A skill-labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol orvosok és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és egészségügyi szakképzésben résztvevők gyakorolhatják a betegellátást, ahol valósághű körülmények között, korszerű és magas színvonalú eszközökkel felszerelt környezetben oktathatók a diagnosztikus, terápiás és életmentő beavatkozások.

Legolvasottabb cikkeink