• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Így segítheti tanárként a súlyosan beteg tanítványait

Hírek 2022.10.21 Forrás: Weborvos
Így segítheti tanárként a súlyosan beteg tanítványait

A Kórházból suliba kiadvány segédkezet nyújt a pedagógusoknak, mivel támogathatják a tartós gyógykezelés alatt és után tanítványaikat.

Mit tegyen egy pedagógus epilepsziás roham esetén? Miért küzdenek figyelem- és memória zavarokkal a daganatos betegségből gyógyulók és mi lehet segítség számukra? Hogyan tud a pedagógus abban segíteni, hogy a kezelések ideje alatt is az osztályközösség részének érezze magát a gyógyuló gyerek? Hogyan tudja megkönnyíteni a visszatérését és visszafogadását?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a KórházSuli most megjelent, Kórházból suliba című kiadványa. A krónikusan beteg gyermekek tanulását és iskolába visszatérését segítő KórházSuli az egyik együttműködő partnerének, az ausztrál Ronald Mcdonald House Charities kiadványát ültette át magyar viszonyokra a Bethesda Gyermekkórház szakembereinek közreműködésével.

A krónikus betegséggel élő gyermekeknek ugyanis nemcsak speciális egészségügyi igényeik, hanem oktatási- , pszichológiai-  és szociális nehézségeik is vannak. Ezek a kihívások a gyermek családját, barátait és iskolai közösségét is érinthetik.

A módszertani kiadvány egy fontos nézőpontot hoz be a köztudatba, mégpedig a  betegség tágabb értelmezését: különös figyelmet kell fordítani a másodlagos károsodásként esetlegesen kialakult neurokognitív hátrányokra, a szomatikus nehézségekre, a szociális tér beszűkülésére és a mentális problémákra.  

A Kórházból suliba kiadvány segédkezet nyújt a pedagógusoknak és megkönnyíti munkájukat a betegségek és tünetek nagyon gyakorlatias bemutatásával, valamint a konkrét teendőkkel. Mindez azt szolgálja, hogy a súlyosan beteg gyerekek tanulási teljesítménye javuljon, a betegsége alatt is az osztályközösség részei maradjanak és könnyebben visszailleszkedjenek az iskolába.

“Az elmúlt 8 tanévben 1500 beteg diák tanulását támogattuk. Tapasztalataink szerint a pedagógusok,  iskolai közösségek  nem rendelkeznek elegendő információval a megfelelő segítségnyújtáshoz. A KórházSuli fontos küldetése a témakörben megszerzett módszertani tudásunk megosztása, hogy minden tartós gyógykezelés alatt álló gyermek megfelelő támogatást kapjon ahhoz, hogy gyógyulása után vissza tudjon térni a betegség előtti életébe. A Kórházból suliba kiadvány ehhez nyújt szakmai segítséget a szülőknek és pedagógusnak.” - mondta el Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője.

A pedagógusokat segítő kiadvány segíti a gyakorlatban is megvalósítani azt az új, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kibocsátott irányelvet mely rendezi a tartós gyógykezelés alatt álló gyerekek oktatását. A kiadványt a tankerületek mellett számos iskolának megküldik, valamint letölthető a KórházSuli honlapjáról.

Legolvasottabb cikkeink