• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Béremelés: differenciáltan és visszamenőleg

Egészségpolitika Forrás: Weborvos - MTI Szerző:

86 ezer egészségügyben dolgozó kap alapbéremelést január 1-ig visszamenőleg.

86 ezer egészségügyben dolgozó orvos és szakdolgozó kap fizetésemelést január 1-ig visszamenőleg – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár keddi tájékoztatóján. A béremelésből az alkalmazotti státuszban lévő egészségügyiek, szám szerint 16.520 orvos, 67.978 szakdolgozó és 1380 az ágazatban dolgozó vegyész, biológus, pszichológus és fizikus részesül, függetlenül attól, hogy állami, önkormányzati vagy egyházi tulajdonban lévő járó - vagy fekvőbeteg-ellátó intézményben dolgozik közvetlenül közreműködő szakemberként.

A mostani intézkedés nem érinti az alapellátásban dolgozókat, valamint a nem-állami, önkormányzati és egyházi fenntartású intézménynél, a vállalkozási, gazdasági társasági formában, továbbá alapítványnál, egyesületben egészségügyi tevékenységet végző személyeket.

Az érdekképviseletekkel folyó többhónapos egyeztetés eredményképpen az emeléseket differenciáltan, sávosan vezetik be. Ez azt jelenti, hogy pl. az ügyeleti díjazás nélkül 350 ezer forintos bruttó alapbér alatt kereső orvosok – az érintettek 80 százaléka ide tartozik – bruttó 65.823 Ft. pluszt kapnak havonta, míg azok az orvosok, akik efelett keresnek, 10. ezer forintonként 5000 forinttal kevesebb emelést kapnak, tehát pl. a 360.0000 bruttó alapbért kapó orvos 60.823 forinttal visz haza többet havonta.

Az az orvos, akik jelenleg 450.000 Ft-ot vagy annál többet kap bruttó alapbérként, az havonta 10.000 Ft-tal többet kap többet.

Az egyéb diplomások egységesen bruttó 31.435 Ft. emelést kapnak.

A mintegy 68.000 szakdolgozó számára teljesen új bértáblát dolgozott ki az államtitkárság, esetükben mind a képesítést, mind a szolgálati időt figyelembe vették, s eszerint 22.048 szakdolgozónak 20.000 Ft. feletti lesz a béremelése. A többieknek – 32.277 dolgozónak – 15-20.000 Ft. közötti.

Szócska Miklós hangsúlyozta: a béremelések az alapbérre vonatkoznak. Az ügyeleti díjaknál elfogadták az érdekképviseletek javaslatát, amely szerint ezeknek nem az új, hanem a 2012. I. 1-i alapbér lesz az alapja. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a bérrendezéshez jogszabály módosításra van szükség, amely várhatóan nyárra készül el, tehát az emelést majd akkor, a tervek szerint a törvénymódosítás július 1.-jei hatályba lépését követően visszamenőleg, egyösszegben kapják meg az egészségügyiek. Szócska Miklós kiemelte: a most bejelentett fizetésemelés nem egyszeri juttatás, hanem beépül az egészségügyi ágazati bértáblába, garantálva ezáltal az emelt összegű illetményt a jövőre nézve.

Az államtitkár elmondta azt is: összesen 30 milliárd 550 millió forint áll rendelkezésre a béremelésekre. Ebből 15 milliárd a népegészségügyi termékadóból, 15 milliárd 550 millió az ágazat hatékonyabb működésének köszönhető átcsoportosításokból. Szócska Miklós aláhúzta: két jelszót fogalmaztak meg a bérrendezésről folyó egyeztetések során. Az egyik, hogy „Mindent a bérekre!", a másik, hogy „Senkit nem hagynak lenn!". Ez utóbbi azt jelenti, hogy a most bejelentett fizetésemelés, csak az első lépés, a következő körben azok is számíthatnak bérrendezésre, akik most kimaradtak.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az alapellátókkal, az államtitkár felsorolta azokat a praxisok helyzetét javító intézkedéseket, amelyeket az utóbbi két évben hoztak. De megismételte „Senkit nem hagyunk lenn!"

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a béremeléseken kívül meg kell újítani a szakorvosi és szakdolgozói képzési rendszert és fontos az ágazatban a foglalkoztatás bővítése is. Erre uniós forrásokat használnak majd fel: kétharmadát a szakdolgozói képzésekre, egyharmadát a rezidensek gyakorlati képzésére.

Szócska Miklós reményét fejezte ki, hogy a most bejelentett intézkedéseket pozitívan fogadják az ágazat érdekképviseletei. Megjegyezte azt is, hogy szívesen kölcsönadja a rezidenseknek a szobájában lévő iratmegsemmisítőt, amellyel a letétbe helyezett orvosi felmondóleveleket lehet ezután bedarálni. Kiderült azt is, hogy az államtitkár a keddi sajtótájékoztatót követően tájékoztatja az érintett képviseleteket a konkrét intézkedésekről. Tőlük ezután várható reagálás.

A tájékoztatón részt vett Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Gíró-Szász András kormányszóvivő is. A miniszter azt hangsúlyozta, az ágazat bérrendezése sorsfordító kérdés, amellyel egy évtizedes tartozást kell kiegyenlíteni. Réthelyi Miklós szerint olyan kiszámítható életpályamodellt kell nyújtani az egészségügyben dolgozóknak, amelyben a béremelésen kívül olyan jól szervezett képzési rendszerre, és népegészségügyi programokra is számíthatnak az érintettek. A kormányszóvivő azt hangsúlyozta: nagyon nehéz gazdasági helyzetben is kezelni kell a humánerőforrás problémáit.

MOSZ: elfogadják, hogy ennyi áll rendelkezésre
Komoly gesztusként értékelte Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke a ma bejelentett bérrendezést. Mint mondta: tudomásul vettük, hogy ennyi forrás állt rendelkezésre és tisztában vagyunk az ország helyzetével is. Ennek alapján ez egy komoly eredmény. Hozzátette, bíztató az is, hogy az államtitkár is úgy értékeli, ez egy folyamat első lépése, így a MOSZ elnöke is bízik a folytatásban. Elfogadják azt is, hogy az ügyeleti díjat (amely az alapdíj függvénye) egyelőre a régi bér alapján számítják majd, már csak azért is, mert az egyes szakmákban óriási különbségek vannak az ügyeleti terhelésben. Természetesen az ügyeleti díjak rendezésére is szükség van, de elfogadható, hogy erre a következő lépésben kerüljön csak sor.

Bélteczki János elmondta: továbbra is fájlalják, hogy a bérrendezés nem terjed ki az alapellátókra (12.000 orvosra), és 3000 közreműködőre, illetve vállalkozói jogviszonyban dolgozó kollégára. Ebbe a körbe egy sor kényszervállalkozó tartozik, akik nem jószántukból választották ezt a foglalkoztatási formát. A MOSZ elnöke szerint nekik mindenképpen meg kellene adnia lehetőséget arra, hogy visszakerüljenek alkalmazotti státuszba és részesüljenek a bérrendezésből.

MESZK: Ezzel azért nem jön el a Kánaán
Alapvetően pozitívan értékeli a ma bejelentett intézkedések Balogh Zoltán a bérrendezési döntést. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezzel az intézkedéssel nem jön el a Kánaán, hiszen az érintett 68 ezer szakdolgozó több mint 30 százaléka kevesebb, mint 10.000 Ft. fizetésemelést kap. Kétségtelen, hogy az államtitkárság figyelembe vette a differenciálásra vonatkozó kérésüket. Eddig például egy pályakezdő szakképesítés nélküli műtős és egy több mint 20 éve a pályán lévő szakképzett ápoló is 108 ezer forintot keresett, most viszont a béremelés után az utóbbi 129 ezer forintot kap majd.

Balogh Zoltán szerint diszkriminatív az a döntés, hogy a diplomás, nem egészségügyi végzettségi, de az ágazatban dolgozók több mint 31 ezer forint fizetésemelést kaptak, míg az okleveles szakdolgozók emelése nem éri el ezt az összeget. Ugyanakkor az elnök bízik abban, hogy a ma bejelentett döntések csak a folyamat kezdetét jelentik és a jövő évi költségvetés tervezésekor figyelembe veszik a teljes szakdolgozói kart, hiszen több mint 20 ezren most kimaradtak a fizetésemelésből, például a védőnők, a háziorvosok mellett -, a foglalkozás egészségügyben és a gyógyszertári ellátásban tevékenykedő szakdolgozók.

Rezidensek: szerdán döntenek
Papp Magor
, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a sajtótájékoztató után azt mondta az MTI munkatársának "az élhető magyar egészségügyet" mozgalom további lépéséről, hogy egyeztetnek a letétbe helyezett felmondólevelekről az akció szervezőivel, és döntésüket szerdán sajtótájékoztatón ismertetik. Jelentősnek nevezte a kormányzati intézkedést, mint hozzátette: a bejelentett béremelés az akcióban részt vevő valamennyi kollégát érinti.

MOK: azon múlik minden milyen lesz a folytatás
Éger István
, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "azon múlik minden, milyen lesz a folytatás". Véleménye szerint a mostani béremelés csak akkor nevezhető jelentős intézkedésnek, ha belátható időn belül hasonló mértékű emelések követik. Ha még legalább két ilyen béremelést láthatnának a következő egy, másfél évben, az a fiatalabb munkavállalók bérének megduplázását jelentené.
Éger István nehezményezte, hogy az érintettek is csak a nyár közepén kapják meg pénzüket, az alapellátásban dolgozók pedig kimaradnak az idei béremelésből. A MOK elnöke azt mondta: a háziorvosok javadalmazására vonatkozóan csak "halvány ígéretei" vannak az államtitkárságnak.

Béremelés: a pártok véleménye

Legolvasottabb cikkeink