• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Beszállítók a kórházadósságról 2.

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Pro

Hogyan látják a kórházak finanszírozási problémáit a beszállítók?

Az adóssághelyzetről és megoldási lehetőségeiről szóló sorozatában ezúttal Győri Andrást, a Mölnlycke Health Care Kft. ügyvezető igazgatóját kérdezte a Weborvos Pro arról, hogyan próbálják kezelni a finanszírozási gondokat?

- A magyar kórházügy beszállítói mindent megtesznek azért, hogy valamilyen módon kompenzálják a fizetési nehézségekből adódó problémákat. Hosszú évek óta folyamatosan partnerek vagyunk az egészségügy támogatásában, elsősorban azzal, hogy olyan mértékű kintlévőségeket görgetünk magunk előtt, amelyek lassan finanszírozhatatlanná válnak. Ha törvény születne arról, hogy a megállapodott fizetési határidő betartása kötelező, egyszerre százmilliárdos forrást kellene az egészségügybe beemelni.

- Önök hogyan próbálták kezelni a finanszírozási nehézségeket?
- A Mölnlycke Health Care minden banki és pénzügyi lehetőséget felhasznált annak érdekében, hogy finanszírozni lehessen a kintlévőségeket. Ez azonban terheket ró az üzleti működésre, ugyanis ritka az olyan eset, amikor a fizetési késedelem után a nálunk jelentkező finanszírozási költségeket a partnerintézmények felé fel lehet számolni. Nehézséget okoz az is, hogy mostanában kellemetlen tendencia is megmutatkozik a piacon, bizonyos intézmények, önkormányzatok felhalmozódott adósságaik rendezésére furcsa megoldási módszereket tartalmaznak. Az esztergomi és dunaújvárosi példa azért fontos, mert ha az a biztonság is megszűnik, hogy végső soron az állam helytálljon az állam által finanszírozott kórházak kintlévőségeiért, akkor jelentősen romolhatnak a kondíciók, óriási hátrányba kerülhet az ország.

- Tényleg készpénzért szállítanak csak a kórházaknak?
- Sajnos ez előfordulhat. Egy-két kórháznak, amelyek huzamosabb ideje el vannak adósodva, csak készpénzért tudunk szállítani. Emiatt sajnos az intézmény nem nagyon tudja betartani szerződéses kötelezettségeit, arról már nem is beszélve, hogy megvan a veszélye: a betegeket sem tudja megfelelően ellátni. Szerencsére ilyen esetről még nem hallottam, és remélem, hogy nem is következik be.

- Mi várható akkor, ha nem javul a helyzet?
- Abban biztos vagyok, hogy a magyar egészségügy nem húzza le a rolót, de ahogy romlik a helyzet, úgy tolódik el a kilábalás ideje. A múlt heti kórházszövetségi háttérbeszélgetés is azt mutatta, hogy fontos lenne konszenzust kialakítani, mondjuk leülni egy nagy kerekasztal beszélgetésre, felvetni a konkrét problémákat: elbeszélgetni arról, hogy mennyire reális vagy irreális a finanszírozás, bemutatni a jó és nem annyira jó kórházi gazdálkodási modelleket. Gazdasági, közgazdasági és egészséggazdasági szempontból kellene feldolgoznunk problémáinkat, méghozzá nagyon hamar.

A teljes cikk a Weborvos Pro-n

Ahogyan Horn Péter, a B. Braun Csoport vezérigazgatója látja

(Holnap Feller Antal a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója válaszol)