• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bér helyett éhbért kapnak a közmunkások

Hírek Forrás: MTI - Weborvos

A közmunkások havi 15 ezer forintért is kénytelenek lesznek a lakóhelyüktől távol dolgozni.

Az MSZP szerint bér helyett éhbérért dolgoztatják majd a közfoglalkoztatottakat a közmunkatörvény hétfőn elfogadott szabályai alapján. Szűcs Erika országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a szocialista kormány idején indított, az önkormányzatokra építő közmunkaprogram helyett a Fidesz-KDNP központi, akár szükséges, akár propaganda beruházásokon dolgoztatná a közfoglalkoztatottakat. Hozzátette: ez a rendszer drágább az eddiginél, és árát - tette hozzá - a kormány az érintettekkel, vagyis a közfoglalkoztatottakkal fizettetné meg.

Amíg eddig legalább a minimálbért kellett kifizetni a napi nyolc órát dolgozó közmunkásoknak, a jövőben a képzettek esetében a minimálbér 60, a képzetlenek esetében - az álláskeresési segéllyel megegyezően - vélhetően annak 40 százalékát, vagyis 46.800, illetve 31.200 forintot - mondta a szocialista politikus, hozzátéve, ráadásul a kormány célja a négyórás foglalkoztatás. Szűcs Erika szerint így előállhat, hogy a közmunkások havi 15 ezer forintért lesznek kénytelenek a lakóhelyüktől távol dolgozni.

Az MSZP-s képviselő kitért arra is, hogy a közmunkatörvény szerinte nem ösztönöz munkára, a közfoglalkoztatási bér ugyanis alig haladja meg, vagy egy el sem éri majd a foglalkoztatást helyettesítő támogatás jelenlegi 28.500 forintos összegét, tehát "jobban jár, akit nem visznek el dolgozni". Szűcs Erika hozzátette: amikor ezt hétfőn a parlamentben szóvá tette, megjegyezve, hogy ebből kiindulva a kormány feltehetően csökkenteni akarja a pénzbeli szociális ellátások bázisául szolgáló öregségi nyugdíjminimumot, "a miniszterelnök úr helyeslően bólintott".

A szocialista politikus ugyanakkor elmondta: az öregségi nyugdíjminimum mérséklésével kevesebb lenne a többi között a gyes, a gyed és a rendszeres szociális segély összege, valamint az időskorúak járadéka is. "Azt gondolom tehát, hogy újabb lényeges beavatkozás készül a szociális ellátórendszerben, újabb kemény megszorítás azok esetében, akik a szociális transzferekből kénytelenek élni" - jelentette ki.