• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegadatok: kevés páciens tiltja, kevés orvos nézi

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Korántsem vált még gyakorlattá a kórelőzmények és a gyógyszerelés lekérdezése.

A gyógyító munka segítése a célja annak a rendelkezésnek, amely lehetővé teszi a betegek kórelőzményének megismerését. Mint ismeretes, január elsejétől megváltoztak az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény orvosi adatkezelésre vonatkozó szabályai. A módosítás értelmében immár korlátozás nélkül jogosult áttekinteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatbázisában a betege adatait a kezelő orvos, vagyis azt, hogy az általa ellátott beteg mikor, hol és milyen típusú egészségügyi ellátásokat vett igénybe a kötelező egészségbiztosítás terhére. Mindezt külön felhatalmazás nélkül tehetik meg a beteget kezelő orvosok, kivéve, ha ezt a beteg megtiltja. Az a beteg ugyanis, aki nem szeretné, hogy háziorvosa vagy az ellátását végző bármely más orvos láthassa az ellátására vonatkozó adatokat, annak az OEP területileg illetékes hivatalánál írásban, egy adatlap kitöltésével kell megtiltania a hozzáférést.

Hogy a lekérdezés/betekintés lehetőségével mennyire élnek az orvosok, illetve mekkora a betegekben az elutasítási hajlandóság, arra vonatkozóan az OEP-től kértünk és kaptunk adatokat.

Ezekből jól látszik, hogy bár szolid mértékben, de egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a háziorvosok körében a lehetőség iránt. A lekérdezések ugyanis majdnem megduplázódtak az év első hónapjaiban: míg februárban 5017, addig áprilisban 9873 lekérdezést regisztráltak a Pénztár rendszerében.

A szakorvosok/kezelőorvosok márciusban voltak önmagukhoz képest  (rendkívül alacsony érdeklődés) aktívak ezen a téren: 859 lekérdezést regisztrált az OEP rendszere, míg februárban csak 179-et, áprilisban pedig 445-öt.

Az összes orvosi érdeklődés az első negyedévben 18.919 darab volt, ez mindenképpen emelkedést mutat 2013 első negyedévéhez képest, ekkor 10.451, míg egy évvel korábban ugyanebben az időszakban csupán 3.461 lekérdezés történt.

A betegek nem ellenkeznek

Ha a másik oldalt, vagyis a betegek adatait nézzük, akkor látható, hogy idén januártól április végéig 664 beteg tiltotta le az adataihoz való hozzáférést, a betegek márciusban voltak a legaktívabbak, ekkor érkezett ugyanis a legtöbb letiltás: 228 darab. Amíg nem vált széles körben ismertté, hogy letilthatják az ellátási adataikba való betekintést, addig jellemzően a havi tíz darabot sem érte el például a háziorvosi betekintések letiltása. Ez évtől valamivel többen éltek ezzel a joggal: januárban 23-an, februárban 39-en, márciusban 49-en, áprilisban 25-en nem engedték háziorvosuknak, hogy ellátásukról az OEP adatbázisában tájékozódjon.

A patikusok is nézegetik

Tavaly április 1-jétől a patikusok is lekérdezhetnek a betegek gyógyszerelési adatait, ha az érintett ezt nem tiltotta meg. A patikusok a kötelező egészségbiztosítás terhére igénybevett, gyógyszereléssel kapcsolatos egy éven belüli adatokat nézhetik meg, kivéve a mentális és viselkedészavarok kezelésére, valamint a szexuális úton terjedő betegségek kezelésére szóló gyógyszerekre vonatkozó adatokat.

A vénylekérdezések adataiból látszik, hogy a legaktívabb időszak a múlt év utolsó negyedévében volt, ekkor 15.068 esetet regisztráltak, több mint dupláját a megelőző negyedévekhez (második n.év: 7.178 darab, harmadik n.év: 6.082 darab) képest, idén pedig az első negyedévben picit lanyhult az aktivitás: 14.718 darab lekérdezés történt a patikusok részéről.

A betegek itt is élhetnek a korlátozás lehetőségével. Az OEP adatai szerint eddig összesen 6813-an tiltották meg, hogy a patikusok megnézhessék gyógyszerelési adataikat. A legnagyobb aktivitás rögtön a bevezetés első hónapjában mutatkozott, ugyanis tavaly áprilisban 773-an tiltották le a patikusi betekintést, aktívak voltak májusban is: 630 tiltás, majd idén ismét felerősödött a tiltási hajlam, a legmagasabb számban, 839-en februárban nyilatkoztak tiltásról.