• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Dr. Rose: 30 százalékkal nőtt a műtétek száma

Egészségpolitika 2021.04.02 Forrás: Weborvos Szerző:
Dr. Rose: 30 százalékkal nőtt a műtétek száma

„A mostani helyzetben nincs olyan egészségügyi dolgozó, aki ne akarna segíteni”.

Nemcsak a közellátásban, hanem a magánegészségügyben is nehéz napok járnak, hiszen a zárások miatt a legtöbb privátklinikán csökken a forgalom, és költséges a fertőzésmentes ellátást, a teljes biztonságot megteremteni. Ráadásul nem tudhatják, mikor élesedik az a rendelet, amely a Covid-ellátásba vonhatja a magánellátó ágyait, eszközeit vagy éppen szakembereit. Az aktuális helyzetről kérdeztük a Dr. Rose Magánkórház ügyvezetőjét, Papik Kornélt.

Nőtt vagy csökkent önöknél a betegforgalom?

A fekvőbeteg ellátásban jelentősen, legalább 30 százalékkal nőtt a forgalom, aminek egyértelműen az az oka, hogy az állami ellátásban most nem lehet elektív műtéteket végezni. A járóbeteg szakmák iránt viszont érezhetően csökkent az érdeklődés, ami pedig valószínűleg a szigorúbb zárások miatt következett be, illetve azért is, mert a gyerekek otthon vannak, így a szüleik is korlátozottabban mozoghatnak. Ráadásul a kormány a járvány miatt a foglalkozás-egészségügyben – észszerűen – meghosszabbította a munkaalkalmassági vizsgálatok érvényességi idejét, hogy csak azért, mert kötelező, ne kelljen az embereknek most orvoshoz járniuk. Alapvetően én ezt egy helyes rendelkezésnek tartom, de ez az intézkedés is csökkenti a forgalmat. Érezhető, hogy a páciensek elhalasztják a nem sürgős orvosi vizsgálatokat, köztük a szűrővizsgálatokat is. A COVID-szűrőközpontunkban viszont sok új pácienst is ellátunk.

Nem lehet, hogy mindemellett az emberek most félnek is bemenni egy klinikára?

Nálunk ettől nem kell tartaniuk, hiszen a biztonság érdekében mi a Covid-szűréseinket a kórházunkkal azonos épületben, de attól teljesen külön álló szűrőközpontban végezzük. Tehát hozzánk, a kórházba nem jöhet be senki szűrés nélkül, ha bármilyen kockázatát is látjuk a fertőzésnek.

Említette, hogy a fekvőbeteg ellátásuk jelentősen nőtt. Pontosan milyen műtétek iránt nagyobb a kereslet?

Főleg az ortopédiai, szülészet-nőgyógyászati és sebészeti műtétek száma emelkedett, de a korábbihoz hasonló mennyiségű plasztikai sebészeti beavatkozást is végzünk.

A csökkenés és növekedés szaldója pozitív vagy negatív?

Összességében a bevételek növekednek, de a nagyon sok a plusz kiadásunk is, hiszen a fokozott biztonsági intézkedések, a rendszeres tesztelés költségei, a folyamatos átszervezések, elmaradó műtétek, lemondott vizsgálatok, kollégáink időszakos kiesése nagyon sok energiát és pénzt emészt fel.

Egy kormányrendelet értelmében a magánegészségügyi intézményeknek is készen kell állnia arra, hogy vagy infrastruktúrával, vagy szakemberekkel segítse az állami Covid-ellátást. Megkeresték már önöket konkrét kéréssel?

Még nem. A munkatársaink közül is csak azok – 5-10 főről van szó – estek ki az itteni ellátásból, akik főállásban a közellátásban dolgoznak és az ottani munkahelyükön berendelték őket a Covid-osztályra. De átszervezésekkel sikerül minden szakrendelésünket megtartani.

Ha mégis úgy alakulna, hogy segíteniük kell a járvány leküzdésében, mivel tudnának hozzájárulni? Esetleg a 28 ággyal, ami önöknél található?

Először is szeretném leszögezni, hogy a mostani helyzetben nincs olyan egészségügyi dolgozó, aki ne akarna segíteni. Mi is abszolút nyitottak vagyunk. De jó lenne ezt jól átgondolva, a lehetőségek és a kompetenciák mentén tenni. Mert a lehető legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha idehoznának akár csak néhány Covidos beteget. Hiszen innentől kezdve átalakulnánk járványkórházzá és a fertőzötteken kívül senki mást nem tudnánk ellátni. Sokkal hatékonyabb lenne, ha át kellene vennünk valamelyik közfinanszírozott szakrendelő feladatait, vagy olyan műtéteket, amelyeket most a járvány miatt az állami ellátásban el kellett halasztani. A szakemberek átvezénylésével pedig szintén vannak problémák, hiszen, ha a három főállású aneszteziológusunk közül akár csak egyet elvisznek, már harmadával kevesebb műtétet tudunk végezni. Pedig, ahogy említettem, most folyamatos az igény a beavatkozásokra.

Önökről köztudott, hogy főleg prémium ügyfelekkel foglalkoznak. Ezek szerint van elég fizetőképes kereslet a magas áraikra is.

Már korántsem olyan magasak ezek az árak. Valóban korábban elterjedt, hogy hozzánk csak kifejezetten gazdag ügyfelek járnak. Sokat dolgozunk azon, hogy a Dr. Rose Magánkórházról továbbra is a prémium minőség, a magas szintű szolgáltatás és a kimagasló szakmai munka jusson a pácienseink eszébe, de tudják azt is, hogy az árak megfelelnek a többi, színvonalas magánszolgáltató árainak.

Legolvasottabb cikkeink