• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

E. Alap: 47 milliárdos mínusszal zárt tavaly

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Sokat javított az egyenlegen a gyógyszergyártói befizetés és a kisebb táppénzkifizetés.

Az OEP napokban közzétett adatai szerint 2012-ben 47 milliárd forintos hiánnyal zárt az Egészségbiztosítási Alap 2012-ben, miután az év során összesen 1.744 milliárd forint bevételt, illetve 1.791 milliárd forint kiadást könyvelhetett el a Pénztár.  A legnagyobb segítséget az egyenleg megtartásához természetesen és szokásosan a központi költségvetési hozzájárulás jelentette, amely szerint az állam 594,5 milliárd forinttal egészítette ki az E. Alap bevételét.

Az államot követik a gyógyszergyártók és -forgalmazók, amelyek terven (52 milliárd forint) felül valójában 75 milliárd forintot fizettek be különféle címeken forgalmuk után.

A költségvetési egyensúly megtartásához jelentősen hozzájárult néhány kifizetés csökkenése a tervezetthez képest. Ilyen az összevont szakellátás, amelyre eredetileg 617,7 milliárd forintot terveztek, majd módosították az előirányzatot 603,3 milliárd forintra, s végül ehhez képest is 27 milliárd forinttal kevesebbet fizettek ki a költségvetési szemléletű kimutatás szerint. A részletezés szerint a járóellátás 6,2 milliárd, az aktív fekvőellátás 17,5 milliárd, a krónikus ellátás pedig 3,3 milliárd forinttal kisebb támogatást kapott az egyébként is csökkentett módosított előirányzathoz képest.

„Szorgos hangyaként" a táppénz kifizetésekkel sokat spóroltak meg az Alapnak az állampolgárok, egész pontosan 16,5 milliárd forintot. Az előirányzathoz képest ugyanis, ami 73 milliárd forint volt, csupán 56,5 milliárd forintot vettek igénybe betegségük idejére a jogosultak.

A gyógyászati segédeszköz kasszát végül is úgy sikerült tartani, hogy az eredeti előirányzatot – 43,3 milliárd forint – megemelték 51,4 milliárd forintra, ami így már elegendőnek bizonyult, sőt 60 milliós megtakarítás is mutatkozott.

A járulékbevételek, amelyekre 856,9 milliárd forintot terveztek, összességében teljesültek, ám – a legnagyobb tételt jelentő szociális hozzájárulási adó egészségbiztosítási járulékbevételeket leszámítva – nagy szórás mutatkozik az egyes bevételfajtáknál. Közel 15 százalékkal kisebb volt a munkáltatói táppénz hozzájárulás (érthető, hiszen a táppénz kifizetés is jelentősen kisebb volt tervezettnél), nem sikerült a tervszámot hozni késedelmi pótlékból és bírságból, ugyanakkor az egyszerűsített foglalkoztatási utáni közteher 35,8 százalékkal, míg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap általi megtérítések 20,4 százalékkal nőttek.

A baleseti adó közel öt százalékkal „teljesített" jobban a tervezettnél: 24 milliárd forint helyett 25,1 milliárd folyt be, míg a 20 milliárdosra tervezett egészségügyi termékadó hasonló mértékben csökkent.

Legolvasottabb cikkeink